قرارداد پیمانکاری ساختمان برای بازسازی چیست؟
قرارداد پیمانکاری ساختمان برای بازسازی، یکی از قراردادهایی است که در حال حاضر بسیار رایج است. افراد با مراجعه به مهندسین و افراد خبره در امر ساخت و ساز، خواهان نوسازی و بازسازی ملک خود هستند. اما انعقاد چنین قراردادی، امری ظریف و حساس است؛ زیرا در صورت تخلف و عدم انجام تعهدات از جانب مالک یا سازنده، برای طرف مقابل دردسرهای بسیاری درست خواهد کرد.
قرارداد به منزله یک قانون است که در موضوعی خاص بین دو نفر حاکم خواهد بود. پس باید توجه داشت که انعقاد قرارداد کاری کاملا تخصصی و مهم است که آینده رابطه شما را با طرف مقابل رقم خواهد زد. البته ما سعی داریم تا در این مقاله اطلاعاتی کلی در زمینه انعقاد قراراداد پیمانکاری بازسازی ساختمان را برای شما بازگو کنیم تا بیشتر با این مقوله آشنا شوید. پس با ما همراه باشید.
نکات حقوقی قرارداد بازسازی ساختمان
هر قراردادی دارای دو جنبه است. جنبه نخست مربوط به امور فنی موضوع قراراداد است که باید توسط فردی که در آن زمینه متخصص است تعیین شود. اما جنبه دوم، جنبه حقوقی قرارداد است. در واقع کار یک حقوقدان این است که همان نکات فنی را در قالب و شکلی حقوقی بیان کرده و برای آن ضمانت اجرا و حد و حدود قراردادی به شکلی صحیح تعیین کند. به همین دلیل ما در این بخش سعی داریم تا نکات حقوقی مهم در انعقاد چنین قراردادی را برایتان بازگو کنیم.
طرفین قرارداد پیمانکاری ساختمان برای بازسازی
اولین نکته در هنگام تنظیم قرارداد پیمانکاری بازسازی ساختمان طرفین قرارداد است که باید به طور دقیق تعیین شده و رابطه آنها با یکدیگر نیز کاملا بیان شود. طرفین قرارداد ممکن است اشخاص حقیقی و یا حقوقی باشند که قرارداد در صورت اخیر با حضور نمایندگان قانونی شخص حقوقی منعقد خواهد شد. پس حتما باید ضمن کنترل مدارک هویتی طرفین، اگر فرد نماینده شخص حقوقی است، مدارکی که ثابت کننده این عنوان است نیز کنترل شده و حتما نسخهای از این مدارک به پیوست قرارداد قرار بگیرد.
موضوع قرارداد پیمانکاری بازسازی ساختمان و محل انجام آن
موضوع قرارداد پیمانکاری بازسازی ساختمان ، دومین نکته مهم در انعقاد قرارداد است. یعنی باید دقیقا مشخص گردد که پیمانکار، چه اموری را باید انجام دهد. آیا صرفا بازسازی مد نظر است یا ساخت مجدد قرار است انجام شود؟ بازسازی شامل چه مواردی است؟ تمام این امور به شکلی دقیق باید در متن قرارداد ذکر گردد تا بعدا مشکلی ازین بابت پیش نیاید. در موضوع قرارداد پیمانکاری بازسازی ساختمان باید نحوه تهیه مصالح ، نحوه اجرای پروژه با جزئیات کامل شرح داده شود و یا به نقشه و یا پیوست خاصی اشاره شود.
محاسبات و مشخصات فنی پروژه
در قرارداد پیمانکاری بازسازی ساختمان بخشی از متن قرارداد (یا به صورت پیوست) به بیان مشخصات فنی مواد و مصالح مورد استفاده اختصاص می یابد. تشریح دقیق مشخصات فنی از سواستفاده پیمانکار و بکارگیری مصالح بی کیفیت جلوگیری می کند. به عنوان مثال اگر نوع خاصی از سفال، میلگرد، در و پنجره مدنظر کارفرماست، بهتر است مشخصات پقیق فنی آن در قرارداد ذکر شده تا بعدا پیمانکار به بهانه کلی گویی از زیر بار تعهد شانه خالی نکند. همچنین این کار سبب میشود که کارفرما نتواند پیمانکار را به دلیل عدم استفاده از مواد و مصالح خاص و بسیار گرانقیمت، به نقض تعهد متهم کند و در مبلغ پرداختی دست برد.
مبلغ قرارداد پیمانکاری بازسازی ساختمان
مبلغ قرارداد پیمانکاری بازسازی ساختمان یکی از مهمترین بخشهای قرارداد است. معمولا در این بخش ابتدا مبالغ به نحو جزیی و در آخر به شکل کلی بیان میگردد. همچنین مشخص میشود که تهیه و خرید مصالح و تجهیزات به عهده کارفرماست یا پیمانکار. معمولا اجرت پیمانکار به شکل درصدی از کل هزینههای صورت گرفته تعیین میگردد. البته باید دقت کنید که حتما نحوه و شرایط پرداخت مبالغ و مواعد آن به شکلی دقیق در قرارداد ذکر شود تا بعدا دچار مشکل نشوید. همچنین بهتر است تعدیل قیمت قرارداد به دلیل وجود تورم مورد پیش بینی قرار بگیرد تا بعدا سرمنشا اختلاف نگردد.
