تکلیف مهریه بعد از فوت زن؛ مهریه زن فوت شده

تکلیف مهریه بعد از فوت زن؛ مهریه زن فوت شده

26 آبان 1399
  /  
منتشر شده در ارث
،
خانواده
،

ممکن است برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا مهریه به ارث میرسد؟ طبق ماده ۹۴۰ قانون مدنی، هر کدام از زن و شوهر پس از مرگ، از آن‌ یکی ارث می‌برد. توارث نیز بین زن و شوهر وقتی برقرار می‌شود که رابطه زوجیت آنها دائمی باشد. در ازدواج موقت، رابطه توارثی برقرار نمی‌گردد و زن و شوهر از یکدیگر ارث نمی‌برند. در این مقاله در مورد موضوعاتی همچون تکلیف مهریه بعد از فوت زن، مهریه زن بدون بچه و ارث بردن شوهر از مهریه زن، مطالبی را با شما در میان خواهیم گذاشت و آن را از نگاه تقسیم ارث بررسی می‌کنیم.

مهریه‌ بعد از فوت زن به چه کسانی تعلق می‌گیرد؟

وقتی زنی فوت می‌کند، تمام حقوق و مطالبات او به ورثه‌اش می‌رسد. از جمله حقوق زن، مهریه‌ اوست که در زمان حیاتش از شوهر نگرفته باشد. یکی از دلایل اهمیت این موضوع این است که پدر و مادر زن از مهریه‌ او ارث می‌برند. شوهر و فرزندان نیز جزء ورثه هستند و علاوه بر والدین زن، از مهریه ارث می‌برند.

مهریه زن بدون بچه

برای محاسبه مهریه زن فوت شده بدون فرزند، باید سهم شوهر از مبلغ مهر کسر شده و طبق سهم‌الارث پدر و مادر، به آنها پرداخت ‌شود. اگر در ایام زناشویی دخول انجام نشده باشد، زن و ورثه او مالک نصف مهریه و اگر دخول انجام شده باشد، مالک تمام مهریه او هستند.

مطالبه مهریه توسط وراث زوجه

اگر مردی فوت کند و مهریه همسر خود را پرداخت نکرده باشد، با توجه به این که مهریه طلب ممتاز محسوب می‌شود، پس از فوت مرد مهریه به زن پرداخت می‌شود.

اگر زنی فوت کند و مهریه‌اش را نگرفته باشد و یا به شوهر نبخشیده باشد، شرایط به این صورت خواهد بود:

 حق مطالبه مهریه همواره برای ذی­‌نفع آن وجود خواهد داشت، حتی اگر زوجه در قید حیات نباشد. یعنی با فوت زوجه، حق مطالبه مهریه مانند هر حق  یا مال دیگری به وراث او منتقل می‌گردد.

وراث می‌توانند بعد از فوت زوجه و به قائم‌ مقامی از طرف او، مهریه متوفی را از  زوج مطالبه کنند و به هیچ دلیلی زوج نمی‌تواند از پرداخت مهریه زوجه متوفی خود به ورثه او، امتناع کند؛ زیرا دین ناشی از مهریه از جمله دیون ممتاز است.

حتی در صورت وجود دیون متعدد زوج، باز هم تادیه مهریه زوجه بر سایر دیون او مقدم است.

وراث زوجه برای مطالبه مهریه او، دادخواستی تنظیم می‌کنند و به نسبت سهم‌الارث خود به طرفیت زوج، حقوق قانونی زوجه متوفی را مطالبه می‌کنند. ورثه زوجه باید مدارکی مثل گواهی انحصار وراثت و عقدنامه زوجه را نیز به دادگاه تقدیم کنند.

ارث بردن شوهر از مهریه زن

شوهر نیز جزو ورثه زن به حساب می‌آید و از مهریه او ارث می‌برد. بنابراین اگر مهریه را پرداخته باشد، از همان ارث خواهد برد و اگر مهریه را نپرداخته باشد، به نسبتی که قانون مشخص کرده است مالک مهریه خواهد شد و دیگر آن مقدار را پرداخت نخواهد کرد. مثلا اگر تمام اموال زنی که فوت شده ۱۰۰ سکه بهار آزادی مهریه او باشد، درصورتی‌که زن دارای فرزند باشد، مرد یک چهارم یعنی ۲۵ سکه را به ارث برده و تنها ۷۵ سکه را باید به سایر وراث بپردازد. اما اگر زن فرزندی نداشته باشد، مرد یک دوم یعنی ۵۰ سکه را به ارث برده و باید ۵۰ سکه باقی را به سایر وراث پرداخت کند.

در چه صورت مهریه بعد از فوت زن قسطی پرداخت می‌شود؟

مهریه بعد از فوت زن نیز جزو دارایی‌های زوجه محسوب می‌شود و به ورثه می‌رسد. ورثه زن می‌توانند به نسبت سهم خود از این دارایی‌ها، آن را مطالبه کنند. شوهر نیز در صورت رابطه زوجیت ارث می‌برد. با توجه به اینکه پرداخت مهریه بعد از فوت زن، بستگی به توان مالی زوج دارد، اگر زوج توان پرداخت مهریه زن فوت‌ شده خود را نداشته یا توان مالی او ضعیف باشد و نتواند آن را یک‌جا پرداخت کند، می‌تواند درخواست اعسار بدهد و مهریه را تقسیط کند.

حتما بخوانید: وکیل وصول مهریه

شرایط گرفتن مهریه بعد از فوت زن

اگر زن ورثه‌ای جز شوهر نداشته باشد، تمام اموال به او خواهد رسید. با توجه به این که مهریه بعد از فوت زن، مانند کلیه حقوق و مطالباتش به ورثه‌ وی می‌رسد و از جمله حقوق زن، مهریه اوست، اگر در زمان حیات مهریه خود را از شوهر نگرفته باشد، این حق به گردن مرد است و باید آن را به ورثه زن پرداخت کند.

محاسبه مهریه زن متوفی

برای محاسبه مهریه، سهم شوهر از مبلغ مهریه کسر می‌شود و مطابق سهم‌الارث به پدر و مادر او داده خواهد شد.

مهریه‌ زن از جمله دیونی است که بر گردن زوج است و تا پس از مرگ زوج نیز قابل مطالبه است. اگر زن در قید حیات نباشد، وراث ایشان می‌توانند به نیابت از او، مهریه زوجه یا مادرشان را از اموال زوج مطالبه کنند. البته در این موارد باید قوانین مربوط به طبقات وراثت و سهم الارث به طور کامل مشخص شده و مورد توجه قرار گیرد.

اگر زن قبل از مطالبه‌‌ مهریه فوت کند و مهریه وجه رایج باشد، ورثه‌اش می‌توانند آن را دریافت کنند.‌ با توجه به این که بعد از فوت مرد، اموالش به وراث وی می‌رسد، معمولاً وراث برای دریافت مهریه مادرشان از طریق اقامه و طرح دعوا برای دریافت آن اقدام می‌کنند و طبق قانون، مهریه به ورثه می‌رسد.

سخن پایانی

 در این مقاله به بررسی تکلیف مهریه بعد از فوت زن یا مهریه زن فوت شده پرداختیم. امیدواریم مطالب این پست برای شما دوستان عزیز مفید بوده باشد. جهت دستیابی به اطلاعات بیشتر می‌توانید به مشاوران حقوقی پلتفرم ترازو مراجعه فرمایید. 

سوالات متداول

۱. مهریه زن متوفی به چه کسانی میرسد؟

به ورثه‌ای که در زمان فوت زن زنده بودند؛ مثل همسرش، فرزندانش و پدر و مادرش.

۲. آیا بعد از فوت زن مهریه به او تعلق میگیرد؟

بله؛ مهریه بعد از فوت هم به او تعلق می‌گیرد و باید مانند بقیه اموالش، بین ورثه تقسیم شود.

۳. آیا مهریه زن فوت شده به پدر مادر او به ارث میرسد؟

از آنجایی که به محض وقوع عقد، زن مالک تمام مهریه می‌شود و بخشی از اموال او به حساب می‌آید، پس از فوت او حتی اگر شوهر آن را پرداخت نکرده باشد، باید مهریه را به ورثه پرداخت کند. بنابراین اگر پدر و مادر زن متوفی در زمره وارثان باشند، از مهریه و سایر اموال او ارث خواهند برد.

۴. آیا مهریه زن متوفی نیز قابل تقسیط است؟

با توجه به اینکه حکم مهریه زن فوت‌شده، بستگی به توان مالی زوج دارد، اگر زوج توان پرداخت مهریه زوجه فوت‌شده خود را نداشته یا توان مالی او ضعیف باشد و نتواند آن را یک‌جا پرداخت کند، می‌تواند درخواست اعسار بدهد و مهریه را تقسیط کند.

