تقسیم ناعادلانه ارث و محرومیت از ارث

تقسیم ناعادلانه ارث و محرومیت از ارث

25 آبان 1399
  /  
منتشر شده در ارث
،

در این مقاله می‌خواهیم در مبحث محرومیت از ارث و تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر و مادر با شما صحبت کنیم. آیا پدر می‌تواند تمام دارایی خود را به یکی از فرزندانش بدهد؟ در چه صورت می‌توان وارث را از ارث محروم کرد؟ چه کسانی از ارث محروم می‌شوند؟ برای یافتن پاسخ این سوالات، تا پایان مقاله همراه ما باشید.

محرومیت از ارث چیست؟

به محض اینکه فردی فوت کند روال تقسیم ارث به جریان می‌افتد و اموالش به وراث او می‌رسد. پس از فوت، دیگر شخص دخل و تصرفی در اموالش ندارد و اگر کسی بخواهد در مورد اموالش بعد از مرگ تصمیمی بگیرد، فقط در صورتی‌که وصیت کند، می‌تواند تعیین تکلیف کند.

ولی تکلیف پدر و مادری که قصد دارند همه اموال خود را تنها به یکی از فرزندان بدهند یا یکی از فرزندان را از ارث محروم کنند، چیست؟

 بعضی اوقات متوفی مشخص می‌کند مقداری از اموال صرف امور خیریه شود یا کل اموالش را به یکی از فرزندانش بدهد. همانطور که می‌دانیم، هر فرد می‌تواند فقط در یک سوم از اموال به نفع خودش وصیت نماید و فقط در صورتی متوفی می‌تواند در بیش از یک سوم نظر بدهد که تمامی وراث راضی باشند.

پس وقتی شخصی وصیت می‌کند که یک فرزند خود را از ارث محروم کند، فقط تا میزان ثلث اموال این وصیت نافذ و مورد قبول است و هیچ‌کس نمی‌تواند با وصیت، ورثه خود را کلا از ارث محروم کند.

تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر

حتماً تاکنون عبارت «محرومیت از ارث» را از اشخاص مختلف شنیده‌اید، اما آیا واقعا می‌شود یکی از اولاد را از ارث محروم کرد؟ طبق ماده ۸۳۷ قانون مدنی، محرومیت از ارث به این شکل است که اگر فردی به موجب وصیتی، یک یا چند نفر از ورثه‌ خود را از ارث محروم کند، وصیت او نافذ نیست.

محرومیت از ارث با وصیت، فقط تا ثلث اموال نافذ و صحیح است و از نظر قانون، محرومیت وراث از کل اموال مورد قبول و صحیح نیست.

وصیت و میزان اعتبار آن

 همانطور که در قانون بر لزوم وجود وصیت‌نامه تأکید شده، در عرف نیز وصیت کردن از واجبات زندگی بشر است. هر فرد باید وضعیت دارایی، اموال، بدهی، دیون و تکالیف دینی و مالی که بر گردنش است را معین و مشخص نماید و رسیدگی به این امور را به بازماندگان خود بسپارد.

 در صورتی که وصیت‌نامه هیچ‌یک از شرایط وصیت‌نامه‌های قانونی را نداشته باشد، می‌توان با طرح دعوای تنفیذ وصیت‌نامه، به آن اعتبار بخشید. فردی که وصیت می‌کند، باید هنگام تنظیم وصیت‌نامه اهلیت داشته باشد.

حتی اگر بعد از تنظیم وصیت‌نامه فرد دچار جنون شود، مانعی برای اجرای وصیت‌نامه نخواهد بود و وصیت‌نامه همچنان معتبر است و قابلیت اجرا دارد. اما فردی که قصد خودکشی دارد و وصیت‌نامه از خود باقی می‌گذارد، وصیت‌نامه او معتبر و قابل اجرا نیست؛ زیرا این فرد اهلیت تنظیم وصیت‌نامه را ندارد.

آیا مادر می تواند فرزند را از ارث محروم کند؟

طبق ماده ۸۴۱ قانون مدنی، موصی یا شخص وصیت‌کننده، تنها در مورد اموال متعلق به خود می‌تواند وصیت کند و در مورد اموال دیگران حتی با اجازه مالک آنها، نمی‌تواند وصیت کند. بنابراین، اگر مادر صاحب اموالی باشد، تنها درباره یک‌سوم آنها می‌تواند وصیت کند و در صورتی که به عنوان مثال، خانه‌ای متعلق به همسرش باشد، نمی‌تواند مانع به ارث رسیدن این خانه توسط فرزندانش شود.

صلح عمری

صلح عمری یعنی شخصی می‌تواند طی قراردادی که در دفتر اسناد رسمی منعقد می‌گردد، ملک و املاک خود را به نام شخص دیگری از جمله فرزندش بزند، ولی برای آن شروطی وجود دارد؛ مثلا می‌گوید: «من تا وقتی زنده هستم، در این خانه ساکن می‌مانم، ولی بعد از فوت من فلان شخص، حق سکونت یا اجاره‌ی آن را دارد.» یا اینکه شخصی به دفترخانه رفته و اعلام می‌کند که یکی از آپارتمان‌هایش را‌ به فرزندش که نیاز دارد و در حال ازدواج است، بدهد؛ ولی تا زمانی که زنده است، خودش در این ملک سکونت می‌کند و آن پسر حق فروشش را ندارد و می‌تواند شرایط دیگری بگذارد.

 در  واقع مالک شرط می‌کند تا زمانی که زنده است، منافع ملک متعلق به خودش است و بعد از این که فوت کرد، ملک و منافع آن به طور کامل و شش‌دانگ به کسی که صلح  به نفع او شده یا همان فرزندش، برسد.

حتما بخوانید:تحریر ترکه چیست؟

روش‌های جلوگیری محرومیت از ارث

 در سیستم حقوقی ایران، محرومیت از ارث غیرممکن است. مورث اگر بخواهد برای اموال تعیین تکلیف کند، باید در زمان حیاتش این کار را انجام دهد. مورث فقط می‌تواند در قالب عقود مختلف و قبل از زمان مرگ با انتقال اموال خود نیت خود را جهت محرومیت از ارث یکی از فرزندان یا چند نفر، اعمال کند.

چه کسانی از ارث محروم می شوند؟

موارد محرومیت از ارث به شرح زیر هستند:

۱ . کفر

کافر از مسلمان ارث نمی‌برد، ولی مسلمان از کافر ارث می‌برد. به استناد ماده ۸۸۱ قانون مدنی، اگر متوفی مسلمان باشد، هر یک از ورثه که کافر باشد از او ارث نمی‌برند.

۲ . اقدام به قتل

کشتن کسی به ناحق و نه برای قصاص، دفاع یا حد و مانند آن، موجب محرومیت قاتل از ارث است. به استناد ماده ۸۸۰ قانون مدنی هرگاه کسی عمدا مورث خود را بکشد، از ارث محروم می‌شود.

 ۳ . برده بودن

 برده بودن وارث، مانع ارث است، مگر آن که وارث منحصر به برده باشد. البته با توجه به قوانین منع برده‌داری، این بند عملا منتفی است.

۴ . لعان

اگر مرد برای اینکه بگوید فرزند متعلق به شخص خودش نیست، اقدام به لعان کند، ازدواج زن و شوهر فسخ شده و دیگر از یکدیگر ارث نخواهند برد و تا ابد امکان ازدواج مجدد با هم را ندارند. همچنین پدر از فرزندی که از خود نمیداند و آن فرزند نیز از پدر ارث نخواهد برد.

۵ .‌زنا

 نه زنازاده از پدر و مادر خود ارث می‌برد و نه پدر و مادر و نزدیکان آنان از وی.

آیا پدر می‌تواند تمام دارایی خود را به یکی از فرزندانش بدهد؟

تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر یا مادر، ممکن است برای بسیاری افراد رخ دهد. در نظام حقوقی ایران محرومیت از ارث، فاقد اعتبار قانونی است و شخص به وسیله وصیت نمی‌تواند ورثه خود را از ارث محروم کند. قانون به متوفی فقط اجازه داده که در مورد یک سوم از اموالش در این مورد تعیین تکلیف کند و به محض فوت متوفی، امکان هیچ‌گونه اقدام حقوقی وجود ندارد. تشخیص وارث بودن یا نبودن افراد، تنها به عهده قانون است، زیرا قوانین ارث از قواعد آمره هستند و اراده و خواست شخص، تاثیری در تحقق سهم‌الارث وراث ندارد.

سوالات متداول

۱. آیا پدر یا مادر میتواند تمام دارایی خود را به یکی از فرزندانش بدهد؟

در زمان حیاتش بله، اما در وصیت نامه فقط تا یک سوم از اموالش را میتواند وصیت کند.

۲. آیا مادر میتواند فرزند را از ارث محروم کند؟

نه مادر و نه پدر و نه هیچ کس دیگر نمی‌تواند وارث را از ارثش محروم کند.

۴.۱/۵ - (۵۲ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۵۹ دیدگاه ثبت شده
مریم محمدی 25 آبان 1403
پاسخ

سلام.پدر شوهر من در نود سالگی فوت کردند و تقریبا دوازده سال بود که آلزایمر گرفته بودند و همه فامیل متوجه این وضعیت ایشان و حرف های نامعقولشان بودند .اما برادر شوهرم که ایشان را ضبط و ربط میکردند از ایشان صلح نامه گرفته اند برای دو ملک ارزشمند.ایا این صلح نامه ارزش قانونی دارد. ؟و آیا پدر میتواند بیش از یک سوم هر کدام از اموالش را ببخشد؟

Zahra 16 مهر 1403
پاسخ

سلام وقت بخیر
پدر میتونه تا زمانی ک در قید حیات هست بجای وصیت نامه صلح نامه عمری امضاکنه و همه اموالشو به نام یک پسر بزنه ؟!
یابازم ممکن نیست

دلارام میری 9 آبان 1403
پاسخ

سلام وقت بخیر بله امکانش هست

بنده خدا 8 شهریور 1403
پاسخ

سلام خسته نباشید.
ما ۴ خواهر و ۳ برادر هستیم.۳۰ سال پیش که پدرم فوت کردم در آن زمان برادر کوچکترم صغیر بود و سهم ارثش را جدا کردیم و به هر کدام از ما هم سهمی رسید.یکی از بزرگان فامیل در آن زمان چون چیزی به مادرم نرسیده بود به ما گفتند که بیایید شما ۶ نفر هرکدام قسمتی از ارثتان(خانه) را به صورت مشروط به نام مادرتان بزنید تا سهمی داشته باشد (شرط اینکه تا زمان حیات استفاده کند اما بعد از مرگ به خودمان برگرداند)ولی چون برادر کوچکترم صغیر بود از سهم او چیزی برداشتیم.خانه ای خریدیم و سند را کامل به نام مادرم زدیم و متاسفانه هیچ نوشته ای در باره بخشیدن مشروط نگرفتیم.الان که به تازگی مادرم فوت شده است و موقع تقسیم ارث است برادر کوچکترم می گوید می‌دانم شما این مال را مشروط بخشیده اید اما چون به لحاظ قانونی الان هم به من سهم می‌رسد من از آن نمیگذرم و به شما پس نمیدهم(چون قبلا از سهم او چیزی برنداشتیم، شرعا در این خانه سهمی ندارد اما قانونا چون خانه به اسم مادرم است سهم الارث می برد) آیا راه قانونی هست که بشود این موضوع را ثابت کرد و برادر کوچکترم نتواند سهمی از خانه ببرد؟(ما ۶ خواهر و برادر دیگر و بزرگ فامیلی که این توصیه را به ما کردند همه در قید حیات و شاهد برای این موضوع هستیم)

مصطفی عبداللهی 10 شهریور 1403
پاسخ

سلام وقت بخیر. باتوجه به پیچیدگی پرونده بهتر است با مشورت وکیل عمل کنید.

سحر پرهیزکاری 21 مرداد 1403
پاسخ

سلام پدرهمسرم زمینشو به صورت یک دست نوشته به پسر کوچک خود فروخته الآن هم در قید حیات نیست آیا این نوشته ارزش قانونی دارد؟؟؟؟

مصطفی عبداللهی 21 مرداد 1403
پاسخ

سلام. این نوشته در حکم سند عادی است و نیاز به اثبات دارد درغیراین صورت خیر وجه قانونی ندارد.

رضا 20 مرداد 1403
پاسخ

سلام پدرمن منزلش را به برادرم به طور سوری فروخته وسند قولنامه داده .اکنون درقید حیاط هستن.آیا بنده میتونم کاری انجام دهم.پدرم بالای۶۰سال دارن.راهنمایی کنیدممنونم

محسن رهبرپور 22 مرداد 1403
پاسخ

با سلام. هر کس در زمان حیات خود اختیار اموال خود را دارد بنابراین پدر می‌تواند اموال خود را به هر کس و یا هر فرزندی بخواهد انتقال دهد. با تشکر