وکیل نفقه

وکیل نفقه

8 مرداد 1400
  /  
منتشر شده در خانواده
،

می‌دانید که در دادگاه‌های خانواده بسیاری از دعاوی مربوط به اختلافات میان زن و مرد است. یکی از این اختلافات موضوع حق نفقه‌ زن است که عموما از طریق وکیل نفقه پیگیری می‌شود. با توجه به اهمیت بالای این موضوع به عنوان یکی از پرکاربردترین دعاوی خانواده، در این مقاله به بررسی قوانین مربوط به نفقه زن و وکیل نفقه خواهیم پرداخت.

شرایط استحقاق نفقه زن

ابتدا باید بدانید که نفقه به معنی نیازهای متعارف زن است که متناسب با شأن و موقعیت خانوادگی او تعیین می‌شود. نیازهایی از قبیل: مسکن، خوراک، پوشاک، هزینه‌های بهداشت و درمان و … . تأمین این نیازها در حالت عادی و طبق قانون بر عهده‌ شوهر است.

همین که زن و مرد وارد زندگی مشترک می‌شوند، مرد طبق قانون وظیفه دارد که نفقه را به زن بپردازد. البته این حق زمانی برای زن ایجاد می‌شود که از شوهر خود تمکین کرده باشد. یعنی در انجام وظایف متعارف زناشویی مانند رفع نیازهای جنسی و سکونت در منزل مشترک، از شوهر خود اطاعت کرده باشد.

طبق ماده‌ ۱۱۰۸ قانون مدنی، اگر زن بدون وجود دلایل مشروع از انجام وظایف زناشویی خودداری کند، نفقه به او تعلق نمی‌گیرد. پس اولین شرط برای تعلق نفقه به زن، تمکین کردن و انجام وظایف زناشویی است.

البته برای این شرط در قانون استثنائاتی هم در نظر گرفته شده است؛ مثلا: طبق ماده‌ ۱۱۱۴ قانون مدنی اگر اختیار تعیین منزل در عقد ازدواج به زن داده شده باشد، زن می‌تواند در منزل موردنظر شوهر ساکن نشود و مرد باید به منزل مورد نظر زن برود.

هم‌چنین طبق ماده‌ بعدی، اگر ماندن زن در منزل شوهر برای او ترس از ضرر جسمی و مالی به همراه داشته باشد، وی می‌تواند برای خود منزلی دیگر انتخاب کند. اگر دلایل این مسئله حل نشوند، نه تنها دادگاه حکم به بازگشت زن نمی‌دهد، بلکه شوهر باید نفقه هم بپردازد.

نکات نفقه

طبق قانون اگر زن از شوهرش تمکین کند، در هر حالتی می‌تواند نفقه را مطالبه کند و این مسئله اصلا ربطی به نیازمند بودن یا نبودن او ندارد. حتی اگر زن توانایی مالی داشته باشد، می‌تواند آن را از شوهر خود مطالبه کند.

حتی اگر مرد توانایی مالی پرداخت نفقه را نداشته باشد، این دِین در گردن او خواهد ماند و در صورت توانایی پیدا کردن باید آن را بپردازد؛ یعنی حتی نفقه‌ روزهای گذشته‌ای که پرداخت نشده بر عهده‌ مرد خواهد بود و باید آن را پرداخت کند.

شرایط گرفتن نفقه

بر اساس ماده‌ ۶۴۲ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، اگر مرد با وجود داشتن توانایی مالی نفقه‌ همسر خود را پرداخت نکند، دادگاه می‌تواند او را از سه ماه و یک روز تا پنج ماه به حبس محکوم کند.

زن همیشه می‌تواند برای دریافت نفقه‌ زمان حال خود به صورت کیفری از شوهرش شکایت کند. این کار را می‌توان از طریق دادخواست کیفری در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی انجام داد و حتی می‌توان دادخواست آن را در برگه‌ای معمولی تنظیم کرد و به دادگاه ارائه داد.

دادگاه در اسرع وقت به شکایت رسیدگی خواهد کرد و مرد را مجبور می‌کند تا نفقه را بپردازد. اگر مرد از انجام این کار خودداری کند، می‌تواند او را مطابق قانون یادشده به حبس محکوم کند.

زن یا همان زوجه می‌تواند نفقه‌ روزهای گذشته‌ خود را نیز از دادگاه مطالبه کند. امّا برای این کار باید به صورت حقوقی دادخواست بدهد و مطالبه‌ نفقه‌ گذشته با دادخواست کیفری ممکن نخواهد بود. برای این کار زن باید دو نسخه دادخواست حقوقی تهیه کند و مبلغ مورد درخواست خود را در آن قید کند. در این صورت درخواست زن نوعی دادخواست حقوقی مالی خواهد بود که متناسب با همین مبلغ باید تمبر باطل کند. البته هزینه‌های دادرسی را هم می‌تواند در حین دادخواست از مرد مطالبه کند.

در این حالت نیز دادگاه مرد را مجبور به پرداخت نفقه خواهد کرد و اگر به هیچ عنوان نتوان مرد را به این کار اجبار کرد، زن می‌تواند دادخواست طلاق بدهد. البته بهتر است تمام این مراحل با کمک گرفتن از وکیل نفقه انجام بپذیرد تا روند دادرسی کوتاه شود و شاکی به نتیجه‌ دلخواه خود برسد.

زن می تواند نفقه حال حاضر را با شکایت کیفری از شوهر مطالبه کند، اما نفقه گذشته که مرد آن را پرداخت نکرده است فقط به صورت حقوقی قابل مطالبه است.

مدارک لازم برای گرفتن نفقه

اشاره کردیم که اولین مدرک برای مطالبه‌ نفقه، تنظیم دو برگه دادخواست و باطل کردن تمبر است. دومین مدرک مورد نیاز، مستندات و شواهدی است که اثبات می‌کند نفقه پرداخت نشده است (مانند استشهادنامه از افراد مطلع یا پرینت حساب و …). پس از آن باید از مدارک کپی برابر اصل گرفته شده و البته اصل آنها نیز مورد نیاز است.

در مرحله‌ آخر، هزینه‌های دادرسی پرداخت شده و تمام مدارک و مستندات به اضافه‌ دادخواست باید به دفتر ثبت دادخواست مراجع قضایی تحویل داده شده و نوبت دادرسی گرفته شود.

گرفتن نفقه چقدر طول می‌کشد؟

با طی کردن مراحلی که گفته شد و تکمیل مدارک، معمولا روند دادرسی تا رسیدن به نتیجه بین دو تا سه ماه به طول می‌انجامد که البته برای کوتاه‌تر شدن این روند و به نتیجه رسیدن بهترین راه کمک گرفتن از وکیل نفقه است.

اگر مرد در دادگاه نفقه حاضر نشود، باید چه کرد؟

اگر مرد به صورت عمدی و بدون دلیل موجه در دادگاه نفقه حاضر نشود، دادگاه می‌تواند به صورت غیابی حکم به پرداخت نفقه بدهد که البته بعد از آن مرد حق دارد که تقاضای واخواهی کند.

فواید وکیل نفقه

در تمام مراحلی که برای دریافت نفقه توسط زن طی می‌شود، او می‌تواند شکایت خود را به وکیل نفقه واگذار کند و از عملیات زمان‌بر و خسته‌کننده رها شود. وکیل نفقه معمولا وکیلی باتجربه و متخصص در حوزه‌ حقوق خانواده است که کار را در دعاوی مربوط به خانواده برای افراد آسان و سریع انجام می‌دهد.

امّا فواید استفاده از وکیل نفقه چیست؟

  1. کوتاه شدن روند دادرسی و رسیدن به نتیجه‌ مطلوب: وکیل نفقه با قوانین حقوق خانواده به خوبی آشنا است و می‌تواند به سرعت پرونده را پیش برده و حق زن را بگیرد.
  2. عدم حضور زوجه در دادگاه نفقه: وکیل تمام کارهای مربوط به دادرسی از جمله حضور در دادگاه را انجام خواهد داد و نیازی به حضور زوجه در دادگاه نیست و وی از ناراحتی‌های روحی احتمالی در امان خواهد بود.
  3. توقیف اموال زوج: وکیل نفقه‌ باتجربه می‌تواند اموال مرد را شناسایی کرده و در صورت لزوم برای توقیف آنها به دادگاه دادخواست بدهد.
  4. گرفتن حکم بازداشت: اگر مرد بخواهد از پرداخت نفقه خودداری کند، وکیل نفقه با تجربه و تسلطی که به قانون دارد، پیش‌دستی کرده و حکم بازداشت او را می‌گیرد.
  5. اقدام برای طلاق: اگر زن نخواهد با مرد زندگی کند، وکیل نفقه با تجربه‌ خود روند دادرسی را به سمت دادخواست طلاق پیش خواهد برد.

سخن پایانی

اکنون با آشنایی با قوانین مربوط به دادخواست نفقه متوجه شدید که بهترین و سریع‌ترین راه استفاده از وکیل نفقه و مشاوره با کارشناسان حقوقی باتجربه در زمینه‌ی حقوق خانواده است که پلتفرم حقوقی ترازو این امر را برای شما آسان خواهد کرد.

اگر زن در خانه شوهر سکونت نکند، آیا مستحق نفقه نیست؟‌

اگر زن بدون دلیل از این کار سرباز زند مستحق نفقه نخواهد بود ولی اگر حق تعیین مسکن با زن باشد و یا سکونت در منزل شوهر موجب خوف مالی یا جسمی برای زن باشد، زن میتواند از سکونت در منزل شوهر امتناع کرده و مستحق نفقه نیز خواهد بود.

آیا نفقه ندادن شوهر توسط زن نیاز به اثبات دارد؟‌

بله زن باید همراه با دادخواست مطالبه نفقه،مستندات و شواهدی که اثبات می‌کند نفقه پرداخت نشده است (مانند استشهادنامه از افراد مطلع یا پرینت حساب و…)، را به دادگاه ارائه دهد.

درخواست نفقه چقدر طول می‌کشد؟

با طی کردن مراحلی که گفته شد و تکمیل مدارک، معمولا روند دادرسی تا رسیدن به نتیجه بین دو تا سه ماه به طول می‌انجامد که البته برای کوتاه‌تر شدن این روند و به نتیجه رسیدن بهترین راه کمک گرفتن از وکیل نفقه است.

اگر مرد در دادگاه نفقه حاضر نشود، باید چه کرد؟

اگر مرد به صورت عمدی و بدون دلیل موجه در دادگاه نفقه حاضر نشود، دادگاه می‌تواند به صورت غیابی حکم به پرداخت نفقه بدهد که البته بعد از آن مرد حق دارد که تقاضای واخواهی کند.

شرایط گرفتن نفقه چیست؟

شرط تعلق نفقه به زن، تمکین کردن و انجام وظایف زناشویی است. البته در این مورد استثنائاتی نیز وجود دارد، مانند ترس از جان و مال در منزل شوهر.

۳.۲/۵ - (۸ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲ دیدگاه ثبت شده
سلام از راهنمای شما ممنونیم 22 تیر 1401
پاسخ

اگر شوهر با زن تمکین نکند و پایه زندگی او قول وقرار والدین را با دروغ پایمال کند وبه وعده قول خود وفا نکند به طوری که زن از لحاظ جسمی روحی صدمه ببیند بعد از سه سال با طرفند زن را به منزل پدرش برده و ها بکند ونه نفقه نه مهریه و طلاهای زنش که آنها را فروخته و در ساخت خانه برای اعضای خانواده خود خرج کرده تکلیف زن چه میشود عدالت کجاست چرا زود اقدام نمیشود

کارشناس حقوقی ترازو 28 تیر 1401
پاسخ

سلام و وقت بخیر
از طریق لینک زیر با وکلای ما ارتباط برقرار کنید تا شما رو راهنمایی کنند.
مشاوره حقوقی آنلاین پلتفرم حقوقی ترازو