ترک منزل توسط زن چه عواقبی دارد؟

ترک منزل توسط زن چه عواقبی دارد؟

15 تیر 1401
  /  
منتشر شده در خانواده
،

گاهی در پی دعواهای خانوادگی، زن اقدام به ترک منزل می‌کند. بسیار سوال پرسیده می‌شود که آیا ترک منزل توسط زن اثر خاصی در روابط مالی و غیرمالی زوجین دارد یا خیر؟ باید بدانیم که بر اساس قانون مدنی، زن موظف به زندگی در خانه مشترک با همسر خود است و ترک منزل بدون عذر موجه، دارای آثاری است که به نظر می‌رسد اطلاع از آنها برای هر فردی لازم است. پس با ما در این مقاله همراه باشید.

آیا در صورت ترک منزل توسط زن، مرد باید نفقه بدهد؟

اگر زن بدون عذر موجه منزل مشترک را ترک کند، دیگر مستحق نفقه نخواهد بود و در این حالت او را ناشزه می‌خوانند. وقتی از عذر موجه صحبت می‌کنیم، یعنی مواردی مانند این که مرد اعتیاد داشته یا زن خوف از جان یا آبروی خود داشته باشد. در این موارد، دادگاه ضمن تعیین مسکن جداگانه برای زن، نفقه را نیز برایش معین خواهد کرد. پس دقت کنید که ترک منزل بابت دعوا و بگومگوهای ساده، مجوزی برای این کار نیست و زن را از حق نفقه‌ محروم خواهد کرد.

آیا ترک منزل توسط زن بر مهریه تاثیر دارد؟

در پاسخ باید گفت خیر. یعنی حتی اگر زن بدون عذر موجه خانه را ترک کند باز هم مستحق مهریه خواهد بود و درصورتیکه مرد بخواهد او را طلاق دهد، باید مهریه او را بپردازد. البته در مورد شرط تنصیف اموال باید بدانید که اگر در هنگام طلاق زن ناشزه باشد، دیگر اموال مرد بین او و زنش نصف نخواهد شد.

عواقب ترک منزل توسط زن

گفتیم که زن باید در خانه مشترک با همسرش اقامت داشته باشد، مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد. ترک منزل توسط زن بدون دلیل موجه، دارای عواقبی است که علیه زن خواهد بود. از جمله گفته شد که در این حالت نفقه به زن تعلق نخواهد گرفت. همچنین ممکن است در صورت تداوم این حالت، دادگاه به مرد مجوز ازدواج مجدد بدهد. همچنین اگر زن خواستار طلاق گرفتن باشد، در این حالت کار دشوارتر بوده و برخی حقوق مالی او مانند نفقه و شرط تنصیف اموال از بین خواهد رفت.

تنظیم اظهارنامه ترک منزل توسط زن

بهترین کار این است که قبل از هرکاری مرد اقدام به ارسال اظهارنامه عدم تمکین زن یا اظهارنامه ترک منزل توسط زن کند. مرد با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، می‌تواند اظهارنامه ای به همسر خود بفرستد و در آن مراجعه او به منزل مشترک و تمکین نسبت به شوهر را خواستار شود. البته باید شرایط سکونت در منزل مشترک برای زن فراهم باشد. در صورتیکه زن کماکان اقدام به تمکین در مورد محل سکونت مشترک نکرد، مرد می‌تواند با مراجعه به دادگاه خانواده دادخواست عدم تمکین ارائه دهد. در این حال اگر زن دلیل موجهی برای کار خود نداشته باشد، دادگاه او را ملزم به تمکین نسبت به زوج خواهد کرد. اگر باز هم زن اقدام به تمکین نکند، ناشزه بوده و مستحق نفقه نخواهد بود.

آیا مرد می‌تواند زن را مجبور به بازگشت کند؟

پاسخ این سوال هم مثبت است و هم منفی. مرد می‌تواند با ارسال اظهارنامه و سپس دادخواست الزام به تمکین زن، او را قانونا ملزم به تمکین کند که در صورت عدم تمکین، زن ناشزه بوده و نفقه به او تعلق نخواهد گرفت. اما آیا دادگاه زن را به جبر و به زور دربند کرده و به محل زندگی مشترک عودت خواهد داد؟ خیر، همچین اتفاقی رخ نخواهد داد و نهایتا زن از حق نفقه‌اش محروم خواهد شد. پس اگر به هر دلیلی مایل به برگشت به محل زندگی مشترک نباشید، کسی نمی‌تواند شما را مجبور به این کار کند.

