در مورد مسئله قانون ارث از مادر یا ارث مادری، تقسیم ارث همانند ارث پدری است. اگر همه فرزندان دختر و یا همه پسر باشند، ارث مادری به نسبت مساوی بین آنها تقسیم میشود و اگر تعداد فرزندان متعدد و دختر و پسر باشند، میزان ارث پسر دو برابر دختر است. در ادامه به بررسی مواردی مانند فرمول تقسیم ارث مادر، تقسیم ارث طلای مادر و سهم دختر از طلای مادر می پردازیم.
سهم ارث بعد از فوت مادر
ارث از مادر به فرزندان، تفاوتی با ارث از پدر به فرزندان ندارد. به این معنا که قانون ارث برای فرزندان از پدر و مادر یکسان است و پسر دو برابر دختر ارث میبرد.
جالب است بدانید در صورتی که ورثه متوفی از یک پدر و مادر باشند، ارث با قاعده ذکور دو برابر اناث تقسیم میشود. اما اگر اولاد از پدرهای متعدد باشند و مادر آنها یکی باشد، در این صورت تقسیم مساوی صورت میگیرد.
فرمول و نحوه تقسیم ارث از مادر
فرمول تقسیم ارث از مادر به شرایط مختلفی بستگی دارد که در ادامه به تفصیل توضیح داده شده است:
- اگر متوفی دارای یک مادر، یک پدر و یک پسر باشد، به پدر و مادر یک ششم و بقیه به پسر میرسد.
- اگر متوفی دارای یک مادر، یک پدر و یک دختر باشد، پدر و مادر یک ششم و دختر دو سوم را به ارث میبرد.
- اگر متوفی دارای یک مادر و یک دختر و پسر باشد، مادر یک ششم و بقیه به پسر و دختر به نسبت دو به یک میرسد.
- اگر متوفی دارای یک مادر و دو دختر باشد، سهم مادر یک ششم و سهم هر یک از دختران دو سوم است.
- اگر متوفی به جز پدر و مادر، یک پسر و یک دختر هم داشته باشد، پدر و مادر یک ششم و دختر و پسر بقیه را (به نسبت پسرها دو برابر دخترها) به ارث میبرند.
- اگر متوفی به جز مادر و پدر، دو پسر دیگر هم داشته باشد، پدر و مادر یک ششم و بقیه به طور مساوی بین پسران تقسیم خواهد شد.
- اگر متوفی به جز پدر و مادر، دختر وهمسر هم داشته باشد، هر کدام از پدر و مادر یک ششم، دختر یک دوم و همسر یک چهارم را به ارث میبرد.
ارث دختر از طلای مادر
همانطور که میدانید، هر وارث با توجه به جایگاه خود در طبقات سهگانه وراث، از اموال منقول و غیرمنقول متوفی ارث خواهد برد. حال اگر اموال بهجامانده از متوفی طلا باشد، تقسیم ارث طلا بدینگونه صورت میگیرد:
- ارث طلا معمولاً از متوفای زن بر جا میماند، اما ممکن است اموال هر متوفایی شامل مقداری طلا باشد .
- آن چیزی که در عرف رواج دارد این است که طلا سهم دختران متوفی است و پسران و دیگر وراث، سهمی از آن نمیبرند .اما طبق قانون وراثت، طلا نیز جزو اموالی است که تقسیم آن باید به صورت قانونی و بر اساس طبقات ارث انجام شود .
- اگر مادر در مورد طلای خود وصیت کرده باشد که به دخترانش برسد، این وصیت فقط در مورد یک سوم طلا مورد قبول است و مابقی آن بین وراث تقسیم خواهد شد . اگر فقط یک وارث وجود داشته باشد، طلایی که به متوفی مربوط است مانند دیگر اموال او تنها به همان وارث خواهد رسید . اما اگر افراد طبقات تقسیمبندی سهگانه وراث در قید حیات باشند، به نسبت سهمشان طلاها بین آنها تقسیم میشود.
- اگر کسی در مورد طلای متوفی ادعای وصیت به نفع خود کند، باید این وصیت با سند معتبر و شهادت شهود معتبر به اثبات برسد و مورد تایید قانونی قرار بگیرد. اگر چنین نباشد، وراث میتوانند از تصاحبکننده به عنوان کلاهبردار شکایت کنند و مراحل را از طریق وکیل انحصار وراثت پیگیری کنند.
- اگر طلایی که در اختیار زن بوده و همسرش به عنوان هدیه به او داده، مورد وصیت قرار گیرد، یک سوم آن به نفع وراث تقسیم میشود. ولی اگر به عنوان امانت بوده باشد، مورد وصیت در مورد آنها قبول نخواهد شد و مثل دیگر اموالی که از متوفی مانده، بین وراث به نسبت سهمشان تقسیم خواهد شد .
- اگر تنها وارث متوفی دختر او باشد، همه ترکه به دختر تعلق میگیرد و اگر تنها وارث متوفی چند دختر و چند پسر باشند، همه ترکه بین آنها تقسیم میشود، به طوری که سهم پسران دو برابر دختران است.
تقسیم ارث زن بدون فرزند
ارث زنی که فرزند ندارد، به صورت زیر تقسیم میشود:
- اگر فاقد فرزند و نوه باشد، شوهرش یک دوم از کل ترکهاش را به ارث می برد.
- در صورت داشتن فرزند یا نوه، یک چهارم از کل ماترک به شوهرش ارث میرسد.
- اگر زن فوت کند و وارثی جز شوهرش نداشته باشد، تمام ترکه به شوهر تعلق میگیرد.
شرایط ارث از مادر
اگر زنی فوت کند و دارای پدر و مادر و زوج و چند دختر و پسر باشد، سهم هر یک از وراث به شرح زیر مشخص میشود:
سهم پدر یک ششم، سهم مادر یک ششم و سهم زوج یک چهارم است که جمع آن چهارده بیست و چهارم میشود. ده بیست و چهارم مابقی، بین فرزندان و بر این مبنا که پسران دو برابر دختران ارث میبرند، تقسیم میشود.
ارث از مادر به دختر
سهم دختر از ارث پدر و مادر با یکدیگر فرقی ندارد و کاملاً مشابه است. یعنی همان قانون تقسیم ارث بین فرزندان در صورت فوت پدر، در مورد مادر نیز اجرا میشود.
در این مقاله در مورد قانون ارث از مادر، تقسیم ارث طلای مادر بعد از فوت او و سهم دختر از طلای مادر، اطلاعاتی در اختیار شما گذاشتیم، جهت دستیابی به اطلاعات بیشتر به مشاوران پلتفرم حقوقی ترازو مراجعه کنید.
سوالات متداول
۱. بعد از فوت مادر اموالش به چه کسی میرسد؟
ارث زن به پدر و مادرش، همسر و فرزندانش (در صورت وجود هرکدام) میرسد.
۲. طلای مادر بعد از فوت به دخترش میرسد یا پسرش؟
از لحاظ قانونی باید مانند سایر اموال بین ورثه تقسیم شود. ولی در عرف، بازماندگان طلای مادر را با توافق به دختران او میدهند.
سلام و خسته نباشید
مادر من ۶ماه هست فوت کرده یک زمین تعاونی که هنوز سند نداره و درگیر کارهای سند هستیم و یک ماشین داره
مادرم موقع مرگش این دارایی هارو به صورت شفاهی به همه همسایگان و فامیل گفته که کل دارایی من به فرزندان برسد
مادر بزرگم (مادر مادریم)هم میداند ولی الان انکار میکند
لطف میکنید به بنده کمک کنید
پدر مادرم هم فوت کرده
سلام وصیت شفاهی به لحاظ شرعی صحیح و معتبر است ، اما برای اجرا نیازمند پذیرش سایر ورثه خواهد بود