• صفحه اصلی
  • مقالات
    • ارث
    • اراضی و املاک
    • خانواده
    • اسناد تجاری
    • قرارداد
    • حقوق کیفری
    • استارت آپ
    • شرکت ها
    • کار و تامین اجتماعی
  • درباره ما
  • پرسش های متداول
  • ارتباط با ما

⚖️ پلتفرم حقوقی ترازو⚖️ پلتفرم حقوقی ترازو

27 10 30 91 021
طلاف در دوران عقد
سه شنبه, 17 اسفند 1400 / منتشر شده در مقالات, خانواده

طلاق در دوران عقد

گاهی به دلایلی زوجین در دوران عقد از یکدیگر جدا می‌شوند. این جدایی به دلیل این‌که غالبا آمیزش جنسی میان زن و شوهر صورت نگرفته از حیث حقوقی دارای آثاری است که باید آن را بررسی کرد. مثلا مهریه زن در این هنگام نصف خواهد بود. پس لازم است نگاهی به این طلاق داشته باشیم.

دسترسی سریع به تیترهای مطالب نمایش
1. دوران عقد یا عقد بستگی
2. دلایل طلاق در دوران عقد
3. انواع طلاق در دوران عقد
4. مهریه و نفقه در طلاق در دوران عقد
5. اجرت المثل در طلاق در دوران عقد
6. استرداد هدایا در طلاق دوران عقد
7. طلاق در دوران عقد و حذف نام همسر از شناسنامه
8. مدارک لازم برای طلاق دوران عقد
9. طلاق در دوران عقد چقدر طول می کشد؟

دوران عقد یا عقد بستگی

دوران عقد دورانی است که طرفین معمولا پس از انجام بررسی های معمول به این نتیجه رسیده اند که می‌توانند زندگی مشترک را تشکیل دهند و بنابراین با مراجعه به دفترخانه اقدام به انجام عقد نکاح یا ازدواج شرعی کرده و آن را در شناسنامه زوجین ثبت می‌کنند. در این حالت  آنها بصورت رسمی زن و شوهر یکدیگرند. اما در عرف از زمان وقوع عقد تا زمانی که زن و شوهر در زیر یک سقف زندگی مشترک خود را آغاز کنند دورانی است که به آن دورا ن عقد یا عقد بستگی گفته می‌شود.

دوران عقد را نباید با زمان نامزدی اشتباه گرفت. نامزدی تنها و صرفا وعده ازدواج محسوب شده و هیچ کس نمی‌تواند دیگری را مجبور به انجام ازدواج کند. اما در دوران عقد طرفین رسما زن و شوهر بوده و حقوق و تکالیف زوجیت بر عهده آن‌ها خواهد بود.

برای مشاوره با کارشناسان حقوقی مجرب ترازو می توانید با چند کلیک ساده درخواست خود را مطرح کنید. کارشناسان ترازو در کمتر از 24 ساعت پاسخگوی مسائل شما خواهند بود. برای مشاوره کلیک کنید.

دلایل طلاق در دوران عقد

دلایل متنوعی سبب می‌شود که زوجین در زمان عقد اقدام به طلاق کنند. تغییرات شخصیتی طرفین یکی از این دلایل است. گاهی رخ می‌دهد که پس از وقوع ازدواج فرد شخصیتی متفاوت از آنچه قبلا نشان داده است را بروز می‌دهد و همین سبب بروز اختلاف و طلاق می‌شود. گاهی نیز از اساس فرد اقدام به مخفی کردن خصوصیات منفی اخلاقی خود کرده است که در زمان عقد به دلیل ارتباط بیشتر دیگر امکان مخفی کردن این امور وجود ندارد.

در برخی موارد نیز دخالت های خانوادگی سبب وقوع طلاق در این ایام می‌شود. ازدواج صرفا پیوند دو نفر نیست بلکه تلاقی دو خانواده و دو فرهنگ گاها متفاوت است که اگر به درستی مدیریت نشود می‌تواند کار را به جدایی زوجین بکشاند. از دیگر دلایلی که سبب وقوع طلاق در این ایام می‌شود مسائل اقتصادی است. تورم سبب افزایش هزینه تشکیل زندگی شده و این امر کار را برای زوجین و رفتن زیر یک سقف مشکل و مشکل تر می‌کند و گاها سبب بروز اختلاف و نهایتا جدایی می‌شود.

به هر حال باید گفت دلایل متنوعی وجود دارد که منجر به طلاق در دوران عقد می‌شود و ما در صدد بررسی همه آنها نیستیم اما لازم است تا با دانستن حقوق و تکالیف خود در این زمینه از آسیب دیدن بیشتر خود و همچنین آسیب زدن به دیگران جلوگیری کنیم.

انواع طلاق در دوران عقد

طلاق در دوران عقد تفاوتی از حیث ماهیت با طلاق به طور کلی ندارد و ممکن است به درخواست مرد، به درخواست زن و یا بصورت توافقی شکل بگیرد که هر کدام شرایط خاص خود را دارد و باید در مقالاتی جداگانه آنها را مطالعه کنید. آنچه بیش تر محل بحث است تفاوت‌هایی است که در امور مالی مثل مهریه و نفقه در این دوران به‌وجود می‌آید.

طلاق در دوارن عقد از طرف مرد

مرد طبق ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی حق دارد هر زمان که بخواهد زن خود را طلاق دهد. البته این امر به همین سادگی نبوده و باید مراحلی را طی کند. مرد باید با تقدیم دادخواست به دادگاه خانواده و گذراندن داوری و گرفتن گواهی عدم امکان سازش و همچنین پرداخت حقوق مالی زن مانند مهریه و نفقه به دفترخانه مراجعه کند تا بتواند زن را طلاق دهد. اساسا طلاق توسط مرد در زمان عقد با بعد از عقد تفاوتی ندارد و صرفا در مسایل مالی ممکن است فرق باشد که بعدا بیشتر به توضیح آن خواهیم پرداخت.

 تنصیف دارایی در طلاق از طرف مرد

در سند ازدواج به صورت چاپی و پیش فرض شرطی با این متن نگاشته شده است:‌ « ضمن عقد نکاح زوجه شرط نمود هرگاه طلاق بنا به درخواست زوجه نباشد و طبق تشخیص دادگاه تقاضای طلاق ناشی از تخلف زن از وظایف همسری یا سوء اخلاق و رفتاری نبوده زوج موظف است تا نصف دارایی موجود خود را که در ایام زناشویی با او به‌دست آورده یا معادل آن را طبق نظر دادگاه بلاعوض به زوجه منتقل نماید.» این شرط به شرط تنصیف دارایی مشهور گشته است. باید توجه داشت که تنها در صورتی این شرط اجرا می‌شود که طرفین زیر آن را امضا زده باشند.

بنابراین اگر مرد پس از اجرای عقد مالی بدست آورده باشد برای طلاق دادن زن باید نصف آن را به ملکیت زن درآورد. البته اگر مرد بتواند ثابت کند که طلاق در اثر سوء رفتار و سوء معاشرت زوجه و یا تخلف زن از وظایفش در قبال شوهر، بوده دیگر شرط تنصیف دارایی اجرا نخواهد شد.

طلاق در دوران عقد از طرف زن

گفته شد که مرد می‌تواند همسر خود را با مراجعه به دادگاه طلاق دهد. اما آیا زن نیز می‌تواند درخواست طلاق کند؟ باید گفت که همانند دوران زندگی مشترک در زمان عقد نیز زن می‌تواند با وجو شرایطی از دادگاه تقاضای طلاق کند. این شرایط را قانون بیان کرده است که عبارتند از :

  • عدم پرداخت نفقه از جانب شوهر و ممکن نبودن الزام شوهر به پرداخت نفقه.
  • غایب مفقود الاثر بودن مرد
  • دوام زوجیت موجب عسر و حرج و سختی زن گردد.
  • زن از جانب مرد دارای وکالت در اعمال طلاق باشد.

اگر یکی از این موارد در دوران عقد نیز وجود داشته باشد مانند جایی که مشخص شود مرد دارای اعتیاد خطرناک است، زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه خانواده تقاضای طلاق کند و دادگاه پس از بررسی شرایط و تحقق آنها حکم به طلاق می‌دهد.

تنصیف دارایی در طلاق از طرف زن

دانستیم که شرط تنصیف چیست و باید حتما مورد امضای طرفین باشد. اما با توجه به متن این شرط باید بدانید که اگر طلاق از جانب زن درخواست شود دیگر تنصیف اموال رخ نخواهد داد. به عبارت دیگر این شرط تنها در جایی است که طلاق از طرف مرد درخواست شده باشد.

۳. طلاق توافقی در دوران عقد

طلاق توافقی که امروزه شکلی قانونی به خود گرفته است هنگامی رخ‌می‌دهد که طرفین بخواهند با توافق یکدیگر از هم جدا شوند که از حیث حقوقی در قالب طلاق خلع یا مبارات صورت میپذیرد. در این نوع از طلاق طرفین قبل از رجوع به دادگاه در مورد تمام امور مالی و غیرمالی با یکدیگر توافق می‌کنند و دادگاه بر اساس همان توافق نامه رای‌خواهد‌داد. موارد مورد توافق مواردی مانند مهریه، نفقه، اجرت المثل،‌ حضانت فرزندان و ملاقات آنها خواهد بود. طلاق توافقی هم مانند سایر طلاق ها در دوران عقد فرق خاصی نداشته و تنها از حیث مسائل مالی تفاوت خواهد داشت.

حتما بخوانید:طلاق توافقی چطوریه؟

مهریه و نفقه در طلاق در دوران عقد

گفتیم که از لحاظ امکان طلاق و انواع آن فرقی بین طلاق به طور کلی و طلاق در دوران عقد نیست اما به لحاظ مسائل مالی مانند نفقه و مهریه این امر میتواند دارای آثاری باشد. مهم‌ترین نکته ای که باید توجه‌داشت، باکره بودن یا نبودن زن در این ایام است. معمولا در دوران عقد بستگی زن کماکان دوشیزه بوده و رابطه جنسی به معنای خاص آن پس از برگزاری مراسم عروسی رخ می‌دهد. البته گاهی اوقات ممکن است زوجین قبل از اینکه در زیر سقف مشترک زندگی را آغاز کنند در همان دوران عقد رابطه زناشویی داشته باشند. بنابراین وضعیت مهریه و نفقه زن را در هر دو حالت در هنگام طلاق در زمان عقد برررسی‌خواهیم‌کرد.

طلاق در دوران عقد و باکره بودن

اگر در هنگام عقد تقاضای طلاق صورت بگیرد،  دادگاه معمولا با ارجاع زن به پزشکی قانونی درخواست گواهی بکارت خواهد‌کرد. در این گواهی که توسط پزشکی قانونی صادر‌می‌شود، مشخص می‌گردد که زن دوشیزه است یا خیر. اگر زن دوشیزه یا باکره باشد نتایجی به این شکل در پی خواهد داشت:

  • زن تنها مستحق نصف مهریه تعیین شده خواهد بود.
  • طلاق از نوع بائن بوده و امکان رجوع برای مرد وجود نخواهد داشت.
  • زن نیاز به نگه داشتن عده نداشته و می‌تواند بلافاصله با مرد دیگری ازدواج کند.
  • زن تنها می‌تواند نفقه زمان عقد را مطالبه‌کند و چون عده ندارد نفقه ای نیز ازا‌ین بابت به او تعلق نمی‌گیرد.
  • زن می‌تواند اقدام به حذف نام همسر سابق از شناسنامه خود کند.
  • به محض وقوع صیغه طلاق دیگر رابطه ارث بردن بین زن و شوهر از بین خواهد رفت.

طلاق در دوران عقد و باکره نبودن

اگر در گواهی پزشکی قانونی یا به اعتراف زن یا زوجین مشخص شد که زن دیگر دوشیزه نیست احکام و آثاری به این شکل در پی خواهد داشت:‌

  • زن مستحق تمام مهریه خواهد بود که می‌تواند همه آن را بگیرد یا آن را ببخشد.
  • طلاق علی القاعده از نوع رجعی است و اگر طلاق توافقی یا به درخواست زن نباشد، مرد می‌تواند در مدت عده به زن رجوع‌کند.
  • زن باید عده نگه دارد که عده آن علی الاصول ۳ طهر است.
  • زن می‌تواند نفقه زمان زوجیت و همچنین زمان عده خود را از مرد مطالبه کند.
  • زن نمی‌تواند نام همسر را از شناسنامه خود حذف کند مگر با ازدواج بعدی که در آن صورت در المثنی صرفا ازدواج آخر درج می‌شود.
  • اگر طلاق رجعی باشد تا پایان مدت عده زن و شوهر از یکدیگر ارث خواهند‌برد.

اجرت المثل در طلاق در دوران عقد

همانطور که گفتیم اجرت المثل حق‌الزحمه ای است که زن در برابر کارهایی که در منزل شوهر انجام داده و شرعا وظیفه ای در قبال آنها نداشته به او تعلق می‌گیرد. (برای آشنایی بیشتر با قوانین اجرت المثل و نحوه دریافت آن می توانید مقاله اجرت المثل ایام زوجیت را مطالعه کنید) با این توضیحات تکلیف اجرت المثل در زمان عقد نیز روشن می‌شود. با توجه به فرهنگ و عرف جامعه ما در زمان نامزدی و عقد بستگی زن در منزل پدر خود سکونت دارد و مرد نیز غالبا در منزل پدر خود ساکن است. پس دیگر جایی برای این امر باقی نخواهد ماند و اجرت المثل عملا بی معنی خواهد بود. البته اگر در زمان نامزدی و عقد بستگی هم زن وشوهر در زیر یک سقف با هم زندگی کنند می‌توان تقاضای اجرت المثل کرد.

استرداد هدایا در طلاق دوران عقد

قانون مدنی در مورد پس گرفتن هدایا در دوران نامزدی قواعدی را بیان کرده اما در باره هدایای بعد از عقد موردی را بیان نکرده است و نباید بین این دو اشتباه کرد. از نظر عرف، علم حقوق و نظر علما، می‌توان استرداد هدایا پس از عقد یعنی همان دوره عقد بستگی را مصداق قواعد عقد هبه بیان کرد. عقد هبه، قراردادی است که در آن یک نفر مالی را به صورت رایگان در اختیار دیگری قرار می‌دهد.

طبق ماده‌ی ۸۰۳ قانون مدنی، بعد از تسلیم هبه یا همان هدیه، فرد هدیه دهنده می‌تواند آن را پس بگیرد مگر زمانی که هبه یا همان هدیه به صورت معوّض داده شده باشد و عوض آن هم گرفته شده باشد؛ یعنی اگر مردی به همسرش ساعتی هدیه داده باشد و در عوض آن از همسرش انگشتری گرفته باشد، دیگر نمی‌تواند ساعت را پس بگیرد.

همچنین در صورتی که مال هدیه داده شده، از مالکیت طرف مقابل خارج شده باشد، مثلا اگر مردی به همسرش خانه‌ای هدیه داده و زن آن را فروخته باشد، دیگر نمی‌‌توان آن را پس گرفت. در حالتی که در عین مال هدیه داده شده تغییری حاصل شود؛ یعنی از آن مال از شکل و حالتی که در زمان هدیه داده شدن داشته، خارج شود نیز نمی‌توان آن را پس گرفت مانند پارچه ای که لباس تبدیل شده است.

در جایی که مال مورد هدیه تلف شده باشد و یا یکی از طرفین فوت کرده باشد دیگر استرداد هدایا ممکن نخواهد بود.

طلاق در دوران عقد و حذف نام همسر از شناسنامه

وقتی طلاق در دوران عقد رخ می‌دهد از دو حال خارج نیست :

۱. زن باکره است و این امر توسط پزشکی قانونی تایید شده که هر کدام از زوجین با در دست داشتن سند طلاق و گواهی مذکور می‌توانند با مراجعه به ادارات ثبت احوال تقاضای شناسنامه جدید و حذف ازدواج و طلاق قبلی را بکنند.

۲. زن باکره نیست که در این حالت ازدواج و طلاق در شناسنامه می‌ماند تا زمانی که مجددا ازدواج کنند. در صورتی که ازدواج دوم رسما ثبت شد و با اطلاع همسر جدید فرد می‌تواند تقاضای حذف ازدواج و طلاق قبلی را از شناسنامه بکند که شرایط و نحوه انجام آن را در مقاله قانون حذف نام همسر از شناسنامه به طور کامل شرح دادیم.

 مدارک لازم برای طلاق دوران عقد

مدارک زیر برای انجام طلاق توسط زوجین باید تهیه گردد. بنابراین طرفین  باید این مدارک را آماده کرده و به دادخواست طلاق ضمیمه کنند.

  1. اصل عقدنامه یا رونوشت آن
  2. اصل شناسنامه زوجین
  3. کپی کارت ملی زوجین
  4. گواهی بکارت از پزشکی قانونی
  5. وکالت نامه محضری طلاق یا وجود شرط وکالت در طلاق در سند رسمی ازدواج (درصورتی‌که حق طلاق با زن بوده و زن بخواهد از این طریق طلاق بگیرد.)
  6. توافق نامه مبنی بر توافقات زوجین بر سر مهریه، حضانت و ….( اگر طرفین بخواهند به صورت توافقی از یکدیگر جدا شوند.)
  7. نظر واحد مشاوره خانواده دادگاه در طلاق توافقی

 طلاق در دوران عقد چقدر طول می کشد؟

نمی‌توان به طور خاص زمانی را برای رسیدگی به پرونده طلاق در زمان عقد عنوان کرد زیرا این امر بستگی به عوامل مختلفی دارد. اما اگر زوجین بخواهند به نحو توافقی جداشوند زمان کمتری حدودا بین ۱ تا ۲ ماه مورد نیاز است. اما در جایی که مرد یا زن تقاضای طلاق را داده باشند به دلیل روند پیگیری و جلسات مشاوره و داوری و همچنین امکان اعتراض به حکم در سه مرحله‌، زمانی بین ۳ ماه تا یک سال نیز ممکن است نیاز باشد. در تمامی این جدایی ها وکیل مرجب و کارآزموده می‌تواند به ترسیع روند پرونده کمک کند.

سخن پایانی

طلاق در دوران عقد که زوجین شرعا و قانونا زن و شوهر بوده ولی زیر یک سقف زندگی نمی‌کنند تفاوتی با طلاق پس از برگزاری عروسی نداشته و تنها فرق آنها در برخی مسائل مالی است. آن هم زمانی که زن هنوز دوشیزه بوده و طلاق واقع شود. که در این حالت زن مستحق نصف مهریه بوده و طلاقش بائن خواهد بود. توصیه ما این است که اگر به هر دلیلی مجبور به جدایی در زمان عقد هستید حتما از مشاوره و راهنمایی های یک وکیل خبره در این زمینه بهره ببرید تا هم در کاهش هزینه ها و هم در تسریع روند پرونده به شما کمک دهد.

طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟

اگر زوجین بخواهند به نحو توافقی جدا شوند حدودا بین۱ تا ۲ زمان می‌برد.

آیا با طلاق در دوران عقد زوجه مستحق تمام مهریه است؟

اگر زن دوشیزه یا باکره باشد تنها مستحق نصف مهریه است.

امتیاز دادن به این مقاله
برچسب: طلاق

مطالب بیشتر

شرکت با مسئولیت محدود
شرط تنصیف اموال زوج
تنصیف اموال زوج یا نصف شدن اموال مرد
اوراق مشارکت

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

  • قیمومت

    قیمومت چیست؟

    قیمومت در لغت به معنی سرپرستی،‌ تکیه گاه بودن و...
  • مراحل طلاق توافقی

    مراحل طلاق توافقی

    گرچه در قوانین قدیمی‌تر ما چیزی به نام طلاق توا...
  • هزینه طلاق توافقی

    هزینه وکیل طلاق توافقی ؛ هزینه طلاق توافقی بدون وکیل

    یکی از پرونده‌هایی که بسیار شایع است موارد طلاق...
  • مدت زمان طلاق توافقی

    مدت زمان طلاق توافقی بدون وکیل

    امروزه زندگی‌های ماشینی و صنعتی سبب شده تا زمان...
  • هزینه وکیل مهریه

    هزینه وکیل مهریه

    امروزه با گسترده شدن خدمات وکالت و سهل شدن امر ...

آخرین نظرات

  • کارشناس حقوقی ترازو در طلاق توافقی چطوریه؟
  • حسین در طلاق توافقی چطوریه؟
  • کارشناس حقوقی ترازو در اجرا گذاشتن سفته یا نحوه وصول سفته
  • کارشناس حقوقی ترازو در اجرا گذاشتن سفته یا نحوه وصول سفته
  • کارشناس حقوقی ترازو در تنظیم وصیت ‌نامه قانونی

دسته بندی مطالب

  • اراضی و املاک
  • ارث
  • استارت آپ
  • اسناد تجاری
  • حقوق کیفری
  • خانواده
  • سایر مسائل حقوقی
  • شرکت ها
  • قرارداد
  • کار و تامین اجتماعی
  • مقالات

کلمات کلیدی

ازدواج جرم و مجازات حضانت حقوق کار خروج از کشور دعوای حقوقی ساخت و ساز طلاق قانون ارث قانون خانواده قانون ملکی قانون وصیت قوانین استارتاپ قوانین خانواده قوانین شرکتها قوانین قرارداد قوانین ملکی قوانین چک مهریه نفقه وصول مطالبات وکیل

قوانین

  • شرایط استفاده
  • حریم شخصی
  • خیانت در امانت
  • طلاق توافقی چطوریه؟
  • وکیل طلاق توافقی

اطلاعات تماس

  • میدان دارآباد، خیابان سبکرو، بن بست قیدی، پلاک ۳، مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ۷
  • 02191301027

شبکه‌های اجتماعی

مجوزها

پرداخت آنلاین زیبال

تمامي حقوق برای وب سایت ترازو محفوظ است. © 1399
طراحی شده توسط هونام

TOP
پشتیبانی
ارسال از طریق واتساپ