تقسیم ارث و قوانین تقسیم ترکه
رای ارث در قانون مدنی تعاریف و مقرراتی ذکر شده که هر شخص باید از آنها اطلاع داشته باشد. موضوع ارث و نحوهی تقسیم آن بحث پیچیده ای است که نیاز به دانش کافی دارد. در این مطلب سعی داریم تا به طور مفصل به مفهوم تقسیم ترکه بپردازیم مختصری پیرامون تقسیم اموال مادر، تقسیم ارث بین دختر و پسر، اختلاف در تقسیم ترکه و ارث زن توضیحاتی به شما ارائه دهیم. امیدواریم که پس از مطالعه ی این مطلب تمامی نیازها و پرسش های شما را پاسخ داده باشیم.
تعریف ارث
اموال یا حقوقی که از شخص متوفی پس از مرگ باقی میماند، در لغت ارث نامیده میشود و در اصطلاحِ حقوقی به معنای مال یا حقی است که پس از مرگ به بازماندگان متوفی تعلق میگیرد.
به شخصی که فوت کرده متوفی یا مورث میگویند و به اشخاصی که از او ارث میبرند، وراث گفته میشود و مالی که از متوفی باقی مانده را ترکه یا ارث میگویند.
قانون تقسیم ارث
پیش از آن که طبقات ارث را تعریف کنیم، باید با دو مفهوم اصلی که در مسائل حقوقی زیاد به کار برده میشوند، آشنا شوید. این دو مفهوم چیزی نیستند، جز: بستگان سببی و نسبی.
به کسانی که به واسطه ولادت با متوفی نسبت دارند، بستگان نسبی میگویند؛ مانند: پدر و پسر (نسبت مستقیم) و دو برادر که توسط پدر و مادر با هم نسبت دارند (نسبت غیرمستقیم).
به کسانی که به سبب ازدواج با متوفی نسبت دارند، بستگان یا خویشان سببی میگویند؛ مانند: رابطه بین داماد و پدرزن.
طبق ماده ی ۸۶۱ قانون مدنی، دو مسئله موجب ارث بردن از متوفی میشود: نسب و سبب. در ماده بعد کسانی که به موجب رابطه نسب ارث میبرند، به سه طبقه تقسیم میشوند که هر کدام دارای دو درجه هستند.
طبقه اول
درجه اول: پدر و مادر و فرزندان
درجه دوم: نوههای متوفی (اولادِ اولاد)
طبقه دوم
درجه اول: مادربزگ و پدربزرگ (اجداد) و خواهر و برادر
درجه دوم: فرزندان خواهر و برادر (خواهرزادهها و برادرزادهها) و پدر و مادر ِ اجداد
طبقه سوم
درجه اول: عموها، عمهها، داییها و خالهها
درجه دوم: اولاد عموها، عمهها، داییها و خالهها
باید بدانید که بر اساس ماده ۸۶۳ در همان قانون، وارثین طبقه دوم زمانی ارث میبرند که از طبقه اول کسی زنده نباشد و در مورد طبقه بعد نیز همینطور است.
موارد پیش از تقسیم ارث
طبق مستندات قانون مدنی در ماده ۸۶۹، حقوقی برای متوفی وجود دارد که باید پیش از تقسیم اموال از محل ترکه پرداخت شود:
قیمت کفن و حقوقی که متعلق به عین ترکه است، مانند عینی که متعلق به رهن است.
بدهیها، قرضها و واجبات مالی (خمس، ثلث و …) که بر گردن متوفی است.
وصیتهایی که متوفی کرده تا حداکثر میزان یک سوم (ثلث) از اموال او قابل پرداخت است و بیشتر از آن باید با اجازه و رضایت وارثین باشد.
موجبات انتقال ارث
در صورتی وارثان میتوانند از متوفی ارث ببرند که: اولا از او مالی به جا مانده باشد، دوما بین متوفی و وارثها رابطه خویشاوندی (نسبی یا سببی) وجود داشته باشد. گفتنی است که در رابطه نسبی، همیشه ارث منتقل میشود. ولی در رابطه سببی در صورتی امکان انتقال ارث وجود دارد که توسط ازدواج دائم به وجود آمده باشد.
شرط دیگر آن که مورث باید مرده و وارث در زمان فوت او زنده بوده باشد. باید بدانید که جنین هم در صورت زنده متولد شدن از مورث خود ارث میبرد. در صورتی که جنین مرده متولد شود، از ارث محروم است. اما حتی اگر یک لحظه پس از تولد زنده باشد، وارث محسوب شده و طبق قانون ارث میبرد.
