قانون جدید چک ۱۴۰۳

قانون جدید چک ۱۴۰۳

25 دی 1402
  /  
منتشر شده در مقالات
،
اسناد تجاری
،

در سال‌های گذشته صدور چک‌ بی محل و موارد مانند آن، موجب ضررهای جبران‌ناپذیری به مردم شد. با تصویب قانون جدید چک، روند صدور چک و پیگیری آن به ‌صورت مدون و با نظم خاصی انجام می‌شود.
چک به ‌عنوان یکی از سندهای تجاری، در زندگی مردم و اقتصاد کشور، نقش قابل‌توجهی دارد. بسیاری از مردم و تاجران، دادوستدهای خود را با چک انجام می‌دهند. همچنین بعضی از مردم از چک برای خریدهای مدت‌دار یا تضمین استفاده می‌کنند. در واقع می‌توان گفت چک پس از پول، مهم‌ترین نقش را در مبادلات اقتصادی کشور ما دارد. همین موضوع سبب بروز مشکلات و آشفتگی‌هایی در مورد این سند تجاری شده بود. قانون‌گذار با هدف شفاف‌سازی مبادلات اقتصادی و نظم بخشیدن به نحوه صدور چک و دریافت وجه آن، قانون جدید چک را تصویب کرد.

قانون جدید صدور چک چیست؟

یکی از قوانین جدیدی که در عرصه مبادلات بانکی تصویب شده، قانون صدور چک است. بر اساس این قانون، صادرکننده مکلف به ثبت چک خواهد بود. همچنین او موظف است در زمان ثبت چک و در تاریخ سررسید آن که بر روی چک مندرج شده ‌است، مبلغی معادل وجه چک در حساب خود داشته باشد. مطابق قانون چک صیاد، همه چک‌ها به ‌صورت یکپارچه صادر می‌شوند. همچنین نحوه صدور و پیگیری چک‌های پرداخت‌نشده نیز شکل تازه‌ای پیدا کرده‌ است.
یکی از نوآوری‌های قانون جدید چک این است که اگر شخصی چکی را صادر کند و در تاریخ مندرج بر روی چک در حساب خود وجه موردنظر را نداشته باشد، مبلغ چک از سایر حساب‌های او به دارنده چک پرداخت می‌شود. این اقدام در جهت حمایت از حق دارنده چک مطرح‌ شده است.
به ‌عنوان مثال، شخصی را در نظر بگیرید که چکی را با مبلغ ۵۰۰ میلیون تومان صادر می‌کند. او در زمان سررسید چک، این مبلغ را در حساب جاری خود ندارد. مطابق قانون جدید چک، تمامی حساب‌های متعلق به این شخص مسدود خواهد شد. سپس وجه موردنظر از سایر حساب‌های او به دارنده چک پرداخت می‌شود.
یکی دیگر از نکات مهم قانون چک صیاد، صدور اجراییه است. صدور اجراییه موجب صرفه‌جویی در زمان و هزینه‌های دارنده چک می‌شود. دارنده چک بدون طی کردن تشریفات زمان‌بر قانونی، می‌تواند برای دریافت وجه آن اقدام کند.
مطابق قانون جدید چک، افرادی که چک آن‌ها برگشت خورده باشد، امکان دریافت دسته چک تا زمان رفع سوء اثر از آن وجود ندارد.

سامانه صیاد چیست؟

مطابق قانون جدید چک، تمامی چک‌ها باید در سامانه صیاد ثبت شوند. سامانه صیاد به ‌منظور جلوگیری از صدور چک‌های فاقد اعتبار، اصلاح روند صدور چک و نظم بخشیدن به فرآیند آن معرفی شده ‌است. چکی که در این سامانه ثبت نشود، فاقد اعتبار است. در این سامانه مشخصات صادرکننده و دارنده چک به ‌همراه مبلغ، شماره چک، تاریخ صدور و سررسید آن ثبت خواهد شد.
یکی از مهم‌ترین خصوصیات قانون جدید چک این است که چک‌های حامل و چک‌های سفیدامضا، قابل ثبت در سامانه صیاد نیستند. یعنی لازم است که حتماً مبلغ چک و مشخصات دارنده در سامانه صیاد ثبت شود. به‌ همین‌ جهت مطابق قانون چک صیاد، دیگر چک سفیدامضا و چک حامل صادر نخواهد شد.
سامانه صیاد موجب یکپارچه‌سازی و نظم بخشیدن به روند صدور چک و کاهش صدور چک‌های برگشتی شده است. مطابق قانون جدید چک، صدور دسته‌چک برای افرادی که سابقه صدور چک برگشتی دارند، با محدودیت‌هایی مواجه شد.

ضرورت ثبت اطلاعات در سامانه صیاد

با توجه به قانون جدید چک صیاد، افرادی که قصد صدور چک دارند، باید تمام مشخصات چک را به ‌همراه مشخصات دارنده در سامانه صیاد ثبت کنند. حتی اگر دارنده قصد انتقال چک را داشته باشد، باید مشخصات فردی که چک را به او منتقل می‌کند را در این سامانه ثبت کند. در واقع با صدور قانون جدید چک، ظهرنویسی به صورت دستی حذف شد و تمام اقدامات مربوط به چک، باید از طریق سامانه صیاد انجام شود.
یکی دیگر از موارد ضروری در قانون جدید چک، ثبت مشخصات دارنده آن است. با این اقدام، چک حامل صادر نخواهد شد. چک حامل به چکی گفته می‌شود که مبلغ در آن نوشته ‌شده، ولی نام دارنده یا ذی‌نفع در آن ثبت نشده است. این چک برای صادرکننده و دارنده، مشکل‌ساز بود. زیرا اگر چک توسط سارق ربوده می‌شد و او آن را به بانک می‌برد، وجه چک به او پرداخت می‌شد. چون نام ذی‌نفع یا دارنده چک در آن ثبت‌ نشده بود.

حتما بخوانید:نحوه ثبت چک صیادی

ویژگی‌های ظاهری چک جدید

مهم‌ترین ویژگی چک‌های جدید، رنگ واحد آن‌ها است. همه چک‌های صیادی به رنگ بنفش هستند و یک شماره ۱۶ رقمی صیاد دارند. در چک‌های مربوط به هر بانک، کد اختصاصی آن بانک به رنگ نامرئی سبز ثبت‌ شده که در سیستم قابل رؤیت است. در این چک‌ها لوگوی مربوط به چکاوک نیز وجود دارد که می‌توان آن را با نور ماوراء بنفش مشاهده کرد.

الزامات چک‌های جدید

مطابق قانون جدید چک، صادرکننده و انتقال‌دهنده یا ذی‌نفع باید صدور، تأیید دریافت و انتقال چک صیادی را در سامانه صیاد ثبت کنند. در قانون جدید چک، محدودیت‌ها و شرایط سخت‌گیرانه‌ای برای ثبت چک پیش‌بینی‌شده است. به دلیل یکپارچه‌سازی بانک مرکزی، غیرقابل پرداخت بودن یا کسری وجه چک به‌ صورت آنلاین به کلیه بانک‌ها و مؤسسات اعتباری اطلاع داده می‌شود. این بانک‌ها مکلف هستند از افتتاح حساب و صدور کارت بانکی جدید یا المثنی برای صادرکننده چک خودداری کنند.
همچنین تمام حساب‌ها و کارت‌های بانکی فردی که چک او برگشت خورده است، مسدود خواهد شد. هر گونه پرداخت تسهیلات، صدور ضمانت‌نامه ارزی یا ریالی برای این شخص ممنوع خواهد بود. هیچ اعتبار اسناد ریالی و ارزی برای او قابل گشایش نیست.
مطابق قانون جدید چک، افراد ورشکسته و کسانی که چک برگشتی رفع سوءاثرنشده دارند، حق دریافت دسته‌چک نخواهند داشت.
افرادی که به حکم مراجع قضایی یا به دلایل قانونی از داشتن دسته چک محروم هستند یا دسته‌چک آن‌ها مسدود شده، نمی‌توانند چک صیادی دریافت کنند.

قانون جدید چک برگشتی صیادی در سال ۱۴۰۱

زمانی‌ که برای دریافت وجه چک به بانک مراجعه می‌کنید و صاحب حساب وجه موردنظر را در حساب خود ندارد، راه‌هایی برای برگشت زدن چک خواهید داشت.
اگر صادرکننده چک وجه معادل مبلغ مندرج بر روی چک را نداشته باشد، ولی در حساب او مبلغ کمتری از آن وجود دارد، می‌توانید آن مبلغ را دریافت کنید. سپس نسبت ‌به مابقی وجه، تقاضای صدور گواهی عدم پرداخت دهید.
همچنین می‌توانید آن مبلغ را نقدی دریافت نکنید و از بانک برای تمام وجه مندرج بر روی چک، گواهی عدم پرداخت تقاضا کنید. در گواهی عدم پرداخت، مشخصات صادرکننده و دارنده چک به ‌همراه وجه آن و کد رهگیری درج خواهد شد.
پس ‌از دریافت گواهی عدم پرداخت، می‌توانید برای وصول چک از طریق دادگاه یا اداره ثبت اسناد اقدام کنید. همچنین می‌توانید علیه صادرکننده چک با وجود شرایطی شکایت کنید.
اگر قصد دارید علیه صادرکننده اجراییه بگیرید، می‌توانید از طریق دادگستری یا اداره ثبت اسناد اقدام کنید. با صدور اجراییه نمی‌توانید برای دریافت خسارت تأخیر پرداخت وجه چک تقاضا دهید. صرفاً می‌توانید وجه مندرج بر روی چک را مطالبه کنید. اگر علیه صادرکننده چک، اجراییه ثبتی صادر شود، ۱۰ روز به او مهلت داده خواهد شد تا مبلغ چک را به ذی‌نفع بپردازد. اگر در این ۱۰ روز اقدامات لازم را انجام ندهد، یکی از اموال ثبت‌شده او به فروش می‌رسد و مبلغ معادل وجه چک، به دارنده پرداخت خواهد شد.
چنانچه او در یکی از حساب‌های خود، مبلغ معادل وجه چک را داشته باشد، با توجه به سیستم یکپارچه‌سازی بانک مرکزی، مبلغ موردنظر از حساب او کسر و به دارنده چک پرداخت خواهد شد.
اگر دارنده چک علاوه‌بر وجه چک، خسارت تأخیر پرداخت را نیز بخواهد، باید از طریق دادگاه این مورد را پیگیری کند.

نحوه رفع سوء اثر از چک

با توجه به قانون جدید چک صادرکننده برای رفع سوءاثر از چک، باید اقداماتی را انجام دهد.
ابتدا باید وجهی به میزان مبلغ چک را در حساب جاری خود واریز کند تا بانک این مبلغ را به حساب دارنده چک انتقال دهد. سپس در مورد چک او رفع سوءاثر خواهد شد.
شیوه دیگری که برای رفع سوءاثر از چک وجود دارد، ارائه لاشه چک به بانک است. بانک بعد از این‌ که لاشه چک را دریافت کند، به این شخص یک رسید خواهد داد و برای رفع سوءاثر از چک او اقدام خواهد شد.
همچنین او می‌تواند رضایت‌نامه رسمی که در دفاتر اسناد رسمی از دارنده‌ چک دریافت کرده است را به بانک ارائه دهد. با وجود این رضایت‌نامه محضری، از چک او رفع سوء اثر خواهد شد.
اگر به هر دلیلی نتواند لاشه چک را به بانک ببرد یا امکان جلب رضایت محضری از دارنده چک وجود نداشته باشد، باید مبلغی معادل وجه چک را به بانک بپردازد و درخواست دهد که این مبلغ به مدت ۲۴ ماه در بانک مسدود شود. در این‌ صورت، امکان رفع سوء اثر از چک او وجود خواهد داشت.
روش دیگر آن است که از طریق دریافت حکم قضایی، برای رفع سوء اثر از چک اقدام کند.
علاوه‌ بر مواردی که بیان شد، چنانچه ۳ سال از تاریخ صدور گواهی عدم پرداخت گذشته باشد و دارنده چک در دادگاه حقوقی یا کیفری یا سایر مراجع قضایی علیه صادرکننده اقدام نکرده باشد، از این چک سوء اثر خواهد شد.

اعتبار چک‌های قدیمی در سال ۱۴۰۱

اگر شخصی چکی قدیمی دارد، می‌تواند آن را وصول کند. زیرا چک‌های قدیمی هنوز دارای اعتبار هستند. فردی که برگه‌های دسته‌چک قدیمی او تمام شود، می‌تواند برای دریافت چک صیادی اقدام کند. یعنی اگر شخصی چکی دارد که مربوط به قبل‌ از تصویب قانون جدید چک است، می‌تواند مانند سابق برای دریافت وجه آن اقدام کند.
مواردی که بیان شد، الزامات و ضروریات مربوط به چک‌های جدید صیادی هستند. چک‌های سابق مطابق گذشته دارای اعتبار خواهند بود. زمانی‌که بانک مرکزی برای جمع‌آوری دسته چک‌های قدیمی دستور دهد، افراد مکلف هستند دسته چک‌های قدیمی را تحویل دهند و چک صیادی دریافت کنند. این موارد ممکن است روندی چندساله را طی کند تا تمام چک‌های قدیمی جمع‌آوری شوند و تصمیم مناسب در خصوص آن‌ها اخذ شود.