۳.۳/۵ - (۱۱۸ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۲۱۱ دیدگاه ثبت شده
مجتبی 18 مهر 1400
پاسخ

سلام خانم من پارسال فوت کرده واحتمال اینکه ورثه مهریه رو بخواهند بزارن اجرا زیاد هستش و من یک خونه تو فردیس کرج ویک پراید دارم وهمچنین ازدواج مجدد کردم ودارای یک فرزند میباشم میخواستم بدونم که ورثه (پدر ومادر همسرم)میتوانند خانه من رو توقیف کنن ؟
سوال بعد اینکه من کرج عقد کردم ورثه میتوانند دادگاه شهرستان مهریه را درخواست کنن یا باید بیان کرج؟

سلام مجتبی عزیز
اگر شما مالک همین یک باب منزل هستی. و در حد نیاز شما هست قابل توقیف نیست . ضمن اینکه دادخواست ورثه در کرج باید ثبت بشه
موفق باشی

بی نام 12 مهر 1400
پاسخ

سلام . خواهرم با مردی ازدواج کرده که یک فرزند داشته و همسرش بر اثر بیماری فوت شده است. بعد از چهار سال مادر همسر اول ایشان شوهرخواهرم را بابت پرداخت مهریه دختر فوت شده اش تحت فشار قرار داده است. از آنجا که شوهر خواهر بنده همه اموالش را برای درمان بیماری همسر اول هزینه کرده و در حال حاضر به لحاظ مالی بسیار ضعیف و مستآجر و گرفتار است آیا پرداخت مهریه از او ساقط نمی شود ؟ ضمنا ۳ دانگ مغازه از همسر اولش به او ارث رسیده که مادر زن بابت مطالبات مهریه از پرداخت اجاره بهای آن خودداری می کند؟ تکلیف این مغازه که ماترک همسر اول و تنها راه معاش شوهرخواهر بنده هست چه می شود ؟

کارشناس حقوقی ترازو 12 مهر 1400
پاسخ

سلام دوست عزیز
درمورد سوال اول، مادر همسر اول میتواند بطور قانونی جهت مطالبه میزان سهم ارث خودش از مهریه دختر فوت شده‌، اقدام کند و دادگاه ممکن است با احراز عدم توانایی مرد در پرداخت مهریه، دستور به تقسیط مبلغ مورد مطالبه مادر همسر اول دهد.
پیرو سوال دوم، مرد می‌تواند برای گرفتن اجاره بهای ۳ دانگ مغازه بطور قانونی اقدام کند و مادر همسر اول ملزم است به پرداخت اجاره

حمید 11 مهر 1400
پاسخ

با سلام و عرض ادب
هرگاه مرد به عنوان مهریه آپارتمان را به نام همسرش نماید خدایی ناکرده چنانچه زوجه فوت نماید تکلیف آپارتمان و نحوه بردن ارث شوهر و فرزند چگونه است ؟

کارشناس حقوقی ترازو 12 مهر 1400
پاسخ

سلام دوست عزیز
پس از پرداخت مهریه، مال پرداخت شده (در سوال شما یعنی آپارتمان) تماما متعلق به همسر می‌باشد و در صورت فوت وی، مانند بقیه اموال وی به نسبت قانونی بین وراث تقسیم می‌شود.
برای تعیین میزان سهم ارث توسط کارشناسان ترازو باید تعداد فرزند ها و در قید حیات بودن پدر و مادر متوفی مشخص باشد.

حمید 17 مهر 1400
پاسخ

سلام و عرض تشکر
پدر و مادر خانم هر دو فوت نموده اند فقط یک فرزند داریم سهم زوج از آپارتمان چقدر است؟ با تشکر

سلام مجدد
سهم زوج یک چهارم میشه
موفق باشی

محسن 31 شهریور 1400
پاسخ

با سلام
شخصی باداشتن همسر و فرزند حدود ۲۰ سال قبل اقدام به اختیار همسر دوم نموده عقد دائم . عقدنامه دارند ولی توی شناسنامه‌هایشان قید نشده
۱. در صورت تقاضای طلاق غیر از مهریه چه چیزهایی به همسر دوم تعلق میگیرد
۲. در صورت فوت زوج به زوجه که همسر دوم هستند چقدر سهم‌الارث میرسد؟ (البته غیر از مهریه)

کارشناس حقوقی ترازو 12 مهر 1400
پاسخ

سلام دوست عزیز. مهریه، نفقه و اجرت‌المثل از جمله مواردی هست که به زن تعلق می‌گیره.
سهم‌الارث زن هم در صورت وجود فرزند یک هشتم هست که با فرض وجود زن دیگر یک شانزدهم به او ارث می‌رسد.

معصومه 19 شهریور 1400
پاسخ

سلام،پدر من هشت سال پیش فوت کرده و مادرم همسر دوم ایشون هستن که یک سال پیش فوت کردن ایا مهریه ایشون به ورثه تعلق میگیره یا نه؟

کارشناس حقوقی ترازو 20 شهریور 1400
پاسخ

سلام معصومه عزیز
بله مهریه ایشون به ورثه از جمله فرزندان ایشون می‌رسه.