سخن پایانی

سکونت در منزل مشترک با همسر از حقوق مرد بوده و زن باید نسبت بدان تمکین داشته باشد. سکونت در منزل جداگانه در حالتی مجاز است که یا زن حق انتخاب مسکن داشته باشد و یا این که دارای عذر موجهی باشد. اما در غیر این دو مورد، در صورت ترک منزل توسط زن، نفقه به او تعلق نخواهد گرفت و شرط تنصیف اموال در حق او اجرا نخواهد. شد. در صورتیکه شما نیز در مورد ترک منزل توسط زن سوال دارید، می‌توانید از خدمات وکلا و مشاورین مجرب ما در پلتفرم حقوقی ترازو بهره‌مند گردید.

۱. اگر زن خانه را ترک کند چه میشود

ترک خانه توسط زن بدون دلیل موجه سبب نشوز او شده و دیگر مستحق نفقه نخواهد بود.

۴.۴/۵ - (۲۹ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۳۹ دیدگاه ثبت شده
اکبر 19 آذر 1402
پاسخ

در ضمن خانومم مشکل اعصاب و افسردگی هم دارد
پدر و مادرش چند بار درخواست پول بی مورد کردنند مثلا
۴۰ میلیون تومن بابت خرج کرد بچه تو این ۲ ماه بدید
و بعد مهریه دخترم را بدید

اکبر 19 آذر 1402
پاسخ

سلام
بنده ۲ سال هست ازدواج کردم و یک بچه ۲ ماهه دارم
همسرم یک روز بعد از زایمان با همکاری مادرش منزل رو ترک کرد. و جهیزیه خودشو هم برده
الان بعد از گذشت ۶۰ روز که چند تا دادگاه رفتم
امروز دادگاه میگه وکیل خانومت گفته نفقه رو پرداخت کن میام
یعنی ۵ میلیون ماهی برای من و ۳ میلیون هم برای بچه
لطف کنید راهنمایی کنید ممنون

محمد 16 آذر 1402
پاسخ

من از همسرم تمکین نمیکند و حاضر به بازگشت به منزل نیست حال برگه ازدواج مجدد را هم از دادگاه گرفتم با این تفاسیر اگر بخواهم مجدد با خانومی ازدواج کنم و ایشان را به عنوان همسر جدید در شناسنامه بیاورم میترسم همسر اولم برگردد و خانه و زندگی که به همسر دومم شروع کردم به خطر بیوفته آیا همسر اول میتواند رجوع کند به منزل من

مصطفی عبداللهی 20 فروردین 1403
پاسخ

سلام باتوجه به اینکه شما برگه ازدواج مجدد از دادگاه گرفتید و ازدواج دوم هم به علت عدم تمکین همسر اولتان بوده ایشان نمی توانند مانع شود.

زهرا 26 مهر 1402
پاسخ

سلام همسرم قبل از اردواج با من تومور مغزی داشت ومن وخانواده ام نمیدانستیم که تومور داشت وعمل کرد وبعد از ۸ سال از عملش با من ازدواج کرد وبه خاطررفتار خشن او خانواده اش که در روستا زندگی میکردندمجبور شدن برایش خانه ای در شهر کرایه کنند من که با او ازدواج کردم بین عقد وعروسی متوجه رفتارهای بد او با خانواده اش شدم ولی هر بار توجیح میکرد تا زمانی که با پدرم دعوایش شد و پدرم را کتک زد ومن قهر کردم ویک هفته به خانه پدرم رفتم اما آنجا پدرم بقدری به من فحش دادکه برگشتم ودوباره با شوهرم زندگی کردم صاحب دو فرزند شدم که مادرشوهرم یک روز به دروغ گفت ما از روزاول به تو پرونده پزشکی او رانشان دادیم!
من از صبح تا غروب در شرکت کار میکنم که خرج زندگی را بدهم وشوهرم نه تنها کار نمیکند بلکه دست به زن وفحاشی ودادو بیداد وشکستن لوازم منزل را انجام میدهد ،الان هم من بیشتر نگران دو فرزندم هستم که امنیت جانی وروحی ندارند وگرنه من از جان خودم سیر شدم لطفا بخاطر بچه ها به من کمک کنید ،یک منزل در کرج خریدم که به نام خودم هست اما چند سال پیش مجبور شدم وکالت بلاعزل به شوهرم بدهم الان هم آن منزل را اجاره دادم ودر منزل اجاره ای در تهران که آنجا را هم با پول پیش خودم اجاره کردم در آن زندگی میکنیم ولی دیگر تحمل اذیت وآزار شوهرم نسبت به بچه ها را ندارم

مصطفی عبداللهی 19 فروردین 1403
پاسخ

سلام شما باید با وکیل دعاوی خانواده مشورت کنید.

جفی 22 مهر 1402
پاسخ

سلام.‌‌واقعا قانونِ مزخرفی هستش. وسلام علیکم.