مالیات کارتخوان در سال ۱۴۰۳ چگونه محاسبه می‌شود؟

مالیات کارتخوان در سال ۱۴۰۳ چگونه محاسبه می‌شود؟

3 شهریور 1403
  /  
منتشر شده در قوانین مالی
،

با افزایش میزان پرداخت‌های غیرنقدی در دنیای کسب و کار امروزی، کارت‌خوان‌ها به اجزایی ضروری در مشاغل مختلف تبدیل شده‌اند. بااین‌حال، برخی از صاحبان کسب و کارها به جای استفاده از این ابزارهای تجاری، روش پرداخت نقدی یا سایر روش‌های مانند آن را انتخاب می‌کنند. این مسئله سبب شده که برخی از صاحبان مشاغل به این فکر کنند که مالیات کارتخوان چند درصد است، آیا کسب‌ و کار آنها مشمول مالیات کارتخوان می‌شود یا نه و نرخ مالیات کارتخوان ۱۴۰۳ چقدر است و چگونه محاسبه می‌شود؟ در صورتی که در ذهن شما نیز چنین سؤالاتی شکل گرفته، خواندن این مقاله از پلتفرم ترازو می‌تواند به بسیاری از سؤالات‌تان پاسخ دهد.

منظور از مالیات کارتخوان چیست؟

مالیات کارتخوان به مالیاتی گفته می‌شود که بر اساس تراکنش‌های کارتخوان در یک پایانه فروشگاهی پرداخت می‌شود. این مالیات بر اساس قوانین کشور که مهم‌ترین آنها قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب سال ۱۳۹۸ و اصلاحی سال ۱۴۰۲ است، توسط سازمان امور مالیاتی یا همان اداره مالیات گرفته می‌شود.

بر اساس ماده ۱ این قانون، دستگاه‌های کارتخوان که «امکان اتصال به شبکه‌های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مؤدیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد»، جزو پایانه‌های فروشگاهی مشمول این قانون هستند.

چرا باید برای استفاده از دستگاه کارتخوان مالیات بپردازیم؟

در پاسخ به این سؤالات باید گفت که اول از همه پرداخت به موقع مالیات به رونق اقتصادی کشور و به حرکت در آمدن چرخ اقتصادی کشور کمک می‌کند. مالیات‌ها در همه جای دنیا بخشی از منابع مالی دولت‌ها محسوب می‌شوند که به پیشرفت اقتصادی و بهبود شرایط زندگی شهروندان کمک می‌کنند.

علاوه‌براین، با دریافت کد مالیاتی کارتخوان، میزان درآمدهای شما از این طریق مشخص می‌شود و مالیاتی که برایتان تعیین خواهد شد، بر همین مبنا است. در واقع، تراکنش‌های کارت‌خوان می‌توانند میزان درآمد خالص کسب و کار را تا حدی مشخص کنند و وقتی مشخص شود که هر کسب و کاری چه میزان درآمد دارد، مالیات بر درآمد او عادلانه‌تر و دقیق‌تر محاسبه خواهد شد.

در نهایت، با تشکیل پرونده مالیاتی در سایت مالیات کارتخوان و دریافت کد مالیاتی، امکان فرار مالیاتی مشاغل مختلف کاهش می‌یابد و همه به یک نسبت مالیات می‌پردازند.

کدام تراکنش‌های کارتخوان، مشمول مالیات می‌شوند؟

مطابق با بند ج ماده ۱ قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان: «کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیرصنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصل‌های چهارم و پنجم باب سوم قانون مالیات‌های مستقیم مصوب ۱۳۶۶/۱۲/۰۳ با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند. در این قانون هرگاه از واژه مؤدی استفاده می‌شود، مراد، اشخاص مشمول است، مگر خلاف آن تصریح شده باشد.»

بر این اساس، صاحبان مشاغل مختلف از دارندگان کارت بازرگانی و کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان گرفته تا بنکداران، عمده‌فروش‌ها، فروشگاه‌های بزرگ، واسطه‌های مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها و صاحبان کسب و کارهای کوچکتر مشمول این قانون می‌شوند.

