شرایط توقیف خودرو توسط مالک و نحوه رفع آن چیست؟

شرایط توقیف خودرو توسط مالک و نحوه رفع آن چیست؟

27 فروردین 1404
  /  
منتشر شده در سایر مسائل حقوقی
،

توقیف پلاک خودرو توسط مالک یکی از رایج‌ترین پرونده‌های حقوقی و ثبتی محسوب می‌شود. توقیف خودرو توسط مالک ممکن است به دلایل مختلفی از جمله داشتن بدهی یا عدم تعویض پلاک انجام شود. اما برای توقیف خودرو به کجا باید مراجعه کرد؟ این کار چه مراحلی دارد؟ رفع توقیف پلاک خودرو توسط مالک چگونه انجام می‌شود؟ برای دانستن پاسخ این سؤالات، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

منظور از توقیف پلاک خودرو چیست؟

توقیف پلاک خودرو به اقدامی گفته می‌شود که به موجب آن پلاک یک خودرو توقیف شده و امکان انتقال آن به دیگری وجود نخواهد داشت. این اقدام می‌تواند به دلایل مختلفی نظیر بدهی یا تخلفات رانندگی باشد. ممکن است توقیف پلاک خودرو را با توقیف خودرو اشتباه بگیرید، اما این دو موضوع با یکدیگر تفاوت دارند. در صورت توقیف خودرو، این وسیله به پارکینگ راهنمایی رانندگی منتقل می‌شود و شما امکان استفاده فیزیکی از آن را نخواهید داشت. در مقابل، با توقیف پلاک خودرو، این وسیله غیر قابل انتقال و فروش به دیگری می‌شود.

دلایل توقیف پلاک خودرو

توقیف پلاک خودرو توسط مالک یا افراد دیگر ممکن است تحت شرایط و به دلایل مختلفی انجام شود. این موضوع سه دلیل بسیار مهم دارد. در ادامه، با این دلایل آشنا می‌شوید.

۱. توقیف پلاک خودرو به دلیل بدهی مالی

اولین دلیل توقیف پلاک خودرو که البته، توسط مالک انجام نمی‌شود، وجود بدهی است. در مواقعی که فرد نتواند دیونی نظیر مبلغ سفته، مهریه یا مبلغ چک را پرداخت کند، طلبکار او این امکان را خواهد داشت که از طریق قانونی پلاک خودروی او را توقیف کند. در این صورت، او امکان تصرف در این مال خود را تا زمان پرداخت بدهی نخواهد داشت.

۲. توقیف کردن پلاک خودرو به دلیل عدم تعویض پلاک

یکی از رایج‌ترین شرایط توقیف خودرو توسط مالک، عدم تعویض پلاک آن است. در معاملات و نقل و انتقالات خودرو، به موجب ماده ۲۹ قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی، باید پلاک آن تعویض شود. در واقع، پس از انتقال سند خودرو به خریدار، پلاک این وسیله نیز به نام او تعویض می‌شود تا او بتواند از آن استفاده کند. پس از مدت زمان تعیین شده برای تعویض پلاک و در شرایطی که خریدار، از مراجعه به مراکز مربوطه و تعویض پلاک به نام خود خودداری کند، فروشنده یا مالک قدیمی این پلاک می‌تواند درخواست توقیف آن را ارائه دهد.

۳. توقیف پلاک خودرو به دلیل وقوع جرم یا تخلف

در برخی موارد، علت توقیف خودرو شکایات قضایی است. گاهی‌ اوقات، مالک یک خودرو جریمه‌های رانندگی را به‌ موقع پرداخت نمی‌کند و با زیاد شدن مبالغ جریمه، پلاک خودروی او توقیف می‌شود. در برخی موارد نیز ممکن است او عوارض شهرداری را پرداخت نکرده باشد که در این صورت نیز احتمال توقیف پلاک خودرو وجود خواهد داشت.

علاوه‌براین، ممکن است مالک یا سرنشین یک خودرو مرتکب جرمی نظیر سرقت یا مزاحمت شده باشد. در برخی مواقع نیز چنین فردی پس از تصادف با خودروی دیگر، از صحنه تصادف متواری می‌شود. در چنین مواردی که امکان شناسایی خاطی یا مجرم وجود ندارد، می‌توان پلاک خودروی او را یادداشت کرد تا برای توقیف پلاک خودروی او اقدام شود.

مراحل توقیف پلاک خودرو

توقیف پلاک خودرو توسط مالک یا افراد دیگر به دو روش انجام می‌شود. برای این کار می‌توانید به اداره اجرای ثبت یا دادگاه مراجعه کنید.

۱. توقیف پلاک خودرو در اداره اجرای ثبت

در صورتی که برای توقیف پلاک خودرو یک سند رسمی لازم‌الاجرا نظیر چک یا سند انتقال خودرو به دیگری را داشته باشید، این کار بسیار ساده‌تر خواهد شد. نحوه توقیف خودرو توسط مالک یا دیگران در این روش به این صورت است که به اداره ثبت مراجعه می‌کنید و با ارائه درخواست و اسناد و مدارک خود، توقیف پلاک را خواستار می‌شوید. پس از آن، یک اجرائیه برای شما صادر خواهد شد. شما می‌توانید با این اجرائیه به پلیس راهور مراجعه کنید. درخواست شما در سامانه این نهاد قانونی ثبت و پیگیری می‌شود.

۲. توقیف پلاک خودرو در دادگاه

مراحل توقیف پلاک خودرو توسط مالک یا دیگران در این روش، به توقیف پلاک در اداره اجرای ثبت شباهت دارد. برای این منظور، باید دادخواستی به در یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیکی به ثبت برسانید. پس از آن، پرونده شما به دادگاه ذی‌صلاح ارجاع داده می‌شود. این دادگاه بعد از بررسی دادخواست و دلایل و مدارکی که ارائه داده‌اید، دستور موقت یا قرار تأمین خواسته جهت توقیف پلاک خودروی مورد نظر صادر می‌کند.

نمونه دادخواست توقیف خودرو توسط مالک به این شرح است:

مشخصات خواهان و خوانده

خواسته: تقاضای الزام به توقیف پلاک خودرو … مدل …..به شماره انتظامی …

دلایل و مدارک: (سند فروش خودرو، سند مالکیت خودرو و…)

شرح دادخواست:

ریاست محترم دادگاه عمومی و انقلاب شهرستان…

با سلام

احتراماً به استحضار می‌رساند اینجانب….(خواهان) مالک اتومبیل… مدل… به شماره انتظامی… بوده که طی قرارداد پیوست، آن را به خوانده محترم آقا/خانم… به موجب عقد بیع منتقل نمودم. هم اکنون ایشان از فک پلاک متعلق به اینجانب امتناع نموده است. لازم به ذکر است اینجانب در مورخ… طی اظهارنامه پیوستی مراتب فوق را به خوانده رسما و صریحا اعلام نمودم ولی ایشان تا به امروز از انجام خواسته اینجانب امتناع نموده است. در نهایت، با تقدیم این دادخواست تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر توقیف فیزیکی خودرو موصوف و فک پلاک مورد و مطالبه تمام هزینه‌های دادرسی استدعا است.

در آخر، با استفاده از دستور قضایی صادر شده می‌توانید، درخواست توقیف پلاک خودرو را، به روشی که قبلاً توضیح دادیم، در سامانه پلیس راهور ثبت کنید.

استعلام توقیف پلاک خودرو

برای اینکه خودرو را به دیگران انتقال دهید یا هر گونه تصرف دیگری در این مال خود داشته باشید، باید از وضعیت پلاک آن مطمئن شوید. به طور کلی، برای استعلام توقیف پلاک خودروی خود می‌توانید به پلیس ۱۰+ یا پلیس راهور مراجعه کنید. در این شرایط، کدملی شما به عنوان مالک خودرو خواسته می‌شود. پس از آن، وضعیت توقیف بودن یا نبودن پلاک این وسیله نقلیه بررسی و به شما اطلاع داده خواهد شد. رفع توقیف پلاک خودرو توسط مالک پس از برطرف شدن دلیل توقیف اعم از حل شدن موضوع شکایت قضایی، تعویض پلاک یا پرداخت بدهی مربوطه، امکان‌پذیر خواهد بود.

سخن پایانی

توقیف پلاک خودرو یکی از مسائل متداول در جامعه امروز ایران است. به تقاضای توقیف پلاک خودرو توسط مالک یا دیگران در اداره اجرای ثبت یا دادگاه رسیدگی می‌شود. اگر درگیر چنین پرونده‌ای هستید، پیشنهاد می‌کنیم که برای این کار از تجربیات یک وکیل حرفه‌ای از پلتفرم حقوقی ترازو استفاده کنید. به این ترتیب، بدون هیچ دردسری به هدف خود خواهید رسید.

سوالات متداول

برای توقیف خودرو به کجا باید مراجعه کرد؟

بسته به موضوع پرونده، می‌توانید به اداره اجرای ثبت یا دادگاه مراجعه کنید.

توقیف خودرو چند روز طول می‌کشد؟

پس از طی کردن مراحل توقیف خودرو و ثبت درخواست در سامانه پلیس راهور، پلاک خودروی مورد نظر طی یک تا سه روز کاری توقیف خواهد شد.

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۱ دیدگاه ثبت شده
    علی قربانی

    سلام
    خودرو را مشتری به امانت فروش می‌گذارد
    فردا خودرو دیگری را در این بنگاه خرید و خودرو خود را برای مقدار از بدهی خود خواست اینجانب برایش پرداخت کنم و موقع فروش خودرو کسر کنم .
    اینجانب قبول کردم پکایه اسناد خودرو امانت فروش را گرفتم که بفروشم و بدهی او را برایش پرداخت کردم .
    یک ماه بعد براین احضاریه فک پلاک داد بدونه سند معامله بین ما و پلاک خودرو امانت فروشی را به بهانه عدم فک توقیف کرد
    ولی تاریخ احضاریه حضور نیافت و با دو احضاریه نیز حاضر نشد در تعویض پلاک
    راهبر پلاک خودرو را جدا میکند و خودرو را تحویل اینجانب داد
    آیا راهبر تبانی کرده و با کدام سند ادعای دروغ این متقلب را قبول میکند وقتی وکالت نداده وقرادادی بین ما نبوده است .