نحوه تقسیم ارث بین فرزندان دختر و پسر متوفی از جمله موارد مهم در تقسیم ارث یا ماترکی است که از متوفی بر جا میماند و در نظام حقوقی ایران احکام و قوانین خاصی دارد.
حتما تا به حال در مورد قانون تقسیم ارث بین فرزندان دختر و پسر چیزهایی شنیدهاید و میدانید که پسران دو برابر دختران ارث میبرند، اما شاید از استثنائات آن خبر نداشته باشید. گاهی برخی افراد از وکلا میپرسند که آیا سهمالارث پسر و دختر مساوی شده است؟ در ادامه به بررسی قوانین تقسیم ارث بین فرزندان میپردازیم و به تمامی این ابهامات پاسخ میدهیم.
قانون تقسیم ارث بین فرزندان در سال ۱۴۰۳
طبق ماده ۸۶۱ قانون مدنی، موجب ارث دو امر است: نسب و سبب. خویشاوندان نسبی آنهایی هستند که رابطهی همخونی با متوفی دارند و خویشاوندان سببی آن دسته از افرادی هستند که به سبب ازدواج، دارای رابطهی فامیلی با متوفی شدهاند.
به موجب رابطهی نسبی، دختر از طبقه اول ارث میباشد و سهم ارث دختر از پدر، بر طبقات بعدی مقدم است. یعنی در صورتیکه متوفی فرزندانی داشته باشد، خویشاوندان دیگرِ ایشان در طبقات دوم و سوم، ارث نمیبرند.
تا اینجا متوجه شدیم که دختر متوفی از طبقه اول ارث است و نسبت به بقیهی وراث مقدمتر است. حال به بررسی حالتهای مختلف ارث دختر از والدین میپردازیم.
اگر متوفی ابوین نداشته اما یک یا چند اولاد داشته باشد، ماترک به شکل زیر بین آنها تقسیم میشود:
- اگر فرزند یک نفر باشد خواه پسر یا دختر، تمام ترکه به او میرسد.
- اگر همه فرزندان دختر باشند، ماترک بین آنها به طور مساوی تقسیم میشود.
- اگر تعداد اولاد، متعدد بوده و بعضی دختر و بعضی پسر باشند، پسر دو برابر دختر ارث میبرد.
- اگر تنها وارثان متوفی مادر و پدر و یک دختر باشند، یک ششم ارث به پدر، یک ششم به مادر و سه ششم به دختر تعلق میگیرد و باقی مانده که یک ششم است، تقسیم بر پنج میشود. از این مقدار یک پنجم به پدر، یک پنجم به مادر و سه پنجم به دختر تعلق میگیرد.
- اگر تنها وارث متوفی مادر و پدرش با چند دختر باشند، یک ششم ترکه به پدر و یک ششم به مادر و بقیه که چهار ششم است، بین دختران به طور مساوی تقسیم خواهد شد.
- اگر تنها وارث متوفی مادر، پدر، دختر و پسرش باشند، یک ششم ارث به پدر، یک ششم به مادر و بقیه (چهار ششم) بین دختران و پسران تقسیم میشود. به طوری که به پسران دو برابر سهمالارث دختران برسد.
قانون جدید تساوی ارث دختر و پسر ۱۴۰۳
بسیار از ما سوال میشود که در قانون جدید آیا سهم دختر و پسر مساوی شده است یا خیر؟ باید بگوییم که هیچ قانون جدیدی در این باره تصویب نشده و کماکان به طور کلی سهم الارث پسر به اندازه دو برابر سهم دختر است.
نحوه تقسیم ارث پدر بین فرزندان دختر و پسر
در توضیح سهم پسر از تقسیم ارث، باید به این نکته توجه داشته باشید که چنانچه فرزندان، همه پسر یا همه دختر باشند، سهمشان مساوی است. بنابراین قانون برابری ارث دختر و پسر، تنها در همین مورد امکانپذیر است در غیر این صورت، سهم پسر دو برابر سهم دختر است. در واقع بعد از پرداخت دیون و وصایای متوفی، چنانچه مالی باقی بماند، پسر دو برابر دختر ارث میبرد.
سهم الارث دختر و پسر از مادر
مدتی است که این سوال به یکی از پرسشهای متداول تبدیل شده و بسیاری از افراد میخواهند بدانند که طبق قانون جدید سهم الارث دختران و پسران از مادر متوفیِ خود چه مقدار خواهد بود. جالب است بدانید که در تقسیم سهم الارث بین پدر و مادر تفاوتی وجود ندارد. یعنی در هر صورت سهم پسران دو برابر سهم دختران است. برای اطلاعات بیشتر در این خصوص می توانید به مقاله ارث از مادر مراجعه کنید.
استثناء در سهم الارث دختران
در مطالبی که برایتان عنوان کردیم، حالات مختلف قواعد تقسیم ارث در صورت وجود دختر و پسر را برای متوفی بررسی کردیم. اکنون به یکی از استثنائات طبقه اول میپردازیم.
بر مبنای ماده ۹۱۰ قانون مدنی، هرگاه میت اولاد داشته باشد، حتی یک نفر، اولادِ اولاد او (نوه) ارث نمیبرند. یعنی اگر متوفی، دختر یا دخترانی داشته باشد، نوهها و یا نتیجههای او ارث نخواهند برد.
ماده ۹۱۱ قانون مدنی میگوید: هر گاه میت اولادِ بلاواسطه نداشته باشد، اولادِ اولاد او قائم مقام اولاد بوده و بدین طریق جزو وراث طبقهی اول محسوب شده و با هر یک از ابوین که زنده باشد ارث میبرد. تقسیم ارث بین اولاد بر حسب نسل به عمل میآید. یعنی هر نسل حصهی کسی را میبرد که توسط او به میت میرسد. بنابراین اولاد پسر دو برابر اولاد دختر ارث میبرند.
این ماده همچنین بیان میکند که اگر هیچکدام از فرزندان میت در قید حیات نباشند، نوهها ارث پدر یا مادر خود را میبرند. به این معنا که اگر دختر متوفی در هنگام فوت والدین خود در قید حیات نباشد اما فرزندانی داشته باشد، آنها سهم الارث مادر خود را بر مبنای قواعد بالا به ارث میبرند.
برابر کردن سهم دختر و پسر با استفاده از وصیت
شاید تا به حال عبارت قانون برابری ارث دختر و پسر را شنیده باشید و بخواهید اطلاعاتی در مورد آن کسب کنید. اگر تعداد پسران، کمتر از نصف تعداد دخترها باشند مثلاً دو پسر و پنج دختر، وصیت زیاده بر ثلث میشود و میتوان سهم الارث را به صورت مساوی بین آنها تقسیم کرد.
اگر وارث، مازاد بر ثلث را تنفیذ کنند، مثل حالت اول سهم پسران و دختران برابر خواهد شد و اگر تنفیذ نکنند، وصیت تا ثلث معتبر خواهد بود. نتیجهای که به دست خواهد آمد این است که سهم دختران تا جایی که ممکن است به سهم پسران نزدیک خواهد شد.
تقسیم زمین کشاورزی بین دختر و پسر
طبق آنچه که در قانون آمده، تمامی وراث در تمامی زمینهای موروث به نسبت دو سهم پسر و یک سهم دختر شریک هستند. در کل، زمین کشاورزی هر مقدار که باشد، مابین فرزندان به نسبت سهمالارثشان که دختران نصف پسران میباشد، ارث میبرند.
همچنین دختران میتوانند اجرتالمثل سالهای تصرف و منافع حاصل از آن را از پسران مطالبه کنند. در مورد حفر چاه هم این مسئله را بهتر است بدانیم که حفر چاه جدید بر مالکیت نیست. اگر چاه حفر شده، صرفاً متعلق به زمین کشاورزی مورد نظر باشد، میتوانند هزینه حفر را به نسبت قدرالسهم وراث مطالبه کنند. ولی چنانچه به آن زمین کشاورزی مربوط نباشد، چاه، متعلق به حفرکنندگان آن است. همچنین اگر تقسیم نامه بین وراث وجود نداشته باشد، آنها میتوانند دادخواست تقسیم ترکه بدهند.
