قوانین پارک کردن در ایران

قوانین پارک کردن در ایران

15 اسفند 1401
  /  
منتشر شده در سایر مسائل حقوقی
،

پارک کردن در کوچه پس کوچه‌های شهرهای شلوغی مانند تهران تبدیل به یکی از معضلات اصلی برای افراد ساکن در این شهرها شده است. بعضا خبر قتل یا ضرب و جرح افراد بر سر جای پارک در رسانه‌های جمعی نیز شنیده می‌شود. متاسفانه در سال‌های اخیر، بسیاری از افراد سودجو اقدام به احداث ساختمان‌ها بدون تامین پارکینگ مناسب کرده‌اند و شهرداری‌ها نیز غالبا به اخذ جریمه اکتفا کرده‌اند. همین امور سبب ایجاد کلاف سردرگم جای پارک در کلان‌شهرهای کشور شده است. برای جلوگیری از اختلافات احتمالی و آشنایی با حق و حقوقمان، بهتر است تا با قوانین پارک کردن در ایران بیشتر آشنا شویم.

قانون پارک در کوچه بن بست: فضای مقابل خانه یا مغازه برای کیست؟

بر اساس قانون مدنی، خیابان‌ها و کوچه‌هایی که بن‌بست نیستند، جزو اموال عمومی حساب شده و هیچ کس حق تملک آنها را ندارد. بنابراین فضای خیابان یا کوچه، حتی اگر در مقابل دیوار خانه یا درب مغازه شما باشد هم ملک شما حساب نخواهد شد و نسبت به آن هیچ حقی نخواهید داشت.

بسیار دیده شده است که مالکین املاک با افرادی که روبروی مغازه یا دیوار منزلشان پارک کرده‌اند درگیر شده و مانع آنان می‌شوند. باید بدانید که این امر خطاست و درصورتی‌که خسارتی بدنی یا مالی به شخص پارک‌کننده وارد شود، شما مسئول خواهید بود. بنابراین در این موارد قاعده سبقت حاکم است. یعنی هرکس زودتر در مکانی پارک کند، جای پارک متعلق به اوست.

اما در مورد کوچه‌های بن‌بست امر متفاوت است. بر اساس قانون، مالکین خانه‌هایی که در کوچه بن‌بست قرار دارند، می‌توانند ورود افراد دیگر را به کوچه ممنوع کرده و آن را با زنجیر و یا نگهبان محصور کنند. بنابراین اگر در کوچه بن‌بست مالک از شما خواست تا خودروی خود را در جای دیگری پارک کنید، حتما این کار را انجام دهید.

مکان‌های ممنوع برای پارک خودرو

بر اساس ماده ۱۶۳ آیین‌نامه راهنمایی و رانندگی، ایستادن یا توقف و‌سایل نقلیه در محل‌های زیر ممنوع است:

  1. پیاده‌رو و گذرگاه پیاده؛
  2. مقابل و‌رو‌دی خیابان‌ها و جاده‌ها و کوچه‌ها یا و‌رو‌دی و خرو‌جی اتومبیل رو‌ی ساختمان‌ها؛
  3. داخل تقاطع؛
  4. در فاصله ۱۵ متری میدان یا تقاطع یا سه‌راه‌ها یا تقاطع راه‌آهن؛
  5. در فاصله ۱۵ متری شیرهای آب آتش‌نشانی و شیرهای آب نصب‌شده در راه‌ها؛
  6. در فاصله ۱۵ متری اطراف چراغ‌های راهنمایی و رانندگی و یا محل‌هایی که توقف و‌سایل نقلیه مانع دید علائم راهنمایی و رانندگی شود؛
  7. از ابتدا تا انتهای پیچ‌ها؛
  8. در فاصله ۱۵ متری و‌رو‌دی و یا خرو‌جی مراکز آتش‌نشانی، پلیس و بیمارستان‌ها و فوریت‌های پزشکی؛
  9. کنار و‌سایل نقلیه‌ای که توقف کرده‌اند (توقف دو‌بله)؛
  10. رو‌ی پل‌ها و درو‌ن تونل‌ها و معابر در ارتفاع؛
  11. در خیابان‌هایی که پیاده‌رو آن قابل عبور نبوده و افراد پیاده مجبورند از بخشی از سواره‌رو عبور کنند؛
  12. در ایستگاه‌های و‌سایل نقلیه همگانی و حریم آن‌ها که با علائم راهنمایی و رانندگی مشخص است؛
  13. در محل‌هایی که علائم راهنمایی و رانندگی مانند تابلوهای توقف ممنوع و یا ایستادن ممنوع و یا خط‌کشی‌های شطرنجی در سطح تقاطع و یا معابر نیز دلالت بر ممنوعیت توقف نماید؛
  14. در هر نقطه از معابر در حال تعمیر، شستشو و تعویض رو‌غن و نیز در طول مسیرهای و‌یژه اتوبوس و دو‌چرخه و همچنین در طول مسیر و خط‌های عبور آزادراه‌ها؛
  15. در جاهایی که دستگاه توقف‌سنج (پارکومتر) نصب شده و یا توقف با کارت پارک یا انواع دیگر تجهیزات توقف‌سنج با علائم مشخص‌کننده، مجاز است، به علت پرداخت نکردن هزینه توقف و یا نداشتن کارت پارک مجاز و یا پایان زمان توقف؛
  16. در محل توقف اختصاصی معلولین و جانبازان.

قوانین پارک کردن مقابل درب یا پل پارکینگ؛ رفع مزاحمت خودرو

به طور کلی کسی نمی‌تواند مانع و مزاحم استفاده اشخاص از املاکشان شود. البته این امر را نباید چندان وسیع تفسیر کرد و به مواردی که مشکوک است تسری داد. اما یکی از مواردی که حتما انجام آن توسط افراد به عنوان مزاحمت شناخته می‌شود، پارک بر روی پل پارکینگ و یا در جلوی درب خروجی است؛ به نحوی که امکان تردد را سخت یا غیرممکن کند. همچنین اگر فردی در سمت دیگر کوچه خودروی خود را به نحوی پارک کند که به دلیل تنگی کوچه امکان خروج برای پارکینگ مالک نباشد، این مورد نیز می‌تواند از مصادیق مزاحمت باشد.

بر اساس قانون، دعوای مزاحمت، دعوایی است که مالک خواهان رفع مزاحمت در مورد استفاده او از مال غیرمنقولش است، بدون این که دیگری اصل مال را از دست او درآورده باشد. پس اگر کسی مقابل درب پارکینگ یا روی پل یا مقابل درب منزل شما پارک کرد، می‌توانید با شکایت حقوقی با عنوان رفع مزاحمت، از دادگاه بخواهید تا اقدام به رفع مزاحمت از ملک شما کند.

مجازات پارک کردن روی پل پارکینگ

در این موارد می‌توانید با شکایت حقوقی اقدام به رفع مزاحمت از ملک خود کنید. اما آیا امکان شکایت کیفری نیز وجود دارد؟‌ خیر؛ امکان چنین شکایتی برای مالک وجود ندارد و او تنها می‌تواند به شکل حقوقی اقدام کند. برخی به اشتباه می‌گویند بر اساس ماده ۶۹۰ تعزیرات می‌توان فرد مزاحم را محکوم کرد. اما باید توجه داشت که این ماده در خصوص اموال عمومی و دولتی است و نه اموال شخصی. بنابراین مزاحمت از حق در مورد اموال غیرمنقول شخصی جرم نیست.

البته در یک صورت می‌توان اقدام به شکایت کیفری علیه مزاحم کرد. بر اساس ماده ۶۹۳ تعزیرات،‌ اگر کسی به‌ موجب حکم قطعی محکوم به خلع‌ ید از مالی غیرمنقول یا محکوم به رفع مزاحمت یا رفع ممانعت از حق شده باشد و بعد از اجرای حکم، مجدداً مورد حکم را عدو‌اناً تصرف یا مزاحمت یا ممانعت از حق نماید، علاو‌ه‌ بر رفع تجاو‌ز، به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد. بنابراین اگر بابت پارک روی پل یا مقابل درب منزل از کسی شکایت حقوقی کنید و او محکوم به رفع مزاحمت شود و همان شخص مجددا این کار را تکرار کند، در مرتبه دوم می‌توانید از او به نحو کیفری شکایت کرده و فرد را به حبس محکوم کنید.

همچنین بر اساس قانون راهنمایی و رانندگی، پلیس می‌تواند فردی را که بر روی پل پارک کرده، به دلیل توقف در مکان نامناسب جریمه کند.

موارد مزاحمت در پارکینگ

  • پارک کردن بر روی پل خروجی پارکینگ حتی اگر پلی بر روی آن نصب نشده باشد؛
  • پارک کردن مقابل درب ساختمان به نحوی که مانع رفت و آمد افراد از درب گردد؛
  • پارک کردن در سمت دیگر کوچه به نحوی که امکان خروج از پارکینگ به دلیل عرض کم کوچه وجود نداشته باشد؛
  • پارک کردن در مسیر تردد خودروهای دیگر مانند پارک در کوچه‌های با عرض کم که در صورت پارک خودرو، دیگر امکان تردد خودروهای دیگر در کوچه میسر نخواهد شد.

نحوه شکایت از پارک کردن روی پل

اگر می‌خواهید اقدام به شکایت حقوقی در مورد مزاحمت و یا شکایت کیفری بر اساس ماده ۶۹۳ تعزیرات کنید، ابتدا لازم است با پلیس تماس بگیرید و شرح واقعه را ذکر کنید. سپس پلیس اقدام به تهیه گزارش خواهد کرد. بعد از آن می‌توانید با تهیه عکس از خودروی پارک‌شده و همچنین تهیه استشهاد محلی، اقدام به جمع‌آوری دلیل کنید. در انتها با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی اقدام به ثبت شکواییه یا دادخواست رفع مزاحمت کنید.

رفع مزاحمت سریع توسط پلیس

در مواقعی که خودرویی روی پل یا درب منزل شما پارک کرده است، برای رفع مزاحمت می‌توانید با پلیس تماس گرفته تا از طریق مشخصات خودرو با مالک آن تماس بگیرند و مالک برای رفع مزاحمت خودرو اقدام کند. البته در مواقعی که خودرو به شکل وکالتی فروخته شده و چند دست چرخیده است، این کار قابل اجرا نخواهد بود. زیرا پلیس اطلاعات مالک اصلی را در اختیار دارد و نه متصرف فعلی.

آیا تهدید به پنچر کردن خودروی پارک‌شده جرم است؟

برخی افراد معمولا در کنار دیوار خانه خود عباراتی مانند «پارک مساوی پنچری» و امثال آن را می‌نویسند. همانگونه که گفتیم جلوی دیوار خانه و یا جلوی درب مغازه به هیچ وجه حقی برای مالک ایجاد نمی‌کند. البته مالک می‌تواند اقدام به نصب تابلوی توقف ممنوع بر روی درب پارکینگ خود کند، اما درج عباراتی مانند آنچه بیان شد، اگرچه اخلاقا درست نیست، اما جرم نبوده و مجازاتی در پی نخواهد داشت.

تنها اگر تهدید به شکل مستقیم نسبت به راننده باشد، می‌توان بر اساس ماده ۶۶۹ تعزیرات، تهدید‌کننده را به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از یک ماه تا یک سال محکوم کرد. تهدید مستقیم به این شکل که شخصا راننده را تهدید به آسیب به خودرو کند و یا این که مستقیما یادداشتی برای راننده نوشته و ضمن تهدید او به تخریب خودرو، آن را در زیر شیشه خودرو قرار دهد.

سخن پایانی

جای پارک در حال حاضر یکی از معضلات شهری خصوصا در کلان‌شهرهاست. این امر دارای قواعد خاص خود است که باید هر شهروند به آن آگاه باشد تا از بروز مشکلات جلوگیری شود. بهتر است اگر شما هم در رابطه با قوانین پارک کردن سوال یا مشکلی دارید، آن را با وکلای مجرب و مشاورین ما در پلتفرم حقوقی ترازو مطرح کنید.

۳.۴/۵ - (۳۰ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۷ دیدگاه ثبت شده
محمدشعبانی آذر 13 مهر 1403
پاسخ

سلام وقت بخیرخداقوت ، طبق قانون راهنمایی ورانندگی پارک کردن خودرو درمعابرکه درحال تعمیرهستن وتعویض روغن پارک ممنوع است ،من مغازه تعویض روغنی دارم وهمسایه ام آمده جلوی مغازه من که مدام مشتری میادوبنده جهت پنچرگیری وتنظیم بادچرخهای خودرو ها بایدمقابل مغازه من وایستن ومن به خدمت رسانی ورفع ایرادهای ماشین هابپردازم وشخصی خودرواش رو درست جلوی مغازه من پارک کرده ورفته ومن باهزاردنگ وفنگ صاحبش راپیداکردم وگفتم بیادجابه جابکنه تامن به کاروکاسبیم برسم وگفته نمیادجابجانمیکونه من زنگ زدم ۱۱۰اعلام کردم وشماره پلاک ماشینش رو دادم به ۱۱۰واعلام کردن وزنگ زدن به صاحبش واومده اعتراض کرده وگفته من حق چنین کاری رو نداشتم ایا من حق داشتم زنگ بزنم یانه

سعید 6 مهر 1403
پاسخ

سلام بنده داخل کوچه بن بست زندگی میکنم و سالهاست که ماشینم را جلوی درب منزلم پارک میکنم .کوچه ماچهار عدد درب مشرف دارد وجای پارک دو عدد ماشین را دارد وهر کدام از همسایگان داخل بن بست میتوانند داخل کوچه پارک کنند.
میخواهم بدانم ایا اگر یکی از همسایگان که درب ساختمانش داخل بن بست نیست وفقط پنجره مشرف به کوچه دارد میتواند داخل بن بست پارک کند یانه.
باتشکر از شما.

حمید 29 شهریور 1403
پاسخ

avataravataravatar
پشتیبانی سایت

سلام
کوچه ما ۸ متری میباشد و همسایه روبرویی ماشین نیسان خود را مقابل درب پارکینگ من و درسمت دیگر کوجه یکماهه پارک کرده و میخام بدونم میتونم شاکی بشم و ایا حق رفع سد معبر و خلاصه شکلیت دارم ؟؟
پیامی بنویسید…
10:۱۴

امیر 14 شهریور 1403
پاسخ

با سلام
منزل ما نبش هست و یک و نیم متر پیاده رو هم دارد. روبروی در کوچک ورودی یک پل قرار دادیم برای عبور و مرور به خیابان. که این پل یک و نیم متر طول و یک و نیم متر هم از هر طرف ارتفاع دارد. و بقیه طول پیاده رو هم گل کاری و سنگ کاری شده. جلوی این پل همیشه ماشینی پارک میکند و هر دفعه تذکر میدم میگه خیابون مال شما نیست‌. ایا حق این کار و دارد؟

میلاد 16 مرداد 1403
پاسخ

سلام من ساکن یک ساختمان هستم که عرض کوچه کلن ۶ متره و خودروهای همسایه روبه روی درب پارکینگ ما پارک میکنند
اگر در هنگام خروج از پارکینگ با خودروی پارک شده تصادف کنیم مقصر این تصادف کیست؟

محسن رهبرپور 22 مرداد 1403
پاسخ

با سلام مانع بودن ایشان به دلیل پارک نامناسب سبب مقصر بودن ایشان در صورت وقوع تصادف نخواهد بود

حدیث 19 شهریور 1403
پاسخ

سلام وقتتون بخیر.ما طبقه بالا نبش یه کوچه بن بست هستیم که اهالی کوچه معتقد هستن که صاحب خونه درب خونه اش از این کوچه نبوده تو خیابون اصلی بوده وقتی پایین رو کرده مغازه بالا رو مسکونی یه درب برای بالا تو کوچه باز کرده پس حق جا پارک ندارید ما هم مستاجر هستیم الان قانون برای ما چطوره ؟؟حق پارک تو کوچه کنار درب ورودیمون داریم یا نه؟؟