وکیل خانواده
در هر یک از دعاوی مربوط به حقوق خانواده که متاسفانه امروزه در دادگاهها رایج هم هستند، بهترین راه برای پیشبرد پرونده، کمک گرفتن از وکیل خانواده است. برای گرفتن نفقه، مطالبه مهریه، دادخواست طلاق و …، یک وکیل خانواده باتجربه میتواند روند دادرسی را به نفع شما تغییر دهد و از طولانی شدن خارج از روال پرونده جلوگیری کند. در این مطلب ما را همراهی کنید تا شما را با وکیل خانواده آشنا کنیم.
چه زمانی به وکیل خانواده نیاز داریم؟
اغلب این تصور وجود دارد که تنها زمانی نیاز به وکیل در دعاوی خانواده است که احتمال پیروزی در پرونده پایین باشد. امّا بهتر است بدانید که اگر مجبور هستید به هر یک از دعاوی خانواده وارد شوید، برای ارائه دادخواست یا دفاع از خود در دادگاه، بهتر است حداقل از وکیل خانواده مشورت بگیرید.
توصیه عاقلانه این است که از ابتدا اگر برای هر یک از دعاوی خانواده قصد ارائه دادخواست دارید، بهتر است این کار را به وکیل خانواده بسپارید، یا حتی اگر دعاوی خانواده علیه شما شکل گرفته باشد، بهترین راه برای دفاع در محکمه، استفاده از وکیل باتجربه است تا اگر حق با شما باشد، بتوانید در دادگاه پیروز شوید.
وکیل خانواده باید به تمام قوانین و مقررات مربوط به حقوق خانواده مسلط بوده و تجربه کافی در انجام پروندههای حقوقی در این حوزه را داشته باشد تا بتواند با تسلطی که به پیچ و خم قوانین دارد، با ارائه دلایل قانونی، شما را در دادگاه پیروز کند.
با توجه به تخصصی بودن دعاوی خانواده، توصیه ما این است که از ابتدا با وکیلی مسلط به قوانین حوزه خانواده کار را پیش ببرید تا هم در محکمه پیروز شوید و هم از طولانی شدن روند آن جلوگیری کنید.
حوزههای فعالیت وکیل خانواده
ابتدا باید بدانید که از نظر قانونی، هر وکیل پایه یک دادگستری میتواند در تمام زمینههای حقوقی پرونده شما را بپذیرد، امّا لزوما هر وکیلی در هر زمینهای نمیتواند بهترین روند حقوقی را طی کند. به عبارت دیگر، وکلا نیز مانند سایر مشاغل، هر کدام بسته به نوع علاقه، تجربه و تخصصی که دارند، در یکی از زمینههای حقوقی تخصص پیدا میکنند.
به همین دلیل است که القابی مانند وکیل ملکی، وکیل شرکتها، وکیل کیفری، وکیل خانواده و …، در مورد وکلا شکل گرفته است؛ زیرا هر کدام از آنها به یکی از این حوزهها علاقه داشته و در آن زمینه فعالیت بیشتری دارند. در نتیجه، از آخرین مقررات مربوط به آن حوزه اطلاعات کافی داشته و میتواند پرونده را به بهترین شکل پیش ببرد.
امّا در مورد حوزههای فعالیت وکیل خانواده باید گفت که تمام دعاوی مربوط به امور خانوادگی، معمولا در تخصص این گروه از وکلا خواهد بود. مباحث مربوط به طلاق، یعنی اطلاع از روند دادرسی، آخرین مقررات مربوط به طلاق، هزینهها و … و همچنین مباحث مربوط به نفقه، مهریه و تمام قوانین مربوط به آنها، در حوزه فعالیت وکیل خانواده است.
گذشته از این، مسائل مربوط به حضانت فرزندان، طلاق توافقی، فسخ نکاح، پس گرفتن جهیزیه، فرزندخواندگی، ملاقات با فرزندان بعد از طلاق، مجبور کردن زن به تمکین (انجام وظایف زناشویی)، مقررات انواع طلاق، اجرتالمثل و …، از مواردی هستند که در حوزه فعالیت وکیل خانواده قرار میگیرند.
معیارهای تشخیص وکیل خانواده خوب
اشاره کردیم که یک وکیل خانواده در درجه اول باید اشراف و تسلط کافی به تمام مقررات قانون مدنی و قوانین مربوط به خانواده را داشته باشد. همچنین باید دارای تجربه کافی در این حوزه باشد، یعنی در دوره فعالیت خود، تعداد زیادی از دعاوی خانواده را به سرانجام رسانده باشد.
بنابراین مهمترین معیار برای تشخیص وکیل خانواده خوب، سوابق کاری او است، یعنی انجام حجم زیادی از پروندههای خانوادگی. امّا تنها این برای برگزیدن بهترین وکیل کافی نیست، چون علاوه بر این باید تحقیق شود که این وکیل در طول زمان فعالیت خود در چه تعداد از پروندهها پیروز میدان بوده است.
البته ذکر این نکته لازم است که وکیل خانواده برای شما معجزه انجام نمیدهد، بلکه وظیفه او این است که شواهد و مدارک را به خوبی بررسی کرده و اگر حق با موکّل باشد، بتواند با تکیه بر تخصص و تجربه خود، حق موکّل خود را بگیرد و بالعکس، اگر با بررسی شواهد معلوم شود که حق با دیگری است، برای ایجاد سازش و به دست آوردن نتیجهی درست، قانونی و شرعی تلاش کند.
نکته مهم دیگر این است که برای انتخاب وکیل، ابتدا بهتر است با چند وکیل باتجربه و خوشنام مشورت کنید و عیار هر کدام از آنها را بسنجید. مثلا ممکن است یک وکیل بسیار باتجربه و معتبر باشد، امّا شما به دلیل برخورد بد او نتوانید با او ارتباط برقرار کنید. پس بهتر است وکیلی را انتخاب کنید که با رفتار او بسیار راحت بوده و بتوانید به راحتی از او برای مشورت کمک بگیرید.
وظیفه وکیل خانواده این است که شواهد و مدارک را به خوبی بررسی کرده و اگر حق با موکّل او باشد، بتواند با تکیه بر تخصص و تجربهی خود حق موکّل خود را بگیرد و بالعکس اگر با بررسی شواهد معلوم شود که حق با دیگری است، برای ایجاد سازش و به دست آوردن نتیجهی درست و قانونی و شرعی، تلاش کند.
وظایف وکیل خانواده
تا اینجا به طور کلی با وظایف وکیل خانواده آشنا شدید. اکنون قصد داریم این وظایف را برای شما بیشتر شرح دهیم تا بهتر با فواید استفاده از وکیل آشنا شوید. مهمترین وظایف وکیل خانواده عبارتند از:
حضور در دادگاه به جای موکّل:
هر یک از طرفین دعاوی خانوادگی، به هر دلیلی ممکن است نخواهند که در جلسات دادرسی شرکت کنند. این مسئله به دلیل اختلافات خانوادگی و دوری از درگیری بیشتر، امری طبیعی است. اگر فرد پرونده خود را به وکیل سپرده باشد، دیگر نیازی نیست که در جلسات دادرسی شرکت کند، بلکه این کار را وکیل به نمایندگی از او انجام خواهد داد.
همچنین مرحله حضور در دفاتر قضایی و ثبت دادخواست نیز توسط وکیل انجام میشود و دیگر نیازی نیست که خود فرد، روند زمانبر و دشوار اداری را طی کند. این یکی از مهمترین وظایف وکیل خانواده است. گذشته از این، ممکن است فردی به دلیل مشغله کاری اصلا زمان حضور در جلسات و پیگیری پرونده را نداشته باشد که داشتن وکیل مشکل او را به آسانی حل خواهد کرد.
انجام عملیاتهای مالی و حسابرسی:
اگر در دعاوی خانواده که مربوط به امور مالی است، نیاز به حضور برای خرید و فروش اموال منقول و غیرمنقول باشد، در صورت گرفتن وکیل، این کار را وکیل خانواده برای شما انجام خواهد داد. همچنین وکیل خانواده میتواند به نیابت از شما در جلسات مزایده و دیگر امور مالی نیز شرکت کند.
ارائه بهترین مشاوره حقوقی:
در صورت داشتن وکیل خانواده، اگر برای هر یک از اعضای خانواده مشکل حقوقی پیش بیاید، وکیل میتواند با مشاوره تخصصی، بهترین راهکار را برای حل مسئله پیشنهاد کرده و حتی خودش انجام آن را بر عهده بگیرد.
جمعآوری مدارک و شواهد:
با توجه به آشنایی کامل وکیل با قوانین، یکی دیگر از مهمترین وظایف او این است که برای آماده کردن مدارک و شواهد لازم، به موکّل خود کمک کند. زیرا برای پیروزی در هر پرونده، مدارک محکم و قابل استناد باید به دادخواست ضمیمه شوند تا دادرسی زودتر به نتیجه برسد.
حتی وکیل خوب میتواند به موکّل خود کمک کند تا بتواند برای دادگاه شواهد و مدارک جمعآوری کند. متاسفانه بسیاری از افراد به علت ناآگاهی از این که چگونه ادعای برحق خود را در محکمه اثبات کنند، در پرونده شکست میخورند و نمیتوانند حق خود را بگیرند. بنابراین وجود وکیل خانواده باتجربه در این مواقع امری ضروری به نظر میرسد.
بررسی مدارک و مستندات:
معمولا وکیل خانواده پیش از ارائه دادخواست یا ورود کردن به پرونده برای دفاع از موکّل، تمام اظهارات موکّل، شاهدان و حتی طرف مقابل را گوش میکند و مدارک و مستندات موجود را مورد بررسی قرار میدهد. با این روش هم از جریان کلی پرونده مطلع خواهد شد و هم تا حدودی مشخص میشود که حق با کدام طرف است و بهتر میتواند از طرف خود در محکمه دفاع کند.
وکیل طلاق
حتما با عناوین وکیل طلاق یا وکیل نفقه برخورد داشتهاید، بهتر است بدانید که وکیل طلاق نیز زیر مجموعه وکیل خانواده قرار دارد و به وکیلی گفته میشود که برای پیگیری امور مربوط به انواع طلاق، به نمایندگی از فرد پرونده را در دادگاه پیگیری میکند. گفتنی است که وکیل طلاق در تمام زمینههای مربوط به طلاق، مانند: جهیزیه، گرفتن مهریه، حضانت، نفقه و …، تجربه و تخصص کافی دارد و میتواند موکّل خود را در کوتاهترین زمان به بهترین نتیجه برساند.
وکالت در ازدواج
یکی دیگر امور خانواده که طبق قانون میتوان برای آن از وکیل استفاده کرد، ازدواج است. طبق ماده ۱۰۷۱ قانون مدنی، زن و مرد حق دارند که برای انجام عقد ازدواج به شخص دیگری وکالت دهند. البته طبق قانون اگر وکالت مطلق داده شود، وکیل نمیتواند موکّل را به عقد خودش دربیاورد، مگر اینکه در هنگام وکالت دادن، خود موکّل به این مسئله مجوز داده باشد.
نکته دیگر این که اگر وکیل در هنگام ازدواج از اختیارات خود خارج شود، موکّل میتواند عقد را به همان صورتی که انجام شده بپذیرد یا آن را بر هم بزند. مثلا اگر به وکیل وکالت داده شده که میتوانی عقد ازدواج را با ده سکه به عنوان مهریه جاری کنی و او این کار را با بیست سکه انجام دهد، موکّل هم میتواند بپذیرد و هم حق دارد عقد را فسخ کند.
سخن پایانی
اکنون میدانید که در مواجهه با انواع دعاوی خانواده، آگاهی از ویژگیها و وظایف یک وکیل خانواده خوب، امری ضروری است. بهتر است بدانید که در تمام مراحل حقوقی، پلتفرم حقوقی ترازو در کنار شما خواهد بود و شما را تا رسیدن به حقوقتان همراهی خواهد کرد.
سوالات متدوال
۱.مهمترین راه شناخت یک وکیل خانواده خوب چیست؟
پاسخ : یک وکیل خانواده خوب در درجه اول باید به قوانین حوزه خانواده تسلط کافی داشته باشد و همچنین تجربه کافی در انجام این پرونده ها داشته باشد. بهتر است به سوابق وکیل نگاه کنیم که در چه تعداد از پرونده هایش موفق بوده است. همچنین توصیه می شود قبل از انتخاب وکیل با چند وکیل خوش سابقه مشورت شده و بهترین انتخاب صورت گیرد.
۲. آیا برای دعاوی خانواده نیاز به حضور شخص در دادگاه است؟
پاسخ : ممکن است شما به دلیل عدم مواجهه با طررف مقابل و یا مشغله کاری امکان حضور در دادگاه را نداشته باشید، اگر شما پروندهی خود را به وکیل سپرده باشید، دیگر نیازی نیست که در جلسات دادرسی شرکت کنید بلکه این کار را وکیل به نمایندگی از شما انجام خواهد داد.