سخن پایانی
در این مقاله در مورد سهم الارث دختر و پسر، تقسیم ارث بین دختر و پسر و ارث فرزندان اطلاعاتی را در اختیار شما گذاشتیم. امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با مشاوران حقوقی پلتفرم ترازو ارتباط برقرار کنید.
سوالات متداول
اگر متوفی تنها یک دختر داشته باشد و غیر از او وارث دیگری نباشد نحوه تقسیم ارث چگونه خواهد بود؟
در این صورت دختر متوفی تمامی اموال ماترک را به ارث خواهد برد.
اگر متوفی چند دختر داشته و وارث دیگری نداشته باشد، ماترک او چگونه تقسیم خواهد شد؟
در این حالت تمام اموال به جامانده بین دختران به صورت مساوی تقسیم میشود.
در صورت وجود فرزندان دختر و پسر تقسیم ارثیه چگونه خواهد بود؟
در این صورت فرزندان پسر دو برابر فرزندان دختر ارث میبرند.
آیا سهم الارث پسر و دختر مساوی شده است؟
خیر. هنوز هم سهم دختر نصف پسر است.
ارث پدر بین فرزندان دختر و پسر چگونه تقسیم میشود؟
ارث پسر دو برابر ارث دختر است.
ارث تقسیم بندی کرد پدر در زنده بودن
باسلام واحترام پدربزرگ بنده هنگام فوت دارای ۱پسر و ۵ دختر و ۱ زن که زن دائمی بوده وبعدازفوت زن اولش عقد نموده بوده است لذا الان موقع تقسیم ترکه فرزندان مادربزرگ ناتنی مان میتوانند از ارث پدربزرگم ببرند؟ البته شایان ذکراست هیچ فرزندی بین آنها متولد نشده است.یعنی هر۲ طرف دارای پدر ومادری جدا بوده اند اسم پدربزرگم مصطفی قلی وزن اولش پری ناز که دارای ۱پسر و۵دختربوده اند وبعدازفوت مادربزرگم ، پدربزرگم یک زن اختیار میکند که شوهرایشان قاسم هم فوت نموده و دارای ۱دختر و ۱پسرمیباشند یعنی فرزندانشان از پدر ومادر جداهستندولی نکته اینجاست همسر دائمی پدربزرگم بوده است وبعدازپدربزرگم فوت نموده است، موردی دیگر دروصیتنامه پدربزرگم قیدشده که تاچندی که در کنار پدرم زندگی کند مخارج و حق وحقوقش رابدهند واگر رفت وازدواج کرد ازکلیه موارد و ارث و غیره محروم بوده وحقی ندارد….
ممنون میشم راهنمایی بفرمایید سپاسگزارم 🌹🌺🙏
سلام. اگر فرزندان همسر دوم پدربزرگ شما از پدر متفاوت هستند خیر از پدربزرگ شما ارث نمی برند.
باسلام،پدرم بعدمرگش من را ازکل ارث محروم کرد،و دو خواهر و یک برادر که ازمادری ناتنی بودند بهمین دلیل تمام ارث پدرم را بین خودتقسیم کردند،آیا راهی وجود دارد جهت احقاق حق!؟ و چطورازطریق چه دادگاهی!؟ ممنون بابت جواب و سایت خوبتان ،
سلام. سپاس از شما. چیزی به اسم محرومیت از ارث وجود ندارد تنها درصورتی که پدرتان در زمان حیات تمام اموال خود را به نام سایر فرزندان نموده اند تنها در این صورت ارثی به شما نمی رسد.
سلام.اگرتعدادپسران ۷ نفرودختران ۲ نفرباشد سهم الارث دختران چند درصدازصد درصدمیشود؟
سلام سهم هر دختر یک شانزدهم از کل اموال است.
سلام وقت بخیر
اگر پدر و مادر یک دختر و یک پسر داشته باشند ارث مساوی تقسیم میشود؟
سلام با نسبت دو به یک برای پسر