حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

6 شهریور 1402
  /  
منتشر شده در کار و تامین اجتماعی
،

هر فردی در طول عمر خود به فعالیت و تلاش می‌پردازد و هنگامی که سنش بالا می‌رود، دیگر وقت آن می‌رسد که قدری استراحت کند. در این هنگام فرد از نظر درآمد نیازمند پرداخت حقوق بازنشستگی خواهد بود. اما بازنشسته شدن و نحوه محاسبه حقوق آن امری مهم است که می‌تواند مبنای تصمیم‌گیری افراد در هنگام کار کردن باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی را بررسی کنیم.

بازنشستگی تامین اجتماعی چیست‌؟

بر اساس بند ۱۵ ماده ۲ قانون تامین اجتماعی، بازنشستگی عبارت است از عدم اشتغال بیمه‌شده به کار به‌ دلیل رسیدن به سن بازنشستگی مقرر در این قانون. به عبارت دیگر وقتی فرد به سن مقرر در این قانون رسید، دیگر نیازی به پرداخت حق بیمه نخواهد داشت و می‌تواند با دریافت مستمری دست از کار بکشد. همچنین منظور از مستمری، مبلغی است که طبق شرایط مقرر در این قانون به منظور جبران قطع تمام یا قسمتی از درآمد تا پایان عمر به بیمه‌شده و در صورت‌ فوت او برای تأمین معیشت بازماندگان وی به آنان پرداخت می‌شود.

شرایط بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی چیست؟‌

به طور خلاصه قانون تامین اجتماعی برای بازنشستگی افراد، حالت‌های مختلفی را پیش‌بینی کرده است:

  1. بازنشستگی افراد با دارا بودن حداقل ۲۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه و داشتن سن ۶۰ سال تمام برای مردان و ۵۵ سال تمام برای زنان؛
  2. بازنشستگی با سن ۵۰ سال برای مردان و ۴۵ سال برای زنان و داشتن حداقل ۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه؛
  3. بازنشستگی با پرداخت ۲۰ سال متوالی حق بیمه یا ۲۵ سال متناوب در مشاغل سخت؛
  4. بازنشستگی زنان با ۲۰ سال سابقه پرداخت بیمه و داشتن ۴۲ سال سن و دریافت ۲۰ روز حقوق؛
  5. بازنشستگی با داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت بیمه بدون نیاز به سن خاص.

برای کسب اطلاعات بیشتر، پیشنهاد می‌کنیم مقاله شرایط بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی را مطالعه کنید.

نحوه محاسبه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲

بر اساس ماده ۷۷ قانون تامین اجتماعی، میزان مستمری بازنشستگی عبارت است از یک سی‌ام متوسط مزد یا حقوق بیمه شده ضرب در سنوات پرداخت حق بیمه، مشروط بر آن که از سی و پنجم، سی‌ام (۳۵/۳۰) متوسط مزد یا حقوق تجاوز ننماید.

همچنین متوسط مزد یا حقوق برای محاسبه مستمری بازنشستگی عبارت است از مجموع مزد یا حقوق بیمه‌شده که بر اساس آن حق بیمه پرداخت ‌شده، طی دو سال آخر پرداخت حق بیمه تقسیم بر بیست و چهار.

با هم با یک مثال این فرمول را توضیح خواهیم داد. برای محاسبه مستمری بازنشستگی باید دو مورد را حساب کنیم. اول متوسط مزد یا حقوق فرد و دوم سنوات یا سابقه پرداخت بیمه.

فرمول محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

سابقه بیمه به سال*(۱/۳۰)*(۲۴/مجموع حقوق بیمه‌شده ماهانه در ۲۴ ماه آخر) =حقوق ماهانه

فرض کنید فردی در مجموع دو سال پایانی فعالیت کاری خود، مجموعا ۲۴۰ میلیون تومان حقوق دریافت کرده باشد، ابتدا این عدد ر ا باید تقسیم بر ۲۴ کنیم که به رقم ۱۰ میلیون تومان خواهیم رسید. پس میانگین و متوسط مزد این شخص ماهانه ده میلیون تومان خواهد بود.

حال باید این میزان را بر ۳۰ تقسیم کنیم تا در واقع حقوق روزانه شخص به دست آید. در این مثال، حقوق روزانه برابر با ۳۳۳،۳۳۳ تومان است. حال باید دید این فرد چه میزان سابقه بیمه داشته است. در واقع به ازای هر سال پرداخت حق بیمه، فرد یک روز مستمری دریافت خواهد کرد. اگر این فرد با سابقه ۲۰ روز بازنشست شود، مبلغ مستمری دریافتی او ماهانه ۶ میلیون و ۶۶۶ هزار تومان خواهد بود. اگر سابقه این فرد ۳۰ روز باشد، مستمری دریافتی او همان مبلغ ۱۰ میلیون خواهد بود و اگر ۳۵ سال سابقه داشته باشد، مستمری او ۱۱ میلیون و ۶۶۶ هزار تومان خواهد بود.

حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲

بر اساس مصوبه شورای‌ عالی کار، حداقل میزان مستمری بازنشستگی، از کارافتادگی‌ کلی و مجموع مستمری بازماندگان، مشمول اجرای ماده ۱۱۱ قانون تامین‌ اجتماعی از تاریخ ۰۱‏‏‏/۰۱‏‏‏/۱۴۰۲، ماهیانه مبلغ ۵۳,۰۸۲,۸۴۰ ریال تعیین می‌شود. البته به این مبلغ، مبالغ دیگری مانند حق اولاد، حق عائله‌مندی و حق مسکن نیز اضافه خواهد شد.

با توجه به این که مبنای احتساب مستمری، حقوق دریافت‌شده و حق بیمه پرداختی است، پس سقفی برای پرداخت مستمری بازنشستگی وجود نخواهد داشت.

افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲

با توجه به وجود تورم سالانه در کشور و لزوم اصلاح مبالغ پرداختی به مستمری‌بگیران تامین اجتماعی، دولت هر سال مقداری را به میزان حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی می‌افزاید. بر این اساس از تاریخ ۰۱‏‏‏/۰۱‏‏‏/۱۴۰۲، کلیه مستمری‌های بازنشستگی، ازکارافتادگی و بازماندگان مشمول قانون تامین‌ اجتماعی که تا پایان سال ۱۴۰۱ برقرار شده است، به ترتیب برای دریافت‌کنندگان حداقل مستمری (مبلغ ۴۱,۷۹۷,۵۰۰ ریال) و کمتر از آن، به میزان ‏%۲۷ (بیست و هفت درصد) و برای سایر سطوح بالاتر از حداقل مستمری به میزان ۲۱% (بیست و یک درصد) به‌علاوه مبلغ ثابت ۲,۵۰۷,۸۸۰، دو میلیون و پانصد و هفت هزار و هشتصد و هشتاد ریال مستمری آنان در پایان اسفندماه سال ۱۴۰۱ افزایش می‌یابد.

محاسبه آنلاین حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲

در حال حاضر می‌توانید با مراجعه به سامانه تامین من و ثبت نام در آن، از پنل خود سوابق بیمه و همچنین مستمری دریافتی خود را مشاهده کنید. برای این کار کافی است ابتدا به آدرس https://eservices.tamin.ir مراجعه کرده و پس از احراز هویت، وارد پنل کاربری خود شوید.

در پنل از بخش بیمه‌شدگان با انتخاب گزینه بازنشستگی و سپس گزینه نحوه محاسبه مبلغ مستمری بازنشستگان، سابقه بیمه، متوسط مزد و همچنین مبلغ مستمری را مشاهده کنید.

سخن پایانی

حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی، یکی از مزایایی است که قانون تامین اجتماعی برای بیمه‌شدگان خود در نظر گرفته است. البته محاسبه و شرایط این بیمه دارای قوانینی است که در بالا به بخشی از آن اشاره شد. اگر در این زمینه سوالی دارید، آن را با وکلای مجرب و مشاوران ما در پلتفرم حقوقی ترازو در میان بگذارید.

سوالات متداول

افزایش حقوق مستمری بگیران تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ چقدر است؟

برای دریافت‌کنندگان حداقل مستمری (مبلغ ۴۱,۷۹۷,۵۰۰ ریال) و کمتر از آن، به میزان ‏%۲۷ (بیست و هفت درصد) و برای سایر سطوح بالاتر از حداقل مستمری به میزان ۲۱% (بیست و یک درصد) به‌علاوه مبلغ ثابت ۲,۵۰۷,۸۸۰، دو میلیون و پانصد و هفت هزار و هشتصد و هشتاد ریال

حقوق بازنشستگی با ۱۵ سال سابقه چقدر است؟

سابقه بیمه به سال*(۱/۳۰)*(۲۴/مجموع حقوق بیمه‌شده ماهانه در ۲۴ ماه آخر) =حقوق ماهانه

۳.۸/۵ - (۶۹ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۹ دیدگاه ثبت شده
رضاخسروی 8 آبان 1403
پاسخ

با سلام…حقوق بازنشستگی با۳۰سال سابقه درمشاغل سخت و زیان آور چقدر میباشد؟ممنون…

سهیلا ندافی سالگده 10 شهریور 1403
پاسخ

سلام و وقتتون بخیر من ۵۷ سال سن دارم و تا الان ۱۸ سال و ۳ ماه بیمه دارم و اگه بخام باز نشست بشم چقدر حقوق میگیرم ممنون میشم جوابگو باشید

مصطفی عبداللهی 11 شهریور 1403
پاسخ

سلام وقت شما بخیر. سوال شما حقوقی نیست.