مشاغل معاف از مالیات کارتخوان

برای تشخیص مشاغل معاف از مالیات کارتخوان باید به مقررات وضع شده توسط مراجع قانونی در این زمینه به ویژه سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کرد. بر این اساس و طبق آخرین آگهی‌ها و بخش‌نامه‌های این سازمان، در حال حاضر مشاغلی که از پرداخت مالیات کارتخوان معاف هستند، به این ترتیب هستند:

  • مراکز درمانی و داروخانه‌ها؛
  • جایگاه‌های سوخت (دستی یا اتوماتیک)؛
  • نانوایی‌ها؛
  • سوپرمارکت‌ها؛
  • روزنامه فروشی‌ها از بخش انتشارات و مطبوعات کشور و فروشگاه‌های محصولات رسانه‌ای و کتاب؛
  • مدارس ابتدایی و متوسطه و دانشگاه‌ها و آموزشگاه‌های فنی و حرفه‌ای آزاد؛
  • وسایل حمل‌ونقل درون شهری؛
  • کارگاه‌های تولید صنایع‌دستی یا فرش دستباف؛
  • موسسات خیریه؛
  • دفاتر خدمات مخابراتی؛
  • پارکینگ‌ها و مراکز عوارضی جاده‌ها؛
  • شرکت‌های فروش مواد نفتی و غیرمعدنی؛
  • مراکز دولتی و مرتبط با قوه قضائیه؛
  • باشگاه‌ها و مؤسسات ورزشی؛
  • شرکت‌های دانش‌بنیان با سطح فناوری ۱

البته، لازم به ذکر است که معافیت این مشاغل از مالیات کارتخوان مانع از الزام آنها به ارسال اظهارنامه مالیاتی سالانه برای سازمان امور مالیاتی نخواهد بود و صاحبان این مشاغل نیز باید این اظهارنامه را تکمیل و ارسال کنند.

نحوه محاسبه مالیات کارتخوان

مالیات کارتخوان جزو مالیات‌هایی محسوب می‌شود که در ماده ۱۳۱ قانون مالیات‌های مستقیم از آنها به عنوان مالیات بر درآمد یاد می‌شود. در این ماده قانونی که در سال ۱۴۰۱ برای آخرین بار تاکنون اصلاح شده، سقف مالیات کارتخوان را به این ترتیب می‌خوانیم: «نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به استثنای مواردی که طبق مقررات این قانون دارای نرخ جداگانه‌ای می‌باشد به شرح زیر است:

  1. تا میزان دو میلیارد (۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد (۱۵٪)
  2. نسبت به مازاد دو میلیارد (۲,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال تا میزان چهار میلیارد (۴,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست درصد (۲۰٪)
  3. نسبت به مازاد چهار میلیارد (۴,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست و پنج درصد (۲۵٪)

تبصره- به ازای هر ده درصد (۱۰٪) افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آنها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخ‌های مذکور کاسته می‌شود. شرط برخورداری از این تخفیف تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوطه در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است.»

این درصد مالیات کارتخوان، نرخ مالیات کارتخوان ۱۴۰۳ نیز محسوب می‌شود و در محاسبه آنلاین مالیات کارتخوان از آن استفاده می‌کنند. گفتنی است که مالیات اشخاص حقوقی نیز به موجب همین قانون با نرخ ثابت ۲۵ درصد محاسبه می‌شود.

تشکیل پرونده مالیاتی دستگاه کارتخوان

بعد از مشخص شدن جدول مالیات کارتخوان ۱۴۰۳ و کسانی که باید این مالیات را پرداخت کنند، نوبت به نحوه ثبت‌ و ارسال اظهارنامه مالیاتی آن می‌رسد. برای ثبت و ارسال این اظهارنامه و تشکیل پرونده مالیاتی باید به سایت مالیات کارتخوان به نشانی https://my.tax.gov.ir/ مراجعه کنید.