تعیین تکلیف اسناد و مدارک مورد نیاز پروژه
در انجام قراردادها معمولا برخی از اسناد مانند سند مالکیت و مانند آنها مورد نیاز است. حتما در این مورد در قرارداد بیان کنید که این اسناد نزد چه کسی است. به عنوان مثال اگر این اسناد در اختیار پیمانکار قرار خواهد گرفت حتما این مورد ذکر شده و رسید گرفته شود تا در صورت مفقودی سند به مشکل برخورد نکنید. همچنین اگر تحویل اسناد به پیمانکار نیازمند زمان خاصی است حتما آن را در قرارداد ذکر کرده و موعد دقیق برای آن تعیین شود تا بعدا کارفرما به بهانه تاخیر در تحویل پروژه، پیمانکار را به نقض تعهد متهم نسازد.
تعیین مدت زمان انجام پروژه
در متن قرارداد حتما زمانبندی دقیق انجام پروژه به شکلی دقیق و با ذکر تاریخ انجام باید گیرد. این امر از آنجا مهم است که بعدا میتواند منشا اختلاف گردد. پس حتما به این نکته باید توجه داشت.
جریمه دیرکرد و تعیین وجه التزام
معمولا در قراردادهای پیمانکاری باید مشخص گردد که هر کدام از طرفین که سبب تاخیر در شروع و یا اجرای پروژه شوند مشمول چه جریمهای خواهند بود. زیرا این امر برای هردو طرف مستلزم هزینههایی است که نباید جبران نشده باقی بماند. این امر ممکن است به شکل جریمه دیرکرد و یا تعیین وجه التزام صورت بگیرد.
تعهدات پیمانکار در قرارداد و اجرای پروژه
یکی از اصلی ترین بخشهای قرارداد پیمانکاری، تعیین تعهدات پیمانکار است. در این بخش باید مشخص گردد که پیمانکار چه وظایفی بر عهده دارد. به عنوان مثال تجهیز کارگاه، استخدام نیروی کار مناسب، پرداخت حقوق و بیمه ایشان، نگهداری و محافظت از پروژه، استفاده از مصالح با کیفیت مدنظر کارفرما، انجام تعهدات مالی و فنی مورد نظر، مطلع کردن کارفرما از روند اجرای پروژه و … میتواند بخشی از تعهدات کارفرما باشد.
تعهدات کارفرما در قرارداد
گرچه اجرای پروژه بر عهده پیمانکار است اما کارفرما نیز تعهداتی در قبال این قرارداد دارد. به عنوان مثال پرداخت به موقع مبلغ قرارداد، در اختیار قراردادن اسناد مورد نیاز جهت انجام کار، تهیه و خرید مصالح در صورت توافق بین طرفین و … میتواند بخشی از این تعهدات باشد. توجه داشته باشید که در این بین هیچ قانون خاصی وجود ندارد و تمام امور تابع توافق میان طرفین قرارداد است.
تعیین موارد فسخ یا انحلال قرارداد پیمانکاری
یکی دیگر از موارد مهم که معمولا در خاتمه قرارداد به آن اشاره میشود، مواردی است که برای طرفین حق فسخ قرارداد ایجاد کرده و یا سبب انحلال قرارداد خواهد شد. بهتر است این بخش از قرارداد با دقت بیشتری نگاشته شود تا در صورت لزوم بتوانید به شکلی صحیح از حقوق خود دفاع کرده و قرارداد را در صورت لزوم فسخ کنید.
رفع اختلاف در قرارداد پیمانکاری
معمولا در قراردادهای در پایان قرارداد نحوه حل و فصل اختلافات را بیان میکنند. از آنجا که رجوع به دو داور معمولا سخت است، از همان ابتدا بر یک داور توافق کرده و شخص یا موسسه حقوقی یا داوری خاصی را تعیین میکنند.
معمولا در قرارداد تعداد نسخ، اقامتگاه طرفین و مواردی از این دست نیز تعیین میشود که در متن قرارداد میتوانید آنها را مشاهده کنید.
سخن پایانی
قرارداد پیمانکاری ساختمان یکی از قراردادهایی ترکیبی است که در قوانین به شکل خاص مطرح نشده و طرفین قرارداد هستند که با نگارش آن به آن روح بخشیده و رابطه میان خود را بر اساس آن تنظیم میکنند. به همین دلیل این امر اهمیتی بسیار زیادی دارد. ما در مقاله حاضر صرفا شما را با نکات کلی این نوع از قراردادها آشنا کردیم اما باید بدانید که تنظیم دقیق چنین قراردادی بهتر است توسط متخصص آن انجام گیرد. پس بهتر است در صورت نیاز به تدوین چنین قراردادی، از خدمات وکلای ما در تنظیم قرارداد در پلتفرم حقوقی ترازو بهرهمند شوید.