ارث از فرزند؛ قانون ارث برای فرزند فوت شده چیست؟
یکی از موارد مهم در تقسیم ارث و مباحث تقسیم ترکه، ارث از فرزند است. ارث از فرزند فوت شده خصوصا فرزند پسر، از جمله مباحث مهمی است که نکات حقوقی خاص خود را دارد. عدم آگاهی در مورد مسائل حقوقی منجر به ضایع شدن حق و حقوق شما میشود. بنابراین بد نیست تا حدودی با مسائل حقوقی در این زمینه آشنایی داشته باشید.
در این مقاله قصد داریم درمورد ارث فرزند فوت شده توضیحاتی به شما ارائه دهیم. این موارد ممکن است در زندگی روزمره، برای هر شخصی رخ دهد. اگر به این موضوع علاقه دارید و یا پرسشهایی در مورد ارث از فرزند و نحوه تقسیم آن برایتان پیش آمده، تا پایان مقاله همراه ما باشید.
شرایط ارث مادر و پدر از فرزند
در مورد ارث والدین از فرزند فوت شده، بر اساس قوانین باید گفت که:
با توجه به این که والدین از وراث طبقه اول محسوب میشوند و در زمان فوت فرزندشان زنده بودهاند، از فرزند فوت شده خود ارث میبرند. این قانون در مورد تمام اموال به جامانده و حتی دیون و بدهیهای متوفی نیز صدق میکند.
اگر فرزند فوت شده همسر یا فرزندی نداشته باشد، پدر دو سوم و مادر یک سوم از او ارث خواهد برد. در این فرض اگر هر یک از پدر یا مادر تنها وارث فرزند باشد، تمام اموال به او خواهد رسید.
اگر فرزند فوت شده خود دارای فرزند باشد، چند حالت ممکن است رخ دهد. اگر آن فرزند یک دختر باشد، سهم هر یک از پدر و مادر یک ششم ترکه و سهم دختر نصف آن خواهد بود و ما بقی باید بین تمام وراث به نسبت فرض آنها تقسیم شود.
اگر فرزندان او چند دختر باشند، سهم تمام دخترها دو سوم ترکه خواهد بود که به طور مساوی بین آنها تقسیم میشود و فرض هر یک از پدر و مادر یک ششم و مابقی اگر باشد، بین تمام ورثه به نسبت فرض آنها تقسیم می شود.
چنانچه وراث فرزند فوت شده، پدر و مادر و فرزندان پسر او باشند، سهم هر کدام از پدر و مادر از ترکه، یک ششم بوده و بقیه ترکه به فرندان میرسد.
البته در مورد مادر اگر حاجب برای او وجود داشته باشد، دیگر از مازاد بر یک ششم سهم خود چیزی نخواهد برد. حاجب مادر به معنی آن است که وقتی برای میت چند برادر یا خواهر باشد، در این صورت مادر میّت از بردن بیش از یک سدس محروم میشود؛ مشروط بر اینکه:
- لااقل دو برادر یا یک برادر با دو خواهر یا چهار خواهر باشند.
- پدر آنها زنده باشد.
- از ارث ممنوع نباشد مگر به سبب قتل.
- ابوینی یا ابی تنها باشند.
سهم ارث پدر و مادر از فرزند پسر متاهل
درصورتیکه فرزند فوت شده متاهل باشد، ارثیه بین پدر و مادر و همسر و فرزندان، بنا به میزان سهمشان تقسیم خواهد شد. درصورتیکه متوفی فرزندی نداشته باشد، سهم زوج و زوجه به ترتیب یک دوم و یک چهارم از ترکه است. همچنین درصورتیکه متوفی دارای فرزند باشد، سهم ایشان به ترتیب یک چهارم و یک هشتم خواهد بود.
ابتدا سهم همسر بر اساس میزان بالا پرداخت میشود و سپس سهم پدر و مادر و فرزندان بر اساس چیزی که قبلا گفته شد، بین ایشان تقسیم میگردد.
سهم مادر و پدر از حقوق فرزند فوت شده
حقوقی که فرد دریافت میکند نیز میتواند به ارث برسد. شرط برقراری حقوق متوفی برای پدر و مادر فرد این است که بیمهشده در زمان حیاتش درخواست «کفالت» پدر و مادرش را به علت ناتوانی در تامین معاش، داده باشد. برای تحت پوشش قرار گرفتن والدین، باید سن پدر ۶۰سال تمام و مادر ۵۵ سال تمام باشد.
به غیر از شرایط سنی، تامین معاش پدر و مادر باید به عهده بیمه شده باشد و از هیچ سازمانی مستمری دریافت نکنند یا به تشخیص کمیسیون پزشکی موضوع ماده ۹۱ این قانون، از کارافتاده باشند. همچنین، در زمان ارائه تقاضای کفالت برای والدین، آنها بیمهشده سازمان تامین اجتماعی نباشند. در این صورت سهم هریک از پدر و مادر ۲۰ درصد از حقوق متوفی خواهد بود.
سهم الارث مادر از فرزند دختر فوت شده
اگر دختر زودتر از مادر فوت کند و پدر دختر نیز فوت کرده باشد، درصورتیکه در زمان حیات دختر، پدرش در قید حیات بوده باشد و متوفی در زمان فوت مجرد بوده باشد، تمامی ارث به مادر متوفی میرسد. اما اگر پدر دختر نیز زنده باشد، سهم الارث مادر یک سوم از ماترک و بقیه برای پدر متوفی است.
سهم ارث مادر از فرزند پسر فوت شده
اگر متوفی پسر و تنها وارث، مادر او باشد، تمام ارث به مادرش میرسد. در مورد پسر متوفی (فوت شده) نیز تمام قانونهایی که در مورد دختر ذکر شد، صدق میکند.
در این مقاله در مورد قوانین ارث از فرزند فوت شده، مطالب مهمی را با شما در میان گذاشتیم. در صورت نیاز به مشاوره یا به دست آوردن اطلاعات بیشتر، میتوانید به مشاوران پلتفرم حقوقی ترازو مراجعه کنید.
سوالات متداول
۱. تکلیف سهم الارث مادر از فرزند فوت شده بعد از فوت خودش چه می شود؟
سهم الارثی که به مادر رسیده، مانند بقیه اموالش بین ورثه او تقسیم میشود.
سلام
برادر من که متاهل و دارای دو فرزند است فوت شده. پد مادرم درقید حیات هستند اما پدرم دچار آلزایمر هستند. تکلیف قیومیت فرزندان متوفی و سهم الارث پدرم چه می شود؟
سلام و وقت بخیر
در خصوص قیمومت فرزندان میتونید از طریق دادگاه اقدام کنید تا نصب قیم انجام بشه. سهم الارث پدر شما هم پابرجا هست و اگه ایشون دچار حجر هستن باید اداره اموال توسط قیم انجام بشه.
سلام.مادر من قبل از مادر وبعداز پدرشون فوت شدند
ولی بعداز فوت ایشون طلاها و خانه پدری ایشون که مادرشون در آن زندگی میکردند بین ورثه تقسیم نشده الان که مادر بزرگم فوت شدند آیا بازهم از طلاها و سهم خانه پدری مادرم مادر بزرگم که الان فوت شدند ارثی از مادرم میبرند؟
سلام و وقت بخیر
به نسبت سهم الارث، ارث خواهند برد.
با سلام پدر بزرگ بنده قبله پدرم فوت کردن وقیتی پدرم فوت کردن مادره ایشان در قید حیاط بودن ک بعد یک ماه به رحمت خدا رفت حال عمو ها و عمه ها میتوانند یک هشتم مهریه مادر بزرگ را از ارث پدریمون کم کنن ؟؟
سلام و وقت بخیر
با فوت مادر، هر یک از وراث به نسبت سهم الارث حق مطالبه مهریه رو دارند
سلاموقت به خیر
پدر بزرگ بنده ۲۰ سال پیش فوت کردند
الان نوه های پسری و دختری ایشون ادعای ارث پدر و مادرشون رو می کنند
ولی چیزی به اسم پدر بزرگ بنده نمونده و بیشترش یا بدون سنده یا به نام پدر بنده س با قولنامه و سند
ایا اونا با این شرایط ارث میبرن ؟
البته عمه های بنده که اون موقع کاغذ مهر کردند که ارث نمیخواهیم ( فقط کاغذه و مهر شورا داره محضری نیست ) الان می توانند باز هم ادعای ارث بکنند با وجود اون کاغذ ؟
سلام و وقت بخیر
با وجود فرزند برای متوفی، نوادگان ارث نمیبرن بنابراین با توجه به اینکه عمه شما در زمان فوت پدربزرگ در قید حیات بودن به نوه ها ارثی نمیرسه.
باسلام اگر پسر قبل از پدر بمیرد به فرزند پسر از طرف پدر بزرگ ارس میرسد یانه
سلام و وقت بخیر
خیر