۱. آیا چک های صیادی قدیمی اعتبار دارند؟

اگر شخصی چکی قدیمی دارد، می‌تواند آن را وصول کند. زیرا چک‌های قدیمی هنوز دارای اعتبار هستند.

۳.۶/۵ - (۵۹ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱۱۳ دیدگاه ثبت شده
صابر 8 آبان 1401
پاسخ

سلام وقت بخیر من بابت فروش خودرو چکی از خریدار دریافت کرده ام و بنا به شرایط سند راهم زدم ولی خریدار موقع وصول چک که از شخص دیگری گرفته بود وصول نداده آیا من می توانم به حقم از طرف خریدار برسم با توجه به اینکه چک مال شخص دیکری است

کارشناس حقوقی ترازو 20 آبان 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
چک وسیله پرداخته بنابراین اگه وصول نشد این امکان وجود داره که ثمن قراردادی رو از طرف قرارداد مطالبه کنید.

امیر 7 آبان 1401
پاسخ

سلام ،بنده یک چک ۵۰۰ میلیون تومانی‌از‌یه شخصی دارم که بعدها متوجه شدم که شخص صاحب چک کلاهبردار هستش ولی از‌طرفی چک در وجه بنده ثبت شده و منم دریافت زدم ، تکلیف من بعد از برگشت چک چی میشه ؟

کارشناس حقوقی ترازو 20 آبان 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
باید علیه صادرکننده چک، دعوای مطالبه وجه چک مطرح کنید.

رضا موسوي 1 آبان 1401
پاسخ

سلام وقت بخیر، یک نفر از بابت بدهیش یک فقره چک صیادی به من داد،البته این چک رو از مشتریش گرفته بود، و به نام من هم ثبت کرد، در سررسید چک پاس نشد، خرج کننده چک ، چک رو از من گرفت که ببره وصول کنه پول رو به من پرداخت کنه، و من هم رسیدی ازش نگرفتم اما چک رو هم به نامش انتقال ندادم، این فرد با مراجعه به صاحب چک پول رو گرفته و به من پرداخت نکرده، و الان صاحب چک میگه من پرداخت کردم چک رو به نامم انتقال بده تا بتونم رفع سو اثر کنم ، منم چون پول دریافت نکردم انتقال نمیدم، اما لاشه چک دست صاحب حساب هست و از بابت پرداخت چک هم رسید نگرفته، الان بدون انتقال چک از سامانه صیاد توسط من می تونه رفع سو اثر کنه؟

کارشناس حقوقی ترازو 4 آبان 1401
پاسخ

درود رضای عزیز؛
شما می‌تونید علیه فردی که پول رو گرفته وجه رو مطالبه کنید و بعد سو اثر کنید

سیدجوادموسوی 1 آبان 1401
پاسخ

با سلام وقت بخیر.آیا این مطلب درست است که هر کسی که چک او برگشت بخورد باید دو برابر مبلغ چک به حسابش واریز کند تا رفع سواثر بشه

کارشناس حقوقی ترازو 3 آبان 1401
پاسخ

سلام جواد عزیز
خیر همچنین مقرره‌ای وجود نداره.

ایری 1 آبان 1401
پاسخ

باسلام وخداقوت : بنده در اردیبهشت مال سال جاری بایک شخصی معامله کردم و طرف ۱۲ میلیون تومانش را نقد داد و برای مابقی که ۱۵۵ میلیون تومان است یک فقره چک صیادی بامهلت ۲۰ روزه داد که درسامانه صیاد ثبت شده وبنده هم پذیرش کردم . برای وصول چک به بانک مراجعه کردم و پس از گذشت چندمدتی کدرهگیری دریافت کردم باعنایت باینکه ازطریق مسالمت آمیز میخواستم مطالباتم را وصول کنم بعلت طفره رفتن بدهکار مجبورشدم ازطریق قانونی اقدام کنم لذا از تاریخ دریافت چک تاتاریخ سررسید چک که ۲۰ روز فاصله بوده و الان بعد از ۵ ماه از تاریخ دریافت گواهی عدم پرداخت به وکیل مراجعه کردم وکیل میگوید چک شما علیرغم اینکه هنوز ۶ ماه از تاریخ سررسید یا گواهی عدم پرداخت نگذشته مشمول تعقیب کیفری نمیباشد و باید ازطریق حقوقی اقدام کنید . میخواستم دقیقا بدانم باتوجه به توضیحات پیش گفته ، آیا فرمایش وکیلم درست است یانه ؟باسپاس فراوان

کارشناس حقوقی ترازو 4 آبان 1401
پاسخ

سلام دوست عزیز تنها چک روز واجد وصف کیفری است و شما می‌توانید تنها دعوای حقوقی طرح کنید.

عباس اقلیمی 23 مهر 1401
پاسخ

بنده یک چک برگشتی دارم که ضامن یک خانم در کمیته امداد وام گرفته بود شده بودم که اقساط را پرداخت نمی‌کرد تا که مطالبات معوق شد و مسئول حقوقی کمیته امداد امام خمینی (ره) اسلامشهر چک بنده را بدون کوچکترین اطلاعی و حتی اخطار کتبی به حساب شخصی خودش واگذار نموده و چونکه مبلغ چک کامل در حسابم نبوده برگشت زد و بعد گذشت ۲ سال و اندی صندوق قرض الحسنه امداد ولایت از طریق شورای حل اختلاف علیه بنده بابت وجه الباقی اقساط دادخواست داد که بنده نرفتم و حسابهای بنده را به گونه ای مسدود نموده اند که صدور کارتهای بانکی و تمدید مدت اعتبار آنها در هیچ بانکی مقدور نیست .
لازم به ذکر است که چک بنده در مرداد ماه ۱۳۹۵ برگشت زده شده است و صندوق امداد ولایت در سال ۱۳۹۷ بعداز ۲ سال و اندی علیه بنده دادخواست به شورای حل اختلاف ارائه نموده است .
آیا بنده می توانم درخواست رفع سواثر چک برگشتی که شامل مرور زمان می شود را از بانک خودم نمایم .
تشکر و ممنون . بنده ایمیل بلد نیستم اگر امکانش است به شماره ۰۹۱۲۳۴۷۶۱۵۵ تلگرامی یا پیامی جواب عنایت فرمائید .

کارشناس حقوقی ترازو 25 مهر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
خیر. با پرداخت مبلغ و دستور اجرای احکام مربوطه از حساب ها رفع توقیف خواهد شد.

مبین 22 مهر 1401
پاسخ

باسلام
من یه چک صیادی دارم پشتشو هم‌‌ دادم اونی که صاحب چک رو میشناسه امضا کرد
لان مشکل نداره که اون امضا کرده

کارشناس حقوقی ترازو 23 مهر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
خیر مشکلی ایجاد نمیشه.

نیما 21 مهر 1401
پاسخ

سلام من دوتا چک ثبت نشده دارم ازطرف که تاریخشونم گذشته طرفم ثبتش نمیکنه راحلش چیه راهنمایی کنیدممنون میشم

کارشناس حقوقی ترازو 22 مهر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
به عنوان یک سند عادی( نه تجاری) قابل استناد هست. لذا باید دعوای مطالبه وجه برمبنای یک قرارداد عادی در دادگاه طرح کنید.

جواد 11 مهر 1401
پاسخ

با سلام چک‌صیادی ثبت نشده ای دارم چه کاری باید انجام بدم طرف حاضر به ثبت اون‌ نیست مبلغ چک ۶ تومن‌هست

کارشناس حقوقی ترازو 16 مهر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
با عدم ثبت چک در سامانه باید به عنوان یک دین مدنی، دادخواست مطالبه وجه بدید. پیشنهاد میکنم از طریق لینک زیر با وکلای ما ارتباط برقرار کنید تا شرایط دقیق مطالبه و تفاوت های دین مدنی و تجاری رو خدمتتون عرض کنند.
مشاوره حقوقی آنلاین پلتفرم حقوقی ترازو

مهدی 9 شهریور 1401
پاسخ

سلام سوالی دارم اگه فردی برای مادرش که زن مسنی است دسته چک صیادی ازبانک بگیرد وازمادرش وکالت همه جانبه بگیرد وخودش بادسته چک کارکند ومادر هیچگونه دخالتی نکند بارضایت مادر آیامیشود از وکیلش یعنی پسرش وجه چک رامطالبه کرد

کارشناس حقوقی ترازو 12 شهریور 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
برای پیگیری قضایی حتما باید پروانه وکالت دادگستری داشته باشید.

سلام 7 آبان 1401
پاسخ

برای برگشت زدن چک حتما باید صاحب چک اونو ثبت کرده باشه یا فقط برای وصول چک نیاز به ثبت کردن داره؟

کارشناس حقوقی ترازو 20 آبان 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
باید ثبت شده باشه.