تقسیم ناعادلانه ارث و محرومیت از ارث

تقسیم ناعادلانه ارث و محرومیت از ارث

25 آبان 1399
  /  
منتشر شده در ارث
،

در این مقاله می‌خواهیم در مبحث محرومیت از ارث و تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر و مادر با شما صحبت کنیم. آیا پدر می‌تواند تمام دارایی خود را به یکی از فرزندانش بدهد؟ در چه صورت می‌توان وارث را از ارث محروم کرد؟ چه کسانی از ارث محروم می‌شوند؟ برای یافتن پاسخ این سوالات، تا پایان مقاله همراه ما باشید.

محرومیت از ارث چیست؟

به محض اینکه فردی فوت کند روال تقسیم ارث به جریان می‌افتد و اموالش به وراث او می‌رسد. پس از فوت، دیگر شخص دخل و تصرفی در اموالش ندارد و اگر کسی بخواهد در مورد اموالش بعد از مرگ تصمیمی بگیرد، فقط در صورتی‌که وصیت کند، می‌تواند تعیین تکلیف کند.

ولی تکلیف پدر و مادری که قصد دارند همه اموال خود را تنها به یکی از فرزندان بدهند یا یکی از فرزندان را از ارث محروم کنند، چیست؟

 بعضی اوقات متوفی مشخص می‌کند مقداری از اموال صرف امور خیریه شود یا کل اموالش را به یکی از فرزندانش بدهد. همانطور که می‌دانیم، هر فرد می‌تواند فقط در یک سوم از اموال به نفع خودش وصیت نماید و فقط در صورتی متوفی می‌تواند در بیش از یک سوم نظر بدهد که تمامی وراث راضی باشند.

پس وقتی شخصی وصیت می‌کند که یک فرزند خود را از ارث محروم کند، فقط تا میزان ثلث اموال این وصیت نافذ و مورد قبول است و هیچ‌کس نمی‌تواند با وصیت، ورثه خود را کلا از ارث محروم کند.

تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر

حتماً تاکنون عبارت «محرومیت از ارث» را از اشخاص مختلف شنیده‌اید، اما آیا واقعا می‌شود یکی از اولاد را از ارث محروم کرد؟ طبق ماده ۸۳۷ قانون مدنی، محرومیت از ارث به این شکل است که اگر فردی به موجب وصیتی، یک یا چند نفر از ورثه‌ خود را از ارث محروم کند، وصیت او نافذ نیست.

محرومیت از ارث با وصیت، فقط تا ثلث اموال نافذ و صحیح است و از نظر قانون، محرومیت وراث از کل اموال مورد قبول و صحیح نیست.

وصیت و میزان اعتبار آن

 همانطور که در قانون بر لزوم وجود وصیت‌نامه تأکید شده، در عرف نیز وصیت کردن از واجبات زندگی بشر است. هر فرد باید وضعیت دارایی، اموال، بدهی، دیون و تکالیف دینی و مالی که بر گردنش است را معین و مشخص نماید و رسیدگی به این امور را به بازماندگان خود بسپارد.

 در صورتی که وصیت‌نامه هیچ‌یک از شرایط وصیت‌نامه‌های قانونی را نداشته باشد، می‌توان با طرح دعوای تنفیذ وصیت‌نامه، به آن اعتبار بخشید. فردی که وصیت می‌کند، باید هنگام تنظیم وصیت‌نامه اهلیت داشته باشد.

حتی اگر بعد از تنظیم وصیت‌نامه فرد دچار جنون شود، مانعی برای اجرای وصیت‌نامه نخواهد بود و وصیت‌نامه همچنان معتبر است و قابلیت اجرا دارد. اما فردی که قصد خودکشی دارد و وصیت‌نامه از خود باقی می‌گذارد، وصیت‌نامه او معتبر و قابل اجرا نیست؛ زیرا این فرد اهلیت تنظیم وصیت‌نامه را ندارد.

آیا مادر می تواند فرزند را از ارث محروم کند؟

طبق ماده ۸۴۱ قانون مدنی، موصی یا شخص وصیت‌کننده، تنها در مورد اموال متعلق به خود می‌تواند وصیت کند و در مورد اموال دیگران حتی با اجازه مالک آنها، نمی‌تواند وصیت کند. بنابراین، اگر مادر صاحب اموالی باشد، تنها درباره یک‌سوم آنها می‌تواند وصیت کند و در صورتی که به عنوان مثال، خانه‌ای متعلق به همسرش باشد، نمی‌تواند مانع به ارث رسیدن این خانه توسط فرزندانش شود.

صلح عمری

صلح عمری یعنی شخصی می‌تواند طی قراردادی که در دفتر اسناد رسمی منعقد می‌گردد، ملک و املاک خود را به نام شخص دیگری از جمله فرزندش بزند، ولی برای آن شروطی وجود دارد؛ مثلا می‌گوید: «من تا وقتی زنده هستم، در این خانه ساکن می‌مانم، ولی بعد از فوت من فلان شخص، حق سکونت یا اجاره‌ی آن را دارد.» یا اینکه شخصی به دفترخانه رفته و اعلام می‌کند که یکی از آپارتمان‌هایش را‌ به فرزندش که نیاز دارد و در حال ازدواج است، بدهد؛ ولی تا زمانی که زنده است، خودش در این ملک سکونت می‌کند و آن پسر حق فروشش را ندارد و می‌تواند شرایط دیگری بگذارد.

 در  واقع مالک شرط می‌کند تا زمانی که زنده است، منافع ملک متعلق به خودش است و بعد از این که فوت کرد، ملک و منافع آن به طور کامل و شش‌دانگ به کسی که صلح  به نفع او شده یا همان فرزندش، برسد.

حتما بخوانید:تحریر ترکه چیست؟

روش‌های جلوگیری محرومیت از ارث

 در سیستم حقوقی ایران، محرومیت از ارث غیرممکن است. مورث اگر بخواهد برای اموال تعیین تکلیف کند، باید در زمان حیاتش این کار را انجام دهد. مورث فقط می‌تواند در قالب عقود مختلف و قبل از زمان مرگ با انتقال اموال خود نیت خود را جهت محرومیت از ارث یکی از فرزندان یا چند نفر، اعمال کند.

چه کسانی از ارث محروم می شوند؟

موارد محرومیت از ارث به شرح زیر هستند:

۱ . کفر

کافر از مسلمان ارث نمی‌برد، ولی مسلمان از کافر ارث می‌برد. به استناد ماده ۸۸۱ قانون مدنی، اگر متوفی مسلمان باشد، هر یک از ورثه که کافر باشد از او ارث نمی‌برند.

۲ . اقدام به قتل

کشتن کسی به ناحق و نه برای قصاص، دفاع یا حد و مانند آن، موجب محرومیت قاتل از ارث است. به استناد ماده ۸۸۰ قانون مدنی هرگاه کسی عمدا مورث خود را بکشد، از ارث محروم می‌شود.

 ۳ . برده بودن

 برده بودن وارث، مانع ارث است، مگر آن که وارث منحصر به برده باشد. البته با توجه به قوانین منع برده‌داری، این بند عملا منتفی است.

۴ . لعان

اگر مرد برای اینکه بگوید فرزند متعلق به شخص خودش نیست، اقدام به لعان کند، ازدواج زن و شوهر فسخ شده و دیگر از یکدیگر ارث نخواهند برد و تا ابد امکان ازدواج مجدد با هم را ندارند. همچنین پدر از فرزندی که از خود نمیداند و آن فرزند نیز از پدر ارث نخواهد برد.

۵ .‌زنا

 نه زنازاده از پدر و مادر خود ارث می‌برد و نه پدر و مادر و نزدیکان آنان از وی.

آیا پدر می‌تواند تمام دارایی خود را به یکی از فرزندانش بدهد؟

تقسیم ناعادلانه ارث توسط پدر یا مادر، ممکن است برای بسیاری افراد رخ دهد. در نظام حقوقی ایران محرومیت از ارث، فاقد اعتبار قانونی است و شخص به وسیله وصیت نمی‌تواند ورثه خود را از ارث محروم کند. قانون به متوفی فقط اجازه داده که در مورد یک سوم از اموالش در این مورد تعیین تکلیف کند و به محض فوت متوفی، امکان هیچ‌گونه اقدام حقوقی وجود ندارد. تشخیص وارث بودن یا نبودن افراد، تنها به عهده قانون است، زیرا قوانین ارث از قواعد آمره هستند و اراده و خواست شخص، تاثیری در تحقق سهم‌الارث وراث ندارد.

سوالات متداول

۱. آیا پدر یا مادر میتواند تمام دارایی خود را به یکی از فرزندانش بدهد؟

در زمان حیاتش بله، اما در وصیت نامه فقط تا یک سوم از اموالش را میتواند وصیت کند.

۲. آیا مادر میتواند فرزند را از ارث محروم کند؟

نه مادر و نه پدر و نه هیچ کس دیگر نمی‌تواند وارث را از ارثش محروم کند.

۴.۱/۵ - (۵۲ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۵۹ دیدگاه ثبت شده
مجتبی کوشکی 22 تیر 1403
پاسخ

سلام خسته نباشید پدرم ومادرم از شش ماهگی از هم جدا میشن مادرم میره شوهر میکنه پدرم هم میره زن میگیره مادرم از شوهر دوم متولد یک دختر بعد از هشت یا نه سال دوباره طلاق گرفته کلی ثروت داشته بنام دخترش کرده فقط یک خونه مونده اونو بنامش نکرده من به هیچ عنوان رازی نیستم، آیا میتونم حقمو بگیرم یا اون دنیا میتونم حقمو بگیرم یا اون دنیا میتونم جلوی دوتاشون پل صراط بگیرم دختره با سیاست بازی مادرم گول زد تا ثروت بنامش بزنه بعد شوهرش پولداره بعد مادرم باز ثروت خودش هم بنامش کرده چه کار باید بکنم این چه قانونی خداوند درست کرده آیا ما هم بنده خدا یا پسر او نیستم پس چرا مجبور شدی منو بدنیا آوردی انشاالله هیچ پدر یا مادری اون دنیا به راحتی از گناهش بخشیده نشه عذاب الهی گرفتار بشین اینجوری فرق می زاری بخدا قسم اگه خدا هزارتا بچه به من بده هیچ فرقی نمی زارم به همشون ارث یکی میدم

مصطفی عبداللهی 30 تیر 1403
پاسخ

سلام. مورث می تواند در زمان حیات خود اموالش را به نام هرفردی که بخواهد بزند. اگر چیزی از اموال بماند دوسوم مازاد پس از فوت طبق قانون ارث تقسیم می شود و به شما می رسد.

ممدعباسی 8 تیر 1403
پاسخ

پدرم زنده هست ما ۶ خواهر ومن تک فرزندپسر هستم مادرم فوت کرده ،،الان میگه تو ازارث محرومی و به منو یکی از خواهرام چیزی نداده ایا این حق رودارع

مصطفی عبداللهی 9 تیر 1403
پاسخ

سلام. به صورت قانونی ضمن گفتن اینکه شما از ارث محروم هستید شمارو از ارث محروم نمیکنه. پدر شماهم برای یک سوم اموال خود می توانند وصیت کنند و مابقی اموال به صورت قانونی بین همه فرزندان تقسیم خواهد شد.

ه 23 اردیبهشت 1403
پاسخ

سلام پدر ما زمین های کشاورزی که نسق هست می خواهد به برادرم بدهد و شش دختر خود را بی نصیب کند آیا ممکن است در ضمن پدرم از این زمین ها سهم دو عمه ی مرحوم را نیز نداده است۰

آرین 11 اردیبهشت 1403
پاسخ

با سلام. عرض ادب .
مادرم با پول پدرم یک زمین خریده در سال ۱۳۸۹ به قیمت ۱۴۰۰۰۰۰۰ در سال ۱۳۹۵ که پدرم دچار مریضی سرطان شد و در تاریخ ۱۳۹۸ فوت کردن بنده از سال ۱۳۹۵ دقیقا کلیه کارهای زمین را انجام داده ام از لحاظ مالی نه .
در کل مادرم خیلی می‌گوید که زمین به نام من است و من صاحب نظرم خلاصه آیا چون زمین با پول پدرم خریداری شده می‌توان کاری کرد که تقسیم شود بین فرزندشون یا و در قانون فقط نام هر کسی رو سند باشه کافی است

مشاور حقوقی 2 مرداد 1403
پاسخ

سلام و عرض ادب
طبق قوانین حقوقی ایران اموال به دو نوع تقسیم میشوند ، منقول (( قابل جابه جایی و حمل مثل خودرو ، طلا ، سکه ،پول)) و غیر منقول (( قابلیت جا به جایی ندارمد مثل ؛ زمین یا خانه ))

از آن جایی که پدر جنابعالی پول خود را در صحت و سلامت جسمی و عقلی بدون وجود شرایت حجر (( مجنون عقلی )) با رضایت کامل در اختیار مادر شما قرار داده که نیاز است پس اختیارات کامل آن مبلغ هم در ید و اختیار مادر شما بوده و از آن پس این مبلغ جزء دارایی های مادر شما به حساب می آمده ، مادر شما در صحت و سلامت در اموال خود تصرف کرده و با پرداخت پول زمین خریده است ، یعنی مال منقول خود را تبدیل به مال غیر منقول کرده است که شما هیچ گونه ادعایی نمیتوانید نسبت به آن داشته باشید ، لذا خدای ناکرده تا زمان فوت اگر زمین به نام ایشان باشد میتواند تا یک سوم آن را به نفع هر کس وصیت کند و شما میتوانید نسبت به دو سوم مازاد مطالبه ارث نمایید ، اما در زمان حیاط هیچ حقی را ندارید ، موفق و پیروز

مرتضی 14 مرداد 1403
پاسخ

سلام .پدر حدود ۲۰ساله فوت کرده مادرم بدون اذن بقیه فرزندان به یکی از بچه ها اجازه داده از حیاط ساختمانی ساخته و ساکن شده حالا قصدفروش ملک روداریم اما با اون به مشکل بر خوردیم میگ تا حق و ارث منو ندید من اینجارو تخلیه و خراب نمی کنم.چاره چیه و قانون چی میگه.میتونیم شکایت کنیم.

محسن رهبرپور 22 مرداد 1403
پاسخ

با سلام امکان تصرف در سهم الارث بقیه برای یکی از ورثه وجود نداره مگر با رضایت همگی. در فرض سوال راه‌های گوناگونی برای رسیدن به حقتون وجود داره اما با توجه به تخصصی بودن و نیاز به رویت ادله و مدارک بنظر بهتر است از خدمات مشاوره بهره بگیرید.

سلام ، 11 فروردین 1403
پاسخ

سلام ، ما ۴ تا خواهر و ۴ تا برادر هستیم به اون ۷ نفر ارث داده ولی به من نداده خواهر هام گفتن همون که مانده اونم بفروش بده به ما به نظر شمامن خدای دارم یا خیر

مصطفی عبداللهی 11 فروردین 1403
پاسخ

سلام وقت بخیر.
مورث در زمان حیات خود می تواند با به نام زدن اموال به فرزندان خود و ندادن مالی به فرزند دیگر او را از ارث محروم کند اما درغیر این صورت و اگر در زمان زنده بودن ایشان مال و اموال به نامشان بوده نهایتا طبق یک سوم وصیت به خواسته مورث عمل می شود و مابقى اموال به صورت قانونی به همه فرزندان خواهد رسید.

مشاور 2 مرداد 1403
پاسخ

سلام عرض ادب

اول این که شما این را مشخص نکردید که جزء برادران هستید یا خواهران

دوما مشخص نکردید پدر یا مادر که ارث را تقسیم کرده و اعلام کرده اند به شما چیزی نمیدهند در غید حیات این کار را کرده اند ؟ یعنی انتقال رسمی داده اند یا وصیت کرده اند

اما به صورت کلی ، مورث چه در زمان حیات و چه برای بعد از فوت تنها میتواند به یک سوم از دارایی خود وصیت نماید و نسبت به دو سوم مازاد تنفیذ (( اجازه )) ، ( رضایت ) تمام ورثه مورد نیاز است ، لذا اگر ارثیه جناب یا سارکار عالی به صورت وصیت است نسبت به دو سوم املاک پدر یا مادر خود می توانید اقدام به اخذ قانونی کنید ولی اگر در زمان حیات ایشان اموال با انتقال محضری به نام سایر خواهران و برادران شده اقدامی نمیتوانید بکنید زیرا هر شخص اختیار هر گونه تصمیم و تصرف در اموال خود را دارد

اما سر آخر با توجه به نوشته شما ، باید گفت شما میتوانید ارثیه خود را نسبت به دو سوم مازاد مطالبه کنید

ضمناً خدا ، خدای همه ست ، فی الواقع فقط خداست که بین بنده هاش فرق نمی گذارد ، در واقع خداوند عند بخشش ،عند رفاقت و عند مردانگیست ، شما هم خدا دارید