پس از ثبت‌نام الکترونیک در این سایت و وارد کردن اطلاعات خواسته شده مربوط به کسب و کارتان، یک پیامک شامل نام کاربری و رمز عبور برای ورود به این سامانه دریافت خواهید کرد. پس از وارد کردن این رمز عبور و نام کاربری و ورود به سامانه نیز می‌توانید تمام امور مربوط به پرداخت مالیات کارتخوان را از همین راه پیگیری کنید. در واقع، پس از ثبت‌نام در این سامانه به شما یک کد مالیاتی اختصاص داده می‌شود که هر بار برای استعلام مالیات کارتخوان باید از آن استفاده کنید.

به منظور استعلام مالیات کارتخوان مانند سایر مالیات‌ها باید از سامانه امور مالیاتی، وارد بخش «پنل مالیاتی» شوید و گزینه «استعلام بدهی مالیاتی» را از میان درخواست‌ها پیدا کنید. در این بخش نیز با استفاده از کد ملی یا کد مالیاتی می‌توانید مالیات مربوط به خود را مشاهده و پرداخت کنید.

لغو مالیات کارتخوان

ممکن است کارتخوانی که از آن استفاده می‌کرده‌اید بنا به هر دلیلی غیرقابل استفاده شود یا حتی کسب و کارتان تعطیل شود. در این صورت، باید مالیات کارتخوان را هم لغو کنید. برای لغو این مالیات نیز باید به سامانه مالیات کارتخوان مراجعه کنید. در این سامانه، باید به بخش «خدمات مالیاتی» بروید و در قسمت «مدیریت مالیات بر ارزش افزوده» گزینه «درخواست لغو مجوز فعالیت» را انتخاب کنید. پس از وارد کردن اطلاعات خواسته شده در این قسمت، مالیات دستگاه کارتخوان بلااستفاده شما لغو خواهد شد.

سخن پایانی

مالیات کارتخوان یکی از انواع مالیات بر درآمد است که به موجب قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان مصوب سال ۱۳۹۸ و اصلاحی سال ۱۴۰۲ از اشخاص حقیقی و حقوقی صاحب پایانه‌های فروشگاهی POS گرفته می‌شود. برخی از کسب و کارها از پرداخت این مالیان معاف هستند، اما همین مشاغل نیز باید اظهارنامه مالیاتی را ثبت و ارسال کنند تا مشمول جریمه‌های مربوط به فرار مالیاتی نشوند. پیشنهاد می‌کنیم برای محاسبه دقیق‌تر مالیات کارتخوان و پایانه‌های فروشگاهی با کارشناسان حقوقی حرفه‌ای و باتجربه‌ای مانند کارشناسان پلتفرم حقوقی ترازو مشورت کنید تا خیالتان از هر جهت راحت باشد.

سوالات متداول

مالیات کارتخوان چند درصد است؟

مالیات کارتخوان برای اشخاص حقیقی بر اساس میزان درآمد آنها با نرخ‌های ۱۵، ۲۰ و ۲۵ درصد و برای اشخاص حقوقی با نرخ ثابت ۲۵ درصد محاسبه می‌شود.

مالیات کارتخوان ۱۴۰۳ چقدر است؟

کمترین مالیات کارتخوان در سال ۱۴۰۳ با نرخ ۱۵ درصد و بیشترین آن با نرخ ۲۵ درصد محاسبه می‌شود و به میزان درآمد شما از طریق این دستگاه بستگی دارد.

آیا مالیات کارتخوان مالیاتی جدا از مالیات بر درآمد است؟

خیر. مالیات کارتخوان نوعی مالیات بر درآمد است.

آیا باید برای کارتخوان سیار هم مالیات بپردازیم؟

بله. مالیات کارتخوان سیار به همان ترتیبی که در نحوه محاسبه مالیات کارتخوان عادی توضیح دادیم، محاسبه می‌شود.

امتیاز دادن به این مقاله

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *