ثبت شرکت

ثبت شرکت

6 بهمن 1399
  /  
منتشر شده در شرکت ها
،
مقالات
،

برای کسانی که قصد تأسیس شرکت‌های مختلف را دارند، همیشه یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های پیش رو، چگونگی به ثبت رساندن شرکت است تا با این کار از حمایت‌های قانونی برخوردار شود؛ در این مقاله با ما همراه باشید تا با مراحل قانونی ثبت شرکت، مدارک مورد نیاز برای ثبت انواع شرکت و نهاد مربوط با آن آشنا شوید.

اداره ثبت شرکت‌ها

از سال ۱۳۱۰ به عنوان زیرمجموعه‌ای از اداره کل ثبت، اداره‌ای با عنوان اداره ثبت شرکت‌ها و علائم تجاری و اختراعات به وجود آمد که وظیفه‌اش ثبت و انجام امور مربوط به شرکت‌ها، علائم تجاری و اختراعات بود؛ امّا پس از مصوبه جدید قانون، این اداره به دو نهاد «اداره کل ثبت شرکت‌ها و مؤسسات غیرتجاری» و «اداره کل مالکیت صنعتی» تقسیم شد.

مراحل قانونی ثبت شرکت

برای ثبت شرکت در ایران مراحلی وجود دارد که در ادامه آنها را خواهیم شناخت:

معیّن کردن نوع شرکت

برای ثبت شرکت باید ابتدا از انواع شرکت‌های درج شده در قانون تجارت، نوعی که با اهداف و شرایط شما سازگار است را انتخاب کنید؛ باید بدانید که در ایران بیشتر شرکت‌های سهامی خاص، شرکت با مسئولیت محدود، تعاونی، تضامنی و سهامی عام، به ثبت می‌رسند.

انتخاب سهام‌داران و شرکاء

شاید مهم‌ترین مرحله در ثبت شرکت همین باشد، چون آنها علاوه بر اینکه قرار است سرمایه شرکت را تأمین کنند، باید اندیشه، تخصص و علم خود را برای پیش‌برد اهداف شرکت صرف کنند و مهم است که چه کسانی شریکان شما خواهند بود.

تعیین سرمایه:

باید مشخص باشد که چه مقدار از آن نقدی و چه مقدار به صورت غیرنقدی است. برای ثبت شرکت حداقل سرمایه باید یک میلیون ریال باشد و نکته دیگر اینکه اگز سرمایه‌ها به صورت غیرنقدی است، کارشناس رسمی دادگستری باید ارزش آنها را برآورد کرده و به عنوان یکی از مدارک مورد نیاز در پرونده ثبت شود.

مشخّص شدن موضوع فعالیّت

مرحله بعدی تعیین موضوعی است که شرکت قرار است در آن فعالیت کند که اگر برای این فعالیت نیاز به گرفتن مجوز باشد باید برای اخذ آن اقدام کنید.

تعیین اسم برای شرکت:

نام شرکتی که می‌خواهید به ثبت برسانید باید به اداره ثبت اعلام شود که در قانون شرایط خاصی برای آن در نظر گرفته شده است، مثلا: نام شرکت باید حتما سه بخشی باشد یا اگر دو بخشی است قبلا ثبت نشده باشد و…

معیّن کردن وضعیّت حق امضاء و جایگاه اعضاء

برای ثبت شرکت باید اعضاء هیئت مدیره، مدیرعامل، رئیس هیئت مدیره و نایب آنها مشخص باشند و معلوم باشد که حق امضاء در آن برای چه کسانی در نظر گرفته شده است.

تهیّه مدارک مورد نیاز

در مرحله آخر برای ثبت شرکت، بسته به نوع آن باید مدارک مختلفی تهیه شود و پس از امضاء سهام‌داران و مسئولان به اداره ثبت شرکت‌ها تحویل داده شود. طبق قانون از سال ۱۳۹۸ با دسترسی‌هایی که برای بررسی مدارک به اداره ثبت داده شده، نیازی به ارسال گواهی عدم سوء پیشینه و کپی برابر اصل مدارک هویتی شرکاء به اداره ثبت نیست.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت‌ها

پیش از این اشاره شد که برای ثبت شرکت‌های مختلف مدارکی نیاز است که مهم‌ترین آنها را در ادامه ذکر می‌کنیم:

شرکت سهامی خاص

اظهارنامه شرکت در دو برگ امضاء شده، اساسنامه شرکت در دو ورقه امضاء شده، اصل مجوز ثبت (در صورت نیاز)، صورت‌جلسه هیئت مدیره و مؤسسین شرکت هرکدام در دو نسخه امضاء شده، اصل وکالت‌نامه (اگر مراحل کار را وکیل دادگستری انجام می‌دهد)، فیش بانکی و گواهی بانک مبنی بر افتتاح حساب بانکی با ۳۵% سرمایه شرکت، تعهدنامه تمام مسئولان شرکت مبنی بر نداشتن محدودیت‌های قانونی و سوء پیشینه.

شرکت با مسئولیت محدود

تمام مدارک مورد نیاز برای شرکت سهامی خاص برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود نیاز است به جز گزینه فیش و حساب بانکی، البته علاوه بر آنها نیاز به شرکت‌نامه در دو برگ امضاء شده دارید.

شرکت تعاونی

چهار نسخه از صورت‌جلسه مجمع مؤسس و مجمع عمومی عادی و اسامی هیئت‌مدیره و تمام مسئولان، اساسنامه در چهار نسخه، دعوت‌نامه مجمع عادی عمومی در چهار نسخه، درخواست کتبی ثبت، طرح مجوزی و پیشنهادی وزارت تعاون، موافقت‌نامه تشکیل شرکت، مجوز ثبت شرکت، رسید پرداخت مبلغ سرمایه لازم‌التأدیه، تعهدنامه تمام مسئولان مبنی بر نداشتن سوء‌پیشینه و محدودیت.

شرکت سهامی عام

اظهارنامه در دو برگه، اساسنامه در دو نسخه، طرح اعلامیه پذیره‌نویسی در دو نسخه، گواهی بانک برای ودیع‌گذاری ۳۵% از سرمایه شرکت، صورت‌جلسه مجمع مؤسسین و هیئت مدیره هرکدام در دو نسخه، آگهی مجمع عمومی در روزنامه تعیین شده، اصل مجوز از نهادهای مربوط و سازمان بورس.

سخن پایانی

تا اینجا با ثبت شرکت و مراحل قانونی آن و مدارک مورد نیاز برای ثبت انواع شرکت ها آشنا شدید امّا حتما برای این کار نیاز به مشاوری آگاه خواهید داشت که می‌توانید با مشاورین حقوقی ترازو این نیاز را برطرف کنید.

۱/۵ - (۱ امتیاز)