از قوانین مربوط به مالیات شرکت های تازه تاسیس چه می‌دانید؟

از قوانین مربوط به مالیات شرکت های تازه تاسیس چه می‌دانید؟

27 شهریور 1402
  /  
منتشر شده در قوانین مالی
،
شرکت ها
،

شرکت‌های تازه تاسیس، غالبا در ابتدای راه به دلیل نا‌آشنایی با برخی از تکالیف، با مشکل مواجه می‌شوند. یکی از این تکالیف که عدم توجه به آن تبعات سنگینی در پی خواهد داشت، تکالیف مالیاتی است. گرچه قانون‌گذار در برخی موارد برای تشویق فعالیت اقتصادی، برخی معافیت‌های مالیاتی درنظر گرفته، اما این معافیت‌ها فراگیر نبوده و معمولا مرتبط با نوع خاصی از شرکت‌ها یا اماکن خاص مانند مناطق آزاد اقتصادی هستند.

قوانین مالیات شرکت های تازه تاسیس

در میان عموم این باور غلط وجود دارد که شرکت‌های تازه تاسیس از پرداخت مالیات معاف هستند. در واقع هر شرکتی که تاسیس می‌شود،‌باید تکالیف مالی و مالیاتی خود را به درستی انجام دهد تا بتواند از معافیت‌های موجود در قانون استفاده کند. به عنوان مثال، ارسال اظهارنامه در موعد مقرر یکی از تکالیف مالیاتی است که برای برخورداری از معافیت، باید انجام شود و در صورت عدم ارسال، شرکت از آن معافیت بی‌بهره خواهد بود.

اکنون این سوال پیش می‌آید که قوانین مالیات شرکت های تازه تاسیس چیست؟ در بخش بعد به برخی از این تکالیف اشاره خواهیم کرد.

تکالیف مالیاتی شرکت‌ها در قانون:

  1. تشکیل پرونده مالیاتی؛
  2. پلمپ دفاتر قانونی؛
  3. ارسال اظهارنامه مالیاتی؛
  4. ارسال اطلاعات مربوط به معاملات فصلی؛
  5. پرداخت مالیات‌های مقرر در قانون

۱. تشکیل پرونده مالیاتی

هر شخص اعم از حقیقی یا حقوقی در صورت فعالیت اقتصادی، مکلف به تشکیل پرونده مالیاتی است. در مورد شرکت‌هایی که شخص حقوقی محسوب می‌شوند نیز این الزام وجود دارد. در واقع تشکیل این پرونده به منزله اعلام فعالیت اقتصادی شخص به دستگاه مالیاتی است.

برای تشکیل این پرونده، ابتدا باید از طریق سامانه جامع نظام مالیاتی به صورت الکترونیک اقدام به تشکیل پرونده کرده و کد اقتصادی دریافت کرد. کد اقتصادی یک شناسه ۱۲ رقمی است و برای هر شرکت به‌صورت اختصاصی صادر می‌شود. این شناسه در صورت‌حساب‌ها و سامانه‌های اداری، در بخش‌های مختلف ثبت شده و تمام عملیات مالی شرکت از طریق آن قابل ردیابی است. سپس باید با مراجعه حضوری به اداره مالیات محل اقامت شخص حقوقی، پرونده فیزیکی تشکیل داد. این مهمترین وظیفه یک شرکت تازه تاسیس است.

توجه داشته باشید، در صورت عدم انجام چنین کاری، دستگاه مالیاتی می‌تواند راسا اقدام به تشکیل پرونده مالیاتی کرده و مالیات برآوردی موردنظر خود را برای شما محاسبه کند.

۲. پلمپ دفاتر قانونی شرکت

دفاتر قانونی دفاتری است که تمام فعالیت‌های اقتصادی شرکت در آن ثبت خواهد شد. بر اساس اعلام سازمان مالیاتی (بند ۹ ماده ۶ آیین نامه اجرایی ماده ۹۵ قانون مالیات‌های مستقیم)، مهلت دریافت دفاتر قانونی شرکت های تازه تاسیس، حداکثر ۲ ماه از تاریخ ثبت شرکت است.

۳. ارسال اظهارنامه مالیاتی

بر اساس ماده ۱۱۰ قانون مالیات‌های مستقیم، اشخاص حقوقی مکلف‌اند اظهارنامه، ترازنامه و حساب سود و زیان متکی به دفاتر، اسناد و مدارک خود را حداکثر تا چهار ماه پس از سال مالیاتی همراه با فهرست هویت شرکا و سهامداران و حسب مورد میزان سهم‌الشرکه یا تعداد سهام و نشانی هر یک از آنها، به اداره امور مالیاتی که محل فعالیت اصلی شخص‌ حقوقی در آن واقع است، ارائه دهد و مالیات متعلق را پرداخت کند.

پس از ارائه اولین فهرست مزبور، ارسال فهرست تغییرات در سال‌های بعد کافی خواهد بود. محل ارائه اظهارنامه و پرداخت ‌مالیات اشخاص حقوقی خارجی و مؤسسات مقیم خارج از ایران‌ که در ایران دارای اقامتگاه یا نمایندگی نیستند، تهران است‌.

۴. گزارش اطلاعات مربوط به معاملات فصلی

یکی از تکالیف مهم مربوط به مالیات شرکت های تازه تاسیس مطابق ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم، تهیه فهرست معاملات انجام شده طی یک فصل و ارسال صورت معاملات فصلی حداکثر تا ۴۵ روز پس از پایان هر فصل است.

نکته‌ای که در خصوص گزارشات فصلی وجود دارد این است که علی‌رغم این که تهیه و ارسال صورت معاملات، پرداخت مالیات به همراه ندارد، عدم ارسال لیست معاملات، مشمول جرایم معاملات فصلی خواهد شد.

مالیات‌های مقرر در قانون برای شرکت‌های تازه تاسیس

به طور مختصر باید گفت که قانون‌گذار ۴ نوع مالیات را برای شرکت‌ها در نظر گرفته است که شرکت‌‌های تازه تاسیس باید به آن توجه داشته باشند.

اقسام مالیا‌ت‌های شرکت‌ها در قانون

  1. مالیات بر سرمایه؛
  2. مالیات بر درآمد یا عملکرد؛
  3. مالیات تکلیفی؛
  4. مالیات بر ارزش افزوده

۱. مالیات بر سرمایه

بر اساس ماده ۴۸ قانون مالیات‌های مستقیم، کلیه شرکت‌های ایرانی موضوع قانون تجارت (به استثنای شرکت‌های تعاونی)، موظفند ظرف ۲ ماه از تاریخ ثبت شرکت، بر اساس ارزش اسمی سهام یا سهم الشرکه، معادل نیم در هزار (۰.۵/۱۰۰۰) حق تمبر (مالیات بر سرمایه) بپردازند.

با توجه به این ماده، نام دیگر این مالیات همان حق تمبر است و شرکت‌های تازه تاسیس تنها ۲ ماه برای پرداخت آن فرصت دارند. با توجه به این که برای پرداخت این مالیات، نیاز به وجود پرونده مالیاتی خواهد بود، می‌توان نتیجه گرفت که فرصت افتتاح پرونده مالیاتی نیز حداکثر ۲ ماه از تاریخ ثبت شرکت خواهد بود. پس اگر نیاز به مشورت یا جذب سرمایه برای تاسیس شرکت دارید، بهتر است در ثبت شرکت عجله به خرج ندهید.

۲. مالیات بر عملکرد شرکت

هر شرکتی بر اساس عملکردی که دارد، در سال درآمدی کسب خواهد کرد. بر اساس ماده ۱۰۵ قانون مالیات‌های مستقیم، از همان سال نخست، شرکت باید عملکرد خود را طی اظهارنامه به سازمان مالیاتی گزارش دهد. این مالیات، به جز موارد معاف از مالیات و مواردی که طبق قانون دارای نرخ جداگانه‌ای هستند، شامل ۲۵ درصد مالیات از تمام درآمد و در واقع سود خالص شرکت‌ خواهد شد.

۳. مالیات تکلیفی

مالیات تکلیفی در واقع مالیاتی است که شرکت از جیب خود نمی‌پردازد، اما مکلف است آن را از دیگران گرفته و به دستگاه مالیاتی تقدیم کند. برای مثال، اگر حقوق پرداختی شرکت به کارکنانش مشمول مالیات بر درآمد گردد، شرکت مکلف است تا آن مالیات را از حقوق آنها کسر و به دستگاه مالیاتی پرداخت کند.

۴. مالیات بر ارزش افزوده

کلیه شرکت‌هایی که به تولید و یا توزیع کالاها و یا ارائه خدمات مشمول مالیات بر ارزش افزوده اشتغال دارند، موظفند نسبت به تکمیل اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، حداکثر ۱۵ روز پس از پایان هر فصل و ارسال آن به سازمان مالیاتی اقدام نموده و همچنین ظرف مدت یک ماه از پایان فصل مربوطه، مالیات متعلق را پرداخت نمایند.

معافیت‌های مالیاتی شرکت‌های تازه تاسیس

همانطور که گفتیم، برخی تصور می‌کنند که شرکت‌ها در سال اول فعالیت، از پرداخت مالیات معاف هستند. اما در واقع چنین نیست. در خصوص معافیت پرداخت مالیات شرکت های تازه تاسیس، سازمان مالیاتی در برخی مواد قانون مالیاتهای مستقیم مانند ماده ۸۱ و مواد ۱۳۲ تا ۱۴۸، معافیت‌های مالیاتی شرکت‌ها از جمله شرکت‌های تازه تاسیس را معرفی نموده است. برخی از این معافیت‌ها (اعم از معافیت‌های کلی و یا جزئی) عبارتند از:

  1. شرکت‌های دانش بنیان؛
  2. شرکت‌های فعال در حوزه کشاورزی و صندوق‌های حمایت از توسعه کشاورزی؛
  3. شرکت‌های تعاونی؛
  4. شرکت‌های غیردولتی تولیدی یا معدنی و بیمارستان‌ها، هتل‌ها و مراکز گردشگری آنها؛
  5. فعالان اقتصادی در مناطق کمتر توسعه یافته؛
  6. موسسات فرهنگی و آموزشی؛
  7. فعالیت‌های حوزه خیریه (کمک‌های نقدی و غیرنقدی مردمی و موقوفات و نذورات)؛
  8. کارگاه‌های فرش دستباف و صنایع دستی؛
  9. مراکز نگهداری از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و یا بدسرپرست، معلولین و مواردی از این دست

سخن پایانی

در این مقاله بخشی از قوانین پرداخت مالیات شرکت های تازه تاسیس را برای شما بازگو کردیم و بیان شد که ارسال اظهارنامه مالیاتی مهمترین شرط برخورداری از معافیت‌های مالیاتی است. البته قانون‌گذار برای شرکت‌های تازه تاسیس معافیت ویژه‌ای در نظر نگرفته است. به همین دلیل افرادی که اقدام به تشکیل شرکت‌های نوپا می‌کنند، باید حتما از مشاوره وکلای مجرب در زمینه مالیات بهره‌مند شوند. اگر شما نیز در این زمینه سوالی دارید، بهتر است تا از خدمات وکلای مجرب ما در پلتفرم حقوقی ترازو بهره‌مند گردید.

۲.۶/۵ - (۷ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *