گواهی بکارت چیست؟

گواهی بکارت چیست؟

29 بهمن 1400
  /  
منتشر شده در مقالات
،
خانواده
،

یکی از دغدغه‌های جوانان و خانواده‌ها در زمان ازدواج، گواهی بکارت است. گواهی بکارت یا گواهی باکرگی یک گواهی پزشکی است که در آن پزشک متخصص با استفاده از شیوه‌های علمی و پزشکی و معاینات، گواهی ‌می‌کند که مراجعه‌کننده دارای پرده بکارت بوده است یا خیر. غالبا نوع پرده بکارت و در صورت آسیب دیدن بکارت، میزان آن نیز در گواهی مذکور ذکر می‌گردد.

اقسام گواهی بکارت

امروزه ما با دو نوع گواهی تست بکارت مواجهیم. نوع نخست آن یک گواهی است که به درخواست زن و پیش از ازدواج صادر می‌شود و هدف از آن جلوگیری از مشکلات احتمالی در برخورد با همسر است. اما نوع دوم یک گواهی است که توسط پزشکی قانونی و به درخواست مقام قضایی صادر می‌شود. هدف از انجام این تست مواردی مانند تجاوزهای جنسی و یا هنگام طلاق است تا دادگاه بتواند حکم صحیحی در مورد شخص صادر کند. در ادامه توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه می‌کنیم.

شرایط صدور گواهی بکارت

 صدور گواهی بکارت باید شرایطی داشته باشد:

  • شرط اول این است که رضایت فرد مورد معاینه باید گرفته شود. حتی اگر مراجع قضایی تقاضای معاینه بکارت کنند، رضایت فرد الویت انجام این کار است. در صورت عدم رضایت فرد، پزشک گواهی می‌کند که انجام معاینات تخصصی به دلیل عدم رضایت و همکاری فرد ممکن نبوده است.
  • شرط دوم این است که برای صدور گواهی بکارت حتما احراز هویت باید انجام بگیرد و عکس فرد بر‌ روی گواهی الصاق‌ شده و مهر زده شود.
  • شرط سوم این است که گواهی بکارت حتما باید به تقاضای فرد یا به دستور مقام قضایی صادر شود. پس صرف تقاضای همسر یا اقوام همسر مجوزی برای انجام معاینات به پزشک نخواهد داد.

گواهی بکارت حتما باید دارای تاریخ دقیق و روز و ساعت انجام معاینه باشد و همچنین در دو نسخه تنظیم گردد. هر دو نسخه باید به مهر و امضای پزشک برسد. یکی از نسخه‌ها نزد پزشک می‌ماند و دیگری صرفا به شخص متقاضی تحویل داده می‌شود. باید دانست که گواهی بکارت صرفا در مورد دخول واژینال بوده و معاینه مقعدی و کلورکتال صرفا توسط پزشکی قانونی انجام خواهد شد.

گواهی بکارت را از کجا می توان تهیه کرد؟

برای تهیه گواهی بکارت باید به پزشک متخصص (معمولا پزشک متخصص زنان و زایمان) رجوع کرد. البته این گواهی در مواردی که دادگاه به آن نیاز داشته باشد، توسط پزشکی قانونی صادر می‌شود. معمولا مرسوم است که دوشیزگان قبل از انجام ازدواج همراه مادر خود به پزشکان زنان مراجعه کرده و تقاضای صدور گواهی بکارت را دارند. همچنین اغلب متخصصین زنان از پذیرش دختران مجرد امتناع کرده و صرفا آنها را با همراه ویزیت می‌کنند.

آیا گواهی بکارت برای ازدواج لازم است؟

در هیچ کجای قوانین ایران الزامی برای تهیه گواهی بکارت برای انجام امر ازدواج دیده نمی‌شود. پس هیچ کس نمی‌تواند دختر را مجبور به این امر کند. البته در جوامع مختلف با توجه به عرف آن اجتماع، بسیاری از افراد ممکن است این گواهی را بگیرند تا از سخنان و تهمت‌های احتمالی خانواده همسر در امان بمانند. اگر دختر برای انجام این عمل مورد تهدید یا ضرب و شتم اطرافیان قرار گیرد، می‌تواند به مراجع قضایی شکایت کند.

عواقب نداشتن گواهی بکارت

باکره بودن دختر در فرهنگ و عرف ما نوعی کمال برای او به حساب می‌آید. با توجه به این که پرده بکارت اقسامی دارد که در برخی از آنها شاهد خونریزی هنگام آمیزش جنسی نخواهیم بود، افراد برای دفع هر گونه شبهه‌ای قبل از ازدواج، گواهی بکارت را از پزشک متخصص دریافت می‌کنند تا از مشکلات بعدی جلوگیری شود. البته این امر کاملا شخصی و غیرالزامی است و به طرفین ازدواج بستگی دارد.

نکته دیگری که ممکن است رخ دهد فسخ نکاح توسط مرد به دلیل باکره نبودن زن است. برای توضیح باید بگوییم گاهی در عقد شروطی به صراحت ذکر می‌شوند اما گاهی اموری به طور متعارف مورد توافق طرفین خواهد بود. مثلا متعارف است که پسر قبلا ازدواج نکرده باشد و دختر نیز باکره باشد. به همین دلیل اگر پس از وقوع ازدواج مشخص شود که زن باکره نبودن خود را مخفی کرده است،‌ مرتکب فریب و تدلیس مرد گشته و به همین دلیل مرد حق فسخ ازدواج را خواهد داشت. در این موارد که مرد مدعی باکره نبودن زن شده و قصد فسخ ازدواج را دارد،‌ وجود گواهی بکارت کار را برای زن راحت کرده و ادعای مرد به‌ راحتی رد می‌شود.

آثار گواهی بکارت در قانون ایران

گفتیم که گواهی بکارت گاهی اوقات به درخواست مقام قضایی توسط پزشکی قانونی صادر خواهد شد. این گواهی دارای آثاری است که در اینجا به اختصار آنها را برای شما توضیح خواهیم داد.

  1. اثبات وقوع تجاوز جنسی: پس از وقوع تجاوز جنسی بهترین کار مراجعه سریع به پزشکی قانونی است تا آثار وقوع جرم به شکلی رسمی ثبت و مدارک علیه تجاوزکننده جمع آوری گردد. این کار بهتر است ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت از وقوع جرم انجام گرفته و آثار آن محو نگردد. این گواهی در مورد از بین رفتن بکارت علاوه بر این که می‌تواند به محکومیت کیفری متجاوز کمک کند،‌ این امکان را فراهم می‌کند تا فرد دیه برداشته شدن بکارت خود را نیز از متجاوز بگیرد. همچنین با این کار به راحتی و به شکلی قانونی می‌تواند برای ترمیم پرده بکارت خود اقدام کند.
  2. حذف نام همسر از شناسنامه:‌ اگر زنی قبل از وقوع نزدیکی از همسر خود جدا شود، می‌تواند با ارائه مدارک مبنی بر باکره بودن خود و سایر مدارک موردنیاز، از ثبت احوال بخواهد تا با صدور شناسنامه المثنی ‌نام همسر سابق را از شناسنامه‌اش پاک کند. معمولا در هنگام وقوع طلاق، دادگاه برای روشن شدن ابعاد حقوقی ماجرا، زن را به پزشکی قانونی معرفی می‌کند تا تست بکارت در مورد او انجام شود. همین گواهی را بعدا می‌توان به اداره ثبت احوال ارائه کرده و نام همسر را از شناسنامه حذف کرد.
  3. نصف یا تمام بودن میزان مهریه زن:‌ یکی از مواردی که با گواهی بکارت زن مشخص می‌گردد،‌ میزان مهریه تعلق گرفته به اوست. اگر مشخص گردد زن و شوهر رابطه جنسی برقرار کرده‌اند و زن دیگر باکره نیست، ‌او مالک تمام مهریه خواهد شد و اگر مشخص شود که رابطه جنسی برقرار نشده است،‌ زن تنها نصف مهریه را می تواند بگیرد. بنابراین یکی دیگر از آثار گواهی بکارت در حقوق ایران، تعیین تمام یا نصف بودن مهریه زن خواهد بود.
  4. اذن پدر برای ازدواج:‌ می‌دانیم که دختر برای ازدواج نیاز به اذن و اجازه پدر خود دارد. البته مانند هر حکمی این حکم نیز استثنائاتی دارد. یکی از موارد استثنا جایی است که دختر بکارت خود را از دست داده باشد. البته با توجه به رای وحدت رویه‌ای که وجود دارد، نیاز نیست که از بین رفتن بکارت از راه مشروع بوده باشد. همچنین در مورد از بین رفتن بکارت در اثر حوادث مانند حوادث ورزشی نیز برخی معتقدند دختر کماکان باکره بوده و نیاز به اذن پدر خواهد داشت، اما برخی معتقدند که در این حالت دیگر دختر نیازی به اذن پدر ندارد. در هر حال این گواهی تست بکارت است که در این گونه موارد روشن خواهد کرد که فرد نیازمند اذن پدر هست یا خیر.