ارث یا ترکه با توجه به شرایط مختلف، به صورتهای متفاوتی تقسیم میشود:
ارث زن از شوهر (سهم الارث زوجه)
اگر متوفی فرزند داشته باشد یک هشتم و اگر فرزند نداشته باشد، یک چهارم از ارث متوفی به او میرسد.
ارث شوهر از زن (سهم الارث زوج)
اگر متوفی فرزند داشته باشد، یک چهارم و اگر متوفی فرزند نداشته باشد، نصف ارث به او میرسد.
تقسیم ارث بین فرزندان
در تقسیم ارث بین فرزندان چندین حالت وجود دارد:
- اگر وراث متوفی پدر و مادر و یک دختر باشند، سهم ارث پدر و مادر هرکدام یک ششم می باشد و ارث دختر سه ششم می باشد. در اینجا یک ششم از ترکه اضافه می آید که باقی مانده به نسبت سهم هریک از وراث بین آنان تقسیم می شود مگر در حالتی که متوفی علاوه بر پدر و مادر دارای چند خواهر یا برادر نیز باشد، گرچه از ترکه سهمی ندارند ولی موجب خواهد شد که مادر نتواند بیش از یک ششم از ترکه ارث ببرد.
اگر وراث متوفی پدر و مادر و چند دختر باشند، سهم پدر و مادر هر کدام یک ششم سهم دختران چهار ششم است. - اگر وراث متوفی پدر و مادر یا یکی از این دو باشد و ما بقی پسر و دختر باشند، سهم پدر و مادر هر کدام یک ششم و و مابقی به نسبت دو به یک (پسر دو برابر دختر) بین پسر و دختر تقسیم میشود.
- حالت دیگر این است که متوفی دارای پدر و مادر و یک و یا چند فرزند پسر باشد؛ در اینجا یک ششم به پدر و یک ششم به مادر می رسد و مابقی به پسر یا پسران متوفی میرسد .
تقسیم اموال مادر
به طور کلی ارث از مادر تفاوت چندانی با ارث از پدر ندارد و در این حالت نیز پسر دوبرابر دختر ارث می برد. البته استثنائاتی در این مورد وجود دارد چنانچه فرزندان از پدرهای متعدد باشند اموال مادر بین دختر و پسر بصورت مساوی صورت می گیرد ولی اگر از یک پدر و مادر باشند به شیوه معمول تقسیم می شود. اگر در این زمینه به اطلاعات دقیق تری نیاز دارید پیشنهاد می کنیم مقاله قانون ارث از مادر را مطالعه کنید.
ارث خواهر و برادر از یکدیگر
در صورتی خواهر و برادر از یکدیگر ارث می برند که از طبقه ی اول (پدر، مادر، اولاد و نوه) هیچ یک از وراث باقی نمانده باشند و در طبقه ی دوم نیز پدر بزرگ و مادر بزرگ آنها در قید حیات نباشند.
- اگر متوفی فقط یک برادر یا یک خواهر داشته باشد تمام ارث به او خواهد رسید.
- اگر دو یا چند برادر داشته باشد، تمامی اموال متوفی به مقدار یکسان بین آنها تقسیم خواهد شد..
- اگر دو یا چند خواهر داشته باشد تمام اموال متوفی به مقدار یکسان بین آنها تقسیم میشود.
- اگرهم خواهرو هم برادر داشته باشد، برادر دو برابر خواهرش ارث میبرد.
- اگر متوفی خواهر یا برادری داشته باشد که ازمادر فقط نسبت خونی داشته باشند در صورت نداشتن خواهر و برادر هم خون پدری، اموال به تساوی بین آنها تقسیم میشود.
- اگر متوفی چند خواهر یا برادر هم خون پدری و چند خواهر و برادر هم خون مادری داشته باشد، یک سوم اموال به خواهر و برادر هم خون مادری میرسد که به تساوی بین آنان تقسیم خواهد شد و بقیه به نسبت دو به یک بین برادر و خواهر همخون پدری خواهد رسید.
- اگر متوفی چند خواهر یا برادر هم خون پدری و یک خواهر یا یک برادر هم خون مادری داشته باشد، یک ششم اموال به خواهر یا برادر هم خون مادری میرسد و ما بقیه به نسبت دو به یک بین برادر و خواهر همخون پدری تقسیم خواهد شد.
چه زمانی ارث به دولت میرسد؟
اگر فرد متوفی جز همسر خود خویشاوند دیگری نداشته باشد، یک چهارم اموال به همسرش ارث میرسد و مابقی اموالِ شوهر به نفع دولت ضبط میشود.
اگر تعداد همسران یک مرد بیش از یکی باشد، همان میزان ارث که برای زن مشخص شده به طور مساوی بین تمامی زنها تقسیم میشود یعنی در نهایت سهم کمتری به هر کدام از آنها میرسد.
مراحل تقسیم ارث یا ترکه
پس از صدور رای دادگاه اگر اموال باقی مانده از متوفی قابلیت تقسیم داشته باشد، پس از تصفیهی بدهیها بین ورثه تقسیم می شود. اگر قابلیت تقسیم وجود نداشته باشد، اول توسط دادگاه و از طریق کارشناس رسمی دادگستری، قیمت گذاری شده و به مزایده گذاشته می شود.
جالب است بدانید که در اکثر مواقع کسی غیر از خودِ ورثه در مزایده دادگاه شرکت نمیکند. اگر خریداری به قیمت پایه کارشناسی شده پیدا نشود، اموال به مزایده رفته فروش نمی رود. در نهایت باید یکی از وراث سهم الارث دیگران را خریداری کند تا ترکه (ارثیه خانه پدری یا مال منقول موروثی) به او انتقال یابد.
اگر هیچ کدام از وراث یا شخص ثالث اقدام به خرید نکند پرونده بلاتکلیف باقی میماند. رویهی دادگاهها چنین است که حتی در مرحله دوم مزایده هم اموال به کمتر از قیمت کارشناسی فروخته نمیشود.
اگر هرکدام از وراث به قیمت کارشناسی شده معترض باشند میتوانند در فرجه قانونی به آن اعتراض کنند تا دوباره توسط کارشناسان ارزیابی شود.
مدت زمان تقسیم اموال
معمولاً برای انجام کارهای قانونی نمیشود زمان خاص و معینی را مطرح کرد. با توجه به اینکه تقسیم اموال متوفی از جمله کارهاییست که باید طبق قانون پیش برود، نمیتوان زمان خاصی را برای آن عنوان کرد. البته بعضی از وکلا نظرشان این است که حداقل مدت زمانی که برای انجام کارهای مربوط به تقسیم ارث لازم است سه ماه میباشد.
کارهایی که باید برای وراثت انجام شود هر کدام مدت زمان خاص خود را میبرد. یکی از این کارها انحصار وراثت است که برای گرفتن این گواهی باید به شورای حل اختلاف محل زندگی متوفی مراجعه و مدارک لازم ارائه شود. شورای حل اختلاف، یک آگهی در روزنامه کثیرالانتشار چاپ میکند و بعد از آن ۳۰ روز زمان لازم است تا ببینند در طول این مدّت کسی پیدا میشود تا به آن اعتراض کند یا خیر. اگر در طول یک ماه شخص معترضی پیدا شود، شورا جلسهای تشکیل میدهد و از وراث و فرد معترض دعوت میشود تا موضوع را بررسی و روشن کنند. تمامی این مراحل زمان خاص خود را میطلبد.
سخن پایانی
یکی از اقدامات مهم پس از مرگ فرد تقسیم اموال او بین وراث است که به این عمل تقسیم ارث یا تقسیم ترکه گفته می شود. تقسیم ارث قوانین و شرایط خاص خود را دارد اما در اولین قدم باید بدانید که بهتر است به دنبال گواهی انحصار وراثت باشید که این کار توسط وکیل انحصار وراثت صورت می گیرد.
در این مطلب سعی کردیم پرسشها و چالش های شما دربارهی نحوهی تقسیم ارث یا تقسیم ترکه را در قالب مطلبی کامل تهیه کنیم و نیازهای شما را در حد توان پاسخ دهیم؛ نحوه تقسیم اموال بین دختر و پسر، فرمول آن، تقسیم اموال بین همسر و اختلاف در تقسیم ترکه را نیز بررسی کردیم. اما از آنجا که موضوع ارث و انحصار وراثت بسیار گسترده است و همیشه ممکن است سوالات حقوقی برایتان پیش بیاید، بهترین راه، مراجعه به مشاورین حقوقی ترازو است.
سوالات متداول
آیا می توان ورثه را از ارث محروم کرد؟
متوفی میتواند تا یک سوم اموال را به نفع سایر وراث وصیت کند تا به کسی که مد نظرش است، ارث کمتری برسد.
آیا سهم الارث دختر و پسر مساوی شده است؟
چنانچه فرزندان، همه پسر یا همه دختر باشند، سهمشان مساوی است. البته استثناهایی وجود دارد که در مطلب قانون تقسیم ارث بین فرزندان میتوانید مطالعه کنید.
سلام ایامیشه توزنده بودن شوهر زن بااجازه شوهرش ازدواج کن؟
سلام و وقت بخیر
خیر.
سلام خسته نباشید .من پدرم فوت شده.الان ۹۲۰میلیون پول نقد داریم چگونه باید تقسیم کنیم. مادرم.یک پسر .یک دختر. پدربزرگم و مادربزرگم.نفری چقدر باید بگیرن ممنونم
سلام میشه وقتی شوهرنیست ازپیش زنش میره واسه همیشه زن طلاق بگیر
سلام و وقت بخیر
بعد گذشت ۶ماه متوالی از ترک منزل، برای زن امکان درخواست طلاق از جانب زوجه وجود داره.
avataravatar
پشتیبانی سایت
پاسخگوی سوالات شما هستیم
سلام وقت بخیر لطفا اگه میشه راهنمایی کنید ممنون میشم پدر بزرگم فوت کرده بابام که برادر بزرگ تر هست از همه پسرا و دختراش سهم خیلی کمی نسبت به بقیه بهش رسیده وصیت نامه ای هم ننوشته حتی بعضی از نوه هاش هم از پدر من بیشتر ارث بردن مادر بزرگم زنده هست اگه پیگیر باشیم سهم برابر بهمون میرسه بعضی ها هم زمین هاشون رو سند کردن میشه باطل کرد با تشکر
سلام وقت بخیر
باوجود زنده بودن پدر شما و بقیه فرزندان متوفی چطور نوه ها ارث برده اند؟ ضمن اینکه گواهی انحصار وراثت بعد از فوت پدربزرگ دارین؟
سلام وخسته نباشید وقتی شخصی ملک کسی ازش صلح عمراه بگیرتااخرعمرش ایااون شخص که صلح عمراه گرفته فوت کند اون صلح عمراه باطل میشود؟
سلام و وقت بخیر
خیر
سلام و خسته نباشید
سوال
پدر بزرگم سال ۸۳ فوت شده
پدرم ۸۹
مادر بزرگم سال ۹۱
یک قطعه زمین کشاورزی ۱۰.۰۰۰ متری ما چون پدرم زودتر از مادرش فوت شده سهم نمیبریم؟
مادربزرگ از اموال غیر منقول سهم میبره
چطوری باید تقسیم بشه
4 تا عمه _یک عمو و پدر خدابیامرزم
وقت بخیر. اموال پدر شما طبق قوانین طبقه اول ارث خواهد بود. یعنی به مادربزرگ شما و شما و همچنین زوجه متوفی می رسد.
با سلام
تقسیم ارثی که از پدر رسیده به مادر و ۴ دختر و ۲ پسر چطوری تقسیم می شود. (ارث کلی زمینی به مساحت ۵۸۶.۰۲ متر مربع می باشد)
سلام و وقت بخیر
دارایی متوفی به۴۸سهم تقسیم میشه که به ترتیب زیر بین وراث تقسیم خواهد شد:
مادر ۸ سهم، هردختر۵سهم، هرپسر۱۰سهم( همگی از۴۸سهم)
سلام،خانه ی پدری ما که ۲۲۵متر هست ورثه ای هست و چون پدرم زودتر از پدر و مادرش فوت کرده والدین اش هم طببعتا ارث می برند.
اکنون که ما ۵ فرزند پسر و ۴ دختر به همراه مادرمان و مادربزرگ و پدربزرگ هستیم، تقسیم سهم الارث این خانه چگونه انجام میشه ؟
آیا مادرم فقط از اعیان ارث می برد یا هم از عرصه و هم از اعیان ارث می برد؟
و دیگر اینکه تقسیم سهم الارث کدام یک از این افراد مادرم ، مادربزرگ و پدربزرگ باید اول انجام شود که بعد تقسیم برای ما فرزندانش انجام بشه؟منظورم اولویت و چگونگی حساب کردن سهم الارث هر کدام از این وراث هست؟
با تشکر
سلام و وقت بخیر
از طریق لینک زیر با وکلای ما ارتباط برقرار کنید تا شما رو راهنمایی کنند.
مشاوره حقوقی آنلاین پلتفرم حقوقی ترازو
سلام!
ما ۵ برادر و سه خواهر همرای مادر هستیم… به توافق نظر خونه پدری رو میخوایم بفروشیم. میشه لطف کنین، بگین که ترتیب و نحوه سهم الارث چجوری و از چه فورمولی تقسیم میشه؟