مراحل تشکیل پرونده مالیاتی افراد حقیقی و حقوقی چیست؟

مراحل تشکیل پرونده مالیاتی افراد حقیقی و حقوقی چیست؟

23 مرداد 1403
  /  
منتشر شده در قوانین مالی
،

با پیشرفت اقتصاد و کسب و کار در جامعه، هر شخص حقیقی و حقوقی که دارای شرکت یا کسب و کاری می‌باشد ملزم به تشکیل پرونده مالیاتی است. افراد مشمول مالیات در صورت عدم تشکیل پرونده مالیاتی با جرایم سنگینی مواجه می‌شوند که در این مقاله به آن نیز پرداخته می‌شود.

بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی که صاحبان مشاغل انجام می‌دهند در گرو تشکیل این پرونده و دریافت کد اقتصادی است، از جمله استفاده از تسهیلات بانکی، استفاده از پایانه‌های فروشگاهی و…. در واقع پیش نیاز انجام امور مالیاتی با توجه به الکترونیک شدن کارها در کشور، تشکیل پرونده مالیاتی است. در این مقاله با ماه همراه باشید تا قدری بیشتر در مورد آن سخن بگوییم.

پرونده مالیاتی چیست؟

پرونده مالیاتی در واقع پرونده‌ای است که مودیان مالیاتی ملزم به تشکیل آن از طریق درگاه tax.gov.ir بوده و در واقع لیستی از اطلاعات مالی و شغلی و درآمدی فرد را در بردارد که برای انجام امور مالیاتی و پرداخت مالیات و همچنین محاسبه آن نزد سازمان امور مالیاتی کشور باید تشکیل گردد.

نحوه تشکیل پرونده مالیاتی

تشکیل پرونده مالیاتی طی دو مرحله به صورت غیر حضوری و آنلاین و نیز حضوری انجام می‌پذیرد. افراد باید در مهلت‌های قانونی که برای این موضوع در نظر گرفته شده است اقدام به تشکیل پرونده کنند. همانطور که گفته شد، اولین مرحله برای تشکیل پرونده مالیاتی مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir است. عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی مصداق ارتکاب جرم، و لازمه ارسال اظهارنامه، تشکیل پرونده مالیاتی و گرفتن کد اقتصادی است.

تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی

اشخاص حقوقی تنها دو ماه بعد از تاسیس شرکت، برای تشکیل پرونده مالیاتی و ابطال تمبر مالیات بر سرمایه فرصت دارند. برای این کار اشخاص حقوقی ابتدا باید به سایت امور مالیاتی مراجعه کنند و در قسمت پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک، اقدام به تشکیل پرونده نموده و پس از این مرحله با مراجعه به سازمان‌های دارایی و اعلام آدرس خود و یافتن ممیز، ثبت نام و دریافت کد اقتصادی خود را کامل کنند.

تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی

اشخاص حقیقی پس از شروع فعالیت، چهار ماه فرصت دارند تا پرونده مالیاتی خود را تشکیل دهند. در غیر این صورت مشمول جریمه معادل ۱۰ درصد مالیات قطعی و نیز موجب محرومیت از کلیه تسهیلات و معافیت‌های مالیاتی تا تاریخ شناسایی توسط اداره امور مالیاتی خواهند بود. البته این حکم در مورد صاحبان مشاغلی که برای آنها از طرف مراجع ذیربط پروانه یا مجوز فعالیت صادر گردیده است نخواهد بود.

مدارک لازم جهت تشکیل پرونده مالیاتی

مدارک لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقیقی

  1. اطلاعات هویتی
  2. کپی کارت ملی به صورت پشت و رو
  3. شناسنامه
  4. کپی از جواز کسب
  5. کارت بازرگانی در صورت وجود
  6. سند مالکیت محل فعالیت و یا اجاره نامه آن
  7. کپی از گواهی صادر شده بعد از ثبت نام اداره امور مالیاتی
  8. تاییدیه کد پستی و…

مدارک لازم برای تشکیل پرونده مالیاتی اشخاص حقوقی

  1. اطلاعات مربوط به شرکت و تمامی مدارک شرکت من جمله روزنامه رسمی، اساسنامه، اظهارنامه، شرکت‌نامه و مهر شرکت به همراه کپی آنها
  2. آخرین تغییراتی که در روزنامه رسمی آگهی شده است
  3. مدارک شناسایی اعضای شرکت
  4. سند مالکیت یا اجاره نامه‌های ملکی که شرکت در آن فعالیت می‌کند
  5. گواهی دفترخانه اسناد رسمی در خصوص امضای صاحبان امضای مجاز اشخاص خصوصی
  6. تاییدیه کدپستی و ….

مهلت تشکیل پرونده مالیاتی

همانطور که در مبحث تشکیل پرونده توسط اشخاص حقیقی و حقوقی بیان شد، مهلت تشکیل پرونده در مورد این اشخاص متفاوت است. اشخاص حقیقی مطابق تبصره ۳ ماده ۱۷۷ قانون مالیات‌های مستقیم، صاحبان مشاغل ملزم به اعلام مراتب شروع فعالیت خود به سازمان امور مالیاتی ظرف ۴ ماه هستند و این چهار ماه از زمان شروع فعالیت است و نه تاریخ مندرج در پروانه کسب اشخاص. ولی این مهلت در اشخاص حقوقی با توجه به ماده ۴۸ قانون مالیات‌های مستقیم دو ماه از زمان تشکیل شرکت است.

ویرایش پرونده مالیاتی

شاید برایتان سوال پیش آید که آیا امکان ویرایش اطلاعات پس از تشکیل پرونده مالیاتی وجود دارد؟ در پاسخ باید بگوییم بله، در سایت مالیات، پس از ورود به سامانه، قسمتی برای ویرایش اطلاعات تعبیه شده که در آن می‌توان اطلاعاتی همچون فعالیت‌ها، حساب‌ها، مجوزها، شعب و اطلاعات پایه و شرکا را تغییر داد.

حذف و غیر فعال سازی پرونده مالیاتی

برای غیر فعال سازی و حذف پرونده مالیاتی کافی است اشخاص با مراجعه به سایت امور مالیاتی و انتخاب گزینه فهرست پرونده‌های مالیاتی، پرونده مورد نظر را انتخاب و از قسمت جزئیات پرونده، غیر فعال سازی پرونده را انتخاب کنند.

مشاهده پرونده مالیاتی

برای مشاهده پرونده اشخاص با ورود به سایت مالیات از قسمت استعلام وجود یا عدم وجود پرونده مالیاتی، از وجود پرونده برای خودشان آگاه می‌شوند.

خلاصه پرونده مالیاتی

دریافت خلاصه پرونده نیز مانند مشاهده پرونده به صورت الکترونیکی صورت می‌پذیرد و در آن تمامی اطلاعات مرتبط با پرونده مالیاتی از جمله اظهارنامه مالیاتی، بدهی‌های مالیاتی و پرداختی‌هایی که تاکنون داشته‌اید مشخص می‌شود.

استعلام پرونده‌های مالیاتی

برای استعلام پرونده روش‌های متفاوتی وجود دارد که سریع‌ترین و آسان‌ترین آنها استعلام پرونده مالیاتی از طریق کد ملی است. علاوه بر این اشخاص می‌توانند از طریق مراجعه به دفاتر پیشخوان و یا کافی نت‌ها و با ارائه مدارک لازم، اقدام به استعلام بدهی مالیاتی خود کنند یا با مراجعه به حوزه امور مالیاتی نسبت به این استعلام اقدام نمایند.

استعلام پرونده مالیاتی با کد ملی

در گذشته برای استعلام بدهی نیاز به مراجعه حضوری بود، ولی در حال حاضر اشخاص می‌توانند با مراجعه به سامانه امور مالیاتی و با ورود به سامانه با استفاده از کد ملی خود، استعلام پرونده خود را دریافت کنند.

نکات مهمی که در تشکیل پرونده مالیاتی باید به آنها توجه کرد

  • آدرس دقیق محل فعالیت: اعلام آدرس دقیق در پرونده مالیاتی دارای اهمیت زیادی است، به صورتی که واحدهای مالیاتی در صورت شک و تردید در آدرس ارائه شده، می‌توانند بازدیدی از محل انجام دهند.
  • تطابق کد پستی اعلامی با اداره پست: مغایرت بین آدرس پستی و کد پستی منجر به بروز مشکلاتی در دریافت کد اقتصادی می‌شود.
  • فاصله زمانی بین تاریخ تاسیس شرکت و تشکیل پرونده: اگر این زمان بیش از یک سال به طول انجامد، شرکت موظف به ارائه توضیحاتی در خصوص این تاخیر است.
  • داشتن چند محل فعالیت برای یک مجوز: برای تمامی این محل‌های فعالیت فقط یک ثبت نام صورت می‌گیرد و بنابر اعلام مودی، یکی از این محل‌ها به عنوان محل اصلی فعالیت و سایر محل‌ها به عنوان شعبه در نظر گرفته می‌شود. اگر خود مودی محل اصلی فعالیت خود را از بین چندین محل موجود معین نکند، تعیین محل اصلی فعالیت به تشخیص سازمان خواهد بود.
  • بیش از یک فعالیت شغلی در یک محل: در این صورت نیز اشخاص مکلف به یک ثبت نام برای کلیه فعالیت‌های شغلی محل مذکور هستند.
  • مشاغلی که به صورت مشارکت مدنی هستند: به عنوان یک مودی در نظام مالیاتی ثبت نام خواهند شد. صاحبان مشاغل مذکور مکلف هستند در زمان پیش ثبت نام، اطلاعات کامل شرکا و مقدار سهم هر شریک را اعلام کنند.

سخن پایانی

برای تشکیل پرونده مالیاتی رعایت نکات مهم تشکیل آن، دارای اهمیت است تا دچار ضرر جبران ناپذیر نشوید، در این راستا مشاوران ما در پلتفرم ترازو آمادگی لازم را برای ارائه کمک در تشکیل پرونده و ارسال اظهارنامه و… اعلام می‌دارند. شما می‌توانید برای اینکه مشمول جریمه‌های سنگین نشوید از تجربه مشاوران ما بهره‌مند شوید.

امتیاز دادن به این مقاله

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *