چک ضمانت چیست؟ قوانین برگشت زدن چک ضمانتی

چک ضمانت چیست؟ قوانین برگشت زدن چک ضمانتی

21 مرداد 1403
  /  
منتشر شده در اسناد تجاری
،
قوانین مالی
،

گاهی چک‌ها به منظوری جز آنچه که معمولا سراغ داریم به کار می‌روند که به آن چک ضمانت یا تعهد می‌گویند. با توجه به پرکاربرد بودن دعاوی مربوط به انواع چک، در این مقاله با ما همراهی کنید تا شما را با مفاهیم مربوط به چک ضمانت، نوشتن چک ضمانت و به اجرا گذاشتن چک ضمانت و عواقب برگشت زدن چک ضمانت آشنا کنیم.

چک ضمانت چیست؟

به چکی که برای تضمین انجام تعهد یا وعده صادر می‌شود، چک ضمانت می‌گویند. فقط در صورتی می‌توان چک ضمانت را وصول کرد که صادرکننده به وعده‌ای که داده عمل نکرده باشد؛ در غیر این صورت به اجرا گذاشتن آن غیرقانونی است و پیگرد قانونی دارد.

کاربرد چک ضمانت

زمانی که بین دو نفر معامله‌ای صورت می‌گیرد و نفر اول متعهد می‌شود که در زمانی معیّن کاری را در قبال دومی انجام دهد، نفر دوم برای تضمین انجام آن کار می‌تواند از اولی چک ضمانت طلب کند تا در صورت خلف وعده یا انجام ندادن آن کار، تضمینی وجود داشته باشد. مثلا گاهی صاحب‌خانه‌ها برای تخلیه شدن خانه در موعد مقرر، چکی را از مستأجر دریافت می‌کنند.

شرایط حقوقی چک ضمانت

در حقیقت این چک‌ها نباید نقدی به حساب بیایند، چون ماهیت آنها برای ضمانت است و تا زمانی که خلف وعده صورت نگرفته، امانت محسوب می‌شوند. امّا معمولا صادرکننده مجبور است به صورت نقدی و به روز آن را صادر کند.

بر اساس ماده‌ ۱۳ قانون صدور چک، انواع تضمینی را نمی‌توان دارای وصف کیفری دانست و دارنده‌ چک ضمانت نمی‌تواند بابت آن به صورت کیفری شکایت کند. البته این اسناد صرفا امانت هم محسوب نخواهند شد، زیرا در صورت عمل نکردن صادرکننده به تعهداتش، قابل وصول هستند و در این صورت دارنده با به اجرا گذاشتن آن مرتکب تخلف نشده است.

چگونه چک ضمانت بنویسیم؟

مهم است بدانید که شیوه‌ نوشتن چک ضمانت هیچ تفاوتی با انواع عادی ندارد و باید به صورت کامل و خوانا نوشته شود. یعنی باید حتما دارای امضاء و تاریخ وصول باشد، مبلغ باید به حروف و عدد نوشته شده و با هم یکسان باشند و باید بدون خط خوردگی نوشته شده باشد؛ در غیر این صورت اعتباری نخواهد داشت.

البته در نظر داشته باشید که اگر می‌خواهید چک ضمانت صادر کنید، حتما در قراردادی که می‌نویسید مشخصات آن و دلیل نوشتن و ضمانت آن را قید کنید. علاه بر این می‌توانید در رو یا پشت چک قید کنید که برای ضمانت صادر شده است.

گفتنی است که بانک فقط مواردی که ابتدا به آنها اشاره کردیم را برای درستی چک مدنظر خواهد داشت و به قید ضمانت آن توجهی نکرده و آن را وصول می‌کند. امّا در این صورت دارنده‌ چک نمی‌تواند بر علیه صادرکننده به صورت کیفری شکایت کند.

آیا چک ضمانت قابل وصول است؟

اگر صادرکننده به تعهد خود عمل نکند، دارنده‌ چک ضمانت می‌تواند آن را برای وصول به بانک ببرد. اما با توجه به این که چک ضمانت وصف کیفری ندارد، اگر مبلغ موردنظر در حساب موجود نباشد، دارنده می‌تواند از طریق حقوقی برای وصول آن اقدام کند.

برای این کار باید به دادگاهی که در محل اقامت صادرکننده قرار دارد مراجعه کرد و دارنده باید در دادگاه اثبات کند که صادرکننده در قبال موضوع مورد توافق، خلف وعده نموده است. امّا اگر طرفین دعوا در محل دیگری جز محل اقامت صادرکننده قرارداد بسته باشند یا محل انجام تعهد جای دیگری باشد یا مکان بانک صاحب چک در جایی دیگر باشد، در دادگاه‌های هر سه محل می‌توان اقامه‌ دعوا کرد.

برگشت زدن چک تضمینی

دارنده‌ چک در صورت وصول نشدن آن می‌تواند از دو راه برای فشار آوردن به صادرکننده و گرفتن مبلغ موردنظر اقدام کند. یکی از این راه‌ها، اقامه دعوای حقوقی است. در این روش پس از دریافت گواهی عدم پرداخت از بانک و ضمیمه کردن آن به کپی چک و دادخواست حقوقی، می‌توان در هر زمانی به دادگاه مراجعه کرده و با اثبات عدم تعهد فرد صادرکننده چک تضمینی وصول وجه را تقاضا کرد.

یک روش دیگر هم برای شکایت وجود دارد و آن اقدام از طریق اداره‌ ثبت است که به آن شیوه‌ ثبتی می‌گویند. در این شیوه هم مانند روش قبل، گواهی عدم پرداخت را ضمیمه‌ کپی چک کرده و برای گرفتن حکم اجراییه به اداره‌ ثبت مراجعه می‌کنید. در این روش هم می‌شود اموال غیرضروری صادرکننده را برای توقیف معرفی کرد، یعنی این اموال نباید از قبیل منزل محل سکونت، خودروی شخصی و اسباب ضروری زندگی باشد. روش ثبتی زودتر از حقوقی نتیجه می‌دهد، امّا نسبت به آن هزینه‌ی بالاتری دارد. یعنی شاکی باید پنج درصد از مبلغ چک را به اداره ثبت برای صدور اجراییه بپردازد.

راه‌های اثبات ضمانتی بودن چک

وقتی دارنده‌ چک آن را برای وصول به بانک برده یا برگشت زده است، فقط در دو صورت می‌توان ثابت کرد که تخلف کرده است:

  1. اول این که در پشت یا روی چک عبارت برای ضمانت قید شده باشد.
  2. دوم این که در قراردادی که بین طرفین تنظیم شده، مشخصات چک درج شده و قید شده باشد که برای تعهد و ضمانت به کار رفته است.

چه زمانی می‌توان چک را برگشت زد؟

طبق قانون اگر وجه کافی در حساب صادرکننده وجود نداشته باشد، دستور عدم پرداخت از طرف صاحب حساب صادر شده باشد، حساب مسدود باشد و یا چک به صورت نادرست تنظیم شده باشد، می‎‌توان آن را برگشت زد. تنظیم نادرست به خط خوردگی، ناهماهنگی بین نوشته‌ها و امضای نادرست اطلاق می‌شود.

البته طبق ماده‌ ۳۱۵ قانون تجارت، دارنده باید حداکثر تا ۱۵ روز آن را برگشت بزند تا در محکمه بتواند راحت‌تر اقدام کند. مثلا بدون سپردن وجه خسارت احتمالی می‌تواند تقاضای توقیف اموال بکند. اگر چک از یک نقطه برای نقطه‌ دیگر کشور صادر شده باشد، این مهلت به ۴۵ روز افزایش خواهد یافت.

چک برگشتی پس از چند سال از سیستم پاک می‌شود؟

می‌دانید که اگر چک برگشتی داشته باشید، تا زمانی که در سیستم بانک مرکزی از حساب شما رفع سوءاثر نشود، نمی‌توانید دسته‌چک بگیرید. طبق بخشنامه بانک مرکزی در مورد چک های قدیمی، برای رفع سوء اثر چک های برگشتی، بانک ها باید پس از سه سال درصورتیکه چک ها شکایتی از طرف دارنده چک ندارند، نسبت به پاک کردن آنها اقدام نمایند.

سخن پایانی

اکنون که با چک ضمانت، نحوه تنظیم و شرایط به اجرا گذاشتن آن آشنا شدید، بهتر است بدانید که پلتفرم حقوقی ترازو با کارشناسان زبده و باتجربه همیشه حامی و راهنمای شما در تمام مراحل حقوقی و قضایی خواهد بود.

سوالات متداول

۱. آیا چک ضمانت قابل وصول است؟

چک ضمانت در صورت عدم انجام تعهد باید با مراجعه به دادگاه وصول شود.

۲. چک ضمانت چیست؟

چکی که بابت حسن انجام کار یا انجام معامله صادر می‌شود در اصطلاح چک ضمانت نام دارد.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۴۲ دیدگاه ثبت شده

    سلام
    ممنون از پاسخ گویی شما
    یک خانه مسکن ملی خریدم،
    وام بنام صاحب اوله بود(فروشنده)
    .ولی ضامن رو من بردم بانک(خریدار)
    فروشنده از من یک چک ضمانت گرفته که اگر ۳قسط معوق داشته باشم. فروشنده حق داره چک رو برگشت بزنه،
    و ک دست بنگاه امانت ماند،
    ۲تا قسط معوقه داشتم
    فروشنده تماس گرفت و گفت واریز کن، منم گفتم تا ۷روز آینده واریز میکنم،
    (فروشنده رفته از بنگاه که چک ضمانت به صورت امانت دستش بوده رو
    بدون نشان دادن سندی که من ۳تا معوقه دارم رو گرفته و رفته بانک برگشت زده)
    سر هفتمین روز ، صبح که معوقه وام رو تسویه کردم ، فروشنده چک ضمانت منو برگشت زد،
    الان هم چک رو پس نمیده، و خواسته های زیادی داره،
    من کجا و از چه کسی باید شکایت کنم تا حسابم از مسدودی در بیاد

    مونا امیری

    سلام وقت بخیر ببخشید من میخواستم بدونم یه برگه چک برای ضمانت وام بانکی دادم ، ۸میلیون باید بدم جور نشد پولم عودت میدن چکمو؟ مشکلی برای چکم پیش نمیاد؟ نگرانم؟

    دلارام میری

    سلام وقت بخیر.در مورد چک بدهی، در صورتی که پول عودت شود، معمولاً چک باید به صورت قانونی ابطال شود

    سلام
    قرض الحسنه خانوادگی داریم که من ۸امین نفر اسمم دراومد،مبلغ ۵۰ میلیون،الان فامیلمون از من چک میخواد به مبلغ همون ۵۰ میلیون و اینکه در وجه مدیر جلسه باشه ،گفتن توی چک کلمه ضمانت قید نشه فقط در وجه شخص باشه،اگه مدیر جلسه بعد اتمام جلسه چک و اجرا بذاره چطوری میتونم ثابت کنم که بابت ضمانت بوده؟ من فیش واریزی ماهانه و تو این چند ماه نگه داشتم

    من یه سوال داشتم همکارم برای خرید کالایی به مبلغ ۱۰میلیون تومان چک برای سه ماه اینده میخواد که به فروشنده بده این چک از طرف من برای همکارم نوشته میشه میخواستم راهنماییم کنید در چک صیادی به غیر از جزئیات نوشتن چک خوانا بودن خط خوردگی نداشتن تاریخ و غیرهه نکته ای وجود دارد که از چک سو استفاده نشه؟
    مثلا پشت نویسی یا بابت فلان خرید ضمانت نیاز به این نوشتن ها هستش ممنون میشم پاسخ بدید

    سلام من چندسال پیش چک ضمانت درقبال وام دوستم دادم بانک الان بانک برگشت زده چند سال طول میکشه تا رفع سوار بشه ممنون میشم جواب بدید