عواقب قانونی ترمیم بکارت

ترمیم بکارت علی‌رغم محدودیت‌های موجود در کشور، توسط برخی پزشکان انجام می‌شود و البته این امر توسط متخصص کاملا قابل تشخیص خواهد بود. اگر انجام این عمل به قصد فریب همسر باشد، علاوه بر این که بر اساس قانون مدنی به مرد امکان فسخ ازدواج را بر اساس تدلیس می‌دهد، طبق قانون مجازات اسلامی می‌تواند به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال منجر گردد.

البته باید توجه داشت که برای جرم تلقی شدن این عمل، حتما باید نیت مجرمانه زن احراز شود. مثلا در جایی که بر اساس حادثه دختر دچار آسیب در پرده بکارت شده و سپس آن را ترمیم کرده،‌ دختر کماکان باکره است و این کار سبب تحقق جرم تدلیس یا فریب در ازدواج نخواهد شد.

سخن پایانی

گواهی بکارت گاهی به درخواست فرد پیش از ازدواج صادر می‌شود که البته این امر به فرهنگ و اعتقادات جامعه وابسته بوده و برخی صرفا برای جلوگیری از شبهه‌های آتی آن را انجام می‌دهند. البته مفهوم باکرگی در فقه و حقوق با مفهوم باکرگی در عرف متفاوت است. به عنوان مثال کسی که مورد تجاوز واقع شده از دید حقوقی دیگر باکره نیست ولی عرف کماکان او را باکره می‌داند. همچنین باید دانست که گواهی بکارت پیش از ازدواج لزوما به معنای سلامت جنسی فرد نبوده و صرفا  عدم رابطه جنسی از طریق واژن را اثبات می‌کند در حالیکه ممکن است زن رابطه جنسی مقعدی،‌ دهانی و یا نوازش جنسی را تجربه کرده باشد.  

سوالات متداول

۱. آیا گواهی بکارت برای ازدواج ضروری است؟

خیر.

۲. گواهی بکارت را از کجا بگیریم؟

پزشک متخصص یا پزشکی قانونی.

۴.۳/۵ - (۱۹ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۷۵ دیدگاه ثبت شده
... 23 بهمن 1401
پاسخ

سلام فقط از روی پرده بکارت میفهمند که طرف رابطه جنسی داشته؟؟ چون ممکنه تو یه حادثه یا ورزشای سنگین پرده رو از دست داده باشه…

کارشناس حقوقی ترازو 29 بهمن 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
صرف گزارش پزشک دلیل بر ازاله بکارت به دلیل برقراری رابطه جنسی نیست و علت قید نمیشه

عسل علیزاده 20 آذر 1401
پاسخ

آیا در برگه گواهی رابطه نقعدی هم نوشته میشه یا نه؟

کارشناس حقوقی ترازو 21 آذر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
خیر

عاطفه 23 آبان 1401
پاسخ

سلام
قسمت خیلی کمی از بکارت پاره شده باشد،آیا در گواهی ذکر می‌شود یا اصلا گواهی میدهند؟؟
خیلی نگرانم ممنون میشم پاسخ دهید

کارشناس حقوقی ترازو 26 آبان 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
صرفا به باکره بودن یا نبودن اشاره میشه.

ناشناس 26 مهر 1401
پاسخ

سلام وقت بخیر
آیا گرفتن گواهی مبنی بر عدم باکره بودن درصورتی که تابحال ازدواج نکرده باشد، عواقب قانونی برای دختر دارد؟

کارشناس حقوقی ترازو 20 آبان 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
خیر.

مژده خلیلی 13 مهر 1401
پاسخ

سلام
منو نامزدم قبل از عقد رابطه داشتیم
ولی ب درخواست خونواده هامون مجبوریم گواهی بکارت بگیریم
چجوری باید این قضیه رو حل کنیم؟

کارشناس حقوقی ترازو 16 مهر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
اگه به پزشک مراجعه کنید خلاف واقع اظهار نظر نخواهد کرد.

hassan pirhadi toundashti 18 شهریور 1401
پاسخ

با سلام اگر پزشک متخصص یکی دیگر را بجای زوجه معاینه کنه و عکس و کارت ملی رو چک نکنه و دیگری را با نام اون معاینه کنه و عکس طرف اصلی روی گواهی پزشک نباشه و فقط اسم زوجه رو بنویسد بجای عروس و مشخصات عروس رو بگه بدون اینکه کسی دیگه خودش رو جای عروس خانم معاینه کنه و با اسم عروس نامه پزشک متخصص رو بگیرد و عکس عروس خانم نباشه آیا این نامه صلاحیت دارد یا نه کسی دیگه بجای عروس و به نام اون خود رو جا بزنه آیا این گواهی معتبر هست یا نیست ممنون میشم جواب بدید

کارشناس حقوقی ترازو 20 شهریور 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
اگه محتویات گواهی منتسب به شخص ذکر شده در گواهی نباشه اعتبار نداره.

ناشناس 31 مرداد 1401
پاسخ

سلام اگه پرده ارتجاعی باشه و فرد رابطه داشته باشه ولی پرده سالم باشه و متخصص تشخیص بده ک رابطه صورت گرفته گواهی سلامت میدن یا ذکر میشه ک رابطه داشته؟

کارشناس حقوقی ترازو 6 شهریور 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
وجود رابطه رو ذکر نمیکنن تو نظریه.

Arezoo 28 مرداد 1401
پاسخ

اگر تشخیص بدن که بکارت نداری توی جواب ازمایش ذکر میشه که با حادثه بوده یا رابطه داشتن؟ یعنی منظورم اینه اگر کسی بنا به حادثه ای این اتفاق بی افته براش قابل تشخیص هست یا نه؟

کارشناس حقوقی ترازو 29 مرداد 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
بستگی به مورد داره و نمیشه نظر قطعی داد.

امیراحمدی 29 تیر 1401
پاسخ

من پنج ماهه ازدواج کرده ام نامزد هستم
رفتیم گواهی بکارت گرفتیم
بعد از چند روزی با نامزدم باهم بودیم
بدون ارتباط جنسی من مشکوک شدم
پرده ای وجود ندارد اگر دکتر تشخیصش غلط باشه حالا من چه اقدامی انجام بدم لطفا راهنمایی کنید

کارشناس حقوقی ترازو 30 تیر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
اصل بر صحت اظهارات پزشک است و اثبات خلاف اون نیازمند ارائه ادله هست.

سلنا 24 تیر 1401
پاسخ

سلام . آیا در گواهی پزشک قانونی مشخص می‌شود که پرده بکارت فرد توسط رابطه پاره شده یا به صورت غیر عمد ؟

کارشناس حقوقی ترازو 28 تیر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
اصولا خیر.