عیدی کارگران و کارمندان برای عید ۱۴۰۲

عیدی کارگران و کارمندان برای عید ۱۴۰۲

بهمن 26, 1401
  /  
منتشر شده در مقالات
،
کار و تامین اجتماعی
،

همیشه چند ماه مانده به عید نوروز و اتمام سال شمسی، سخن از عیدی کارگران و کارمندان داغ می‌شود. عید نوروز عیدی باستانی است که خانواده‌ها اقدام به خرید وسایل و لباس‌های نو کرده و به دید و بازدید می‌پردازند. به همین دلیل قانون‌گذار مبلغی را مازاد بر دستمزد برای کارگران و کارمندان به عنوان عیدی تعیین کرده است. این مبلغ بر عهده کارفرما و یا سازمان پرداخت‌کننده حقوق خواهد بود. البته نحوه محاسبه عیدی کارگران از کارمندان متفاوت است. در این مقاله قصد داریم نحوه محاسبه عیدی پایان سال را بیان کرده و میزان آن برای سال ‍۱۴۰۲ را مشخص کنیم.

نحوه محاسبه عیدی کارگران مشمول قانون کار

طبق قانون افرادی که مشمول قانون کار می‌شوند، مستحق دریافت عیدی خواهند بود که این عیدی باید توسط کارفرما پرداخت شود. کلیه کارگاه‌های مشمول قانون کار مکلفند به هر یک از کارگران خود به نسبت یک سال کار، معادل شصت روز آخرین مزد به عنوان عیدی و پاداش بپردازند. مبلغ پرداختی عیدی کارگران نبایستی از معادل نود روز حداقل مزد روزانه قانونی تجاوز کند.

به عبارت دیگر کسی که حداقل یک سال در یک کارگاه مشمول قانون کار فعالیت داشته است، حداقل به اندازه دو ماه و حداکثر به اندازه ۳ ماه آخرین حقوقش مستحق عیدی خواهد بود. البته در کارگاه‌هایی که عرف کارگاه مبلغ بالاتری را در نظر بگیرد، این عرف معتبر خواهد بود. فرمول محاسبه عیدی کارگران به این نحو است:
آخرین حقوق پرداختی × ۲ = حداقل عیدی کارگران

در مورد کارگرانی که کمتر از یک سال در کارگاه مشغول کار بوده‌اند، قانون عیدی متناسب آنان را در نظر گرفته است. مبلغ عیدی کارکنانی که کمتر از یک سال در کارگاه کار کرده‌اند باید به ماخذ ۶۰ روز مزد و به نسبت ایام کارکرد در سال محاسبه گردد. مبلغ پرداختی از این بابت برای هر ماه نباید از یک دوازدهم سقف تعیین‌شده در فوق تجاوز نماید .فرمول محاسبه عیدی کارگرانی که کمتر از یک سال در کارگاه مشمول قانون کار فعال بوده اند :
۱۲ ÷ (آخرین حقوق پرداختی × ۲ × تعداد ماه‌های فعالیت در کارگاه) =حداقل عیدی کارگران

حتما بخوانید:بیمه بیکاری چیست؟

میزان عیدی کارگران در سال ۱۴۰۲

برای محاسبه عیدی کارگران باید ابتدا حداقل حقوق ایشان را محاسبه کرد. حداقل دستمزد روزانه که توسط وزارت کار تعیین شده، مبلغ ۱۳۹ هزار و ۳۲۵ تومان است که با ضرب آن در عدد ۳۰، به عدد ۴ میلیون و ۱۷۹ هزار و ۷۵۰ تومان خواهیم رسید. پس حداقل عیدی کارگران در سال ۱۴۰۲ به میزان دو ماه آخرین حقوق، معادل ۸ میلیون و ۳۵۹ هزار و ۵۰۰ تومان خواهد بود. حداکثر عیدی نیز مبلغ ۱۲ میلیون و ۵۳۹ هزار و ۲۵۰ تومان است.

محاسبه عیدی کارگرانی که کمتر از یک سال در کارگاه فعال بوده‌اند نیز چنین است. به عنوان مثال شخصی که ۵ ماه در کارگاهی فعال بوده، ۳ میلیون و ۴۸۳ هزار و ۱۲۵ تومان به عنوان عیدی دریافت خواهد کرد.

(۴۱۷۹۷۵۰×۲×۵) ÷ ۱۲ = ۳۴۸۳۱۲۵

مدت سابقه کاریمبلغ عیدی (تومان)
یک ماه۶۹۶,۶۲۵
دو ماه۱,۳۹۳,۲۵۰
سه ماه۲,۰۸۹,۸۷۵
چهار ماه۲,۸۷۶,۵۰۰
پنج ماه۳,۴۸۳,۱۲۵
شش ماه۴,۱۷۹,۷۵۰
هفت ماه۴,۸۷۶,۳۷۵
هشت ماه۵,۵۷۳,۰۰۰
نه ماه۶,۲۶۹,۶۲۵
ده ماه۶,۹۶۶,۲۵۰
یازده ماه۷,۶۶۲,۸۷۵
عیدی کارگرانی که کمتر از یک سال کار کرده‌اند.
حتما بخوانید:قرارداد کار چیست؟

عیدی کارمندان دولت و بازنشستگان

عیدی کارمندان دولت هر ساله توسط دولت تعیین و پرداخت می‌شود. با تصویب هیات وزیران، میزان و ضوابط پرداخت پاداش پایان سال ۱۴۰۱ (عیدی) کارکنان و بازنشستگان دولت بدین نحو است. دستگاههای اجرایی، نیروهای مسلح، وزارت اطلاعات و سازمان انرژی اتمی ایران می‌توانند به کارمندان خود (اعم از رسمی، ثابت، پیمانی، خرید خدمت، قراردادی و موقت) و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی و قضات که به طور تمام‌وقت اشتغال به کار دارند (به استثنای کارگران شاغل در کارگاه های مشمول قانون کار)، مبلغ ثابت ۱۸ میلیون ریال به نسبت مدت خدمت تمام وقت در سال ۱۴۰۱ به عنوان پاداش آخر سال (عیدی) در بهمن ماه سال جاری از محل بودجه مصوب دستگاه های اجرایی پرداخت نمایند.

علاوه بر این، میزان پرداخت پاداش آخر سال (عیدی) بازنشستگان، مستمری بگیران، حقوق وظیفه از کارافتادگی، حقوق وظیفه وراث مستخدمین متوفای مشمول صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح و سایر صندوق‌های بازنشستگی و نیز خانواده شهدا و جانبازان ازکارافتاده کلی نیز به مبلغ ثابت ۱۸ میلیون ریال حسب مورد از محل بودجه مصوب صندوق بازنشستگی یا دستگاه اجرایی ذیربط قابل پرداخت است. به این مبلغ بابت همسر مبلغ ثابت ۵ میلیون ریال و بابت هر فرزند تحت تکفل مبلغ ثابت دو میلیون ریال اضافه خواهد شد.

سخن پایانی

عیدی سالانه حق هر کارگر و کارمند بوده و از الزامات قانونی است. بنابراین در صورت عدم پرداخت، امکان شکایت از کارفرما برای فرد وجود دارد. درصورتی‌که شما نیز در این باره سوالی دارید حتما از مشاوره وکلا و مشاورین ما در پلتفرم حقوقی ترازو بهره‌مند شوید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *