گواهی بکارت چیست؟

گواهی بکارت چیست؟

29 بهمن 1400
  /  
منتشر شده در مقالات
،
خانواده
،

یکی از دغدغه‌های جوانان و خانواده‌ها در زمان ازدواج، گواهی بکارت است. گواهی بکارت یا گواهی باکرگی یک گواهی پزشکی است که در آن پزشک متخصص با استفاده از شیوه‌های علمی و پزشکی و معاینات، گواهی ‌می‌کند که مراجعه‌کننده دارای پرده بکارت بوده است یا خیر. غالبا نوع پرده بکارت و در صورت آسیب دیدن بکارت، میزان آن نیز در گواهی مذکور ذکر می‌گردد.

اقسام گواهی بکارت

امروزه ما با دو نوع گواهی تست بکارت مواجهیم. نوع نخست آن یک گواهی است که به درخواست زن و پیش از ازدواج صادر می‌شود و هدف از آن جلوگیری از مشکلات احتمالی در برخورد با همسر است. اما نوع دوم یک گواهی است که توسط پزشکی قانونی و به درخواست مقام قضایی صادر می‌شود. هدف از انجام این تست مواردی مانند تجاوزهای جنسی و یا هنگام طلاق است تا دادگاه بتواند حکم صحیحی در مورد شخص صادر کند. در ادامه توضیحات بیشتری در این زمینه ارائه می‌کنیم.

شرایط صدور گواهی بکارت

 صدور گواهی بکارت باید شرایطی داشته باشد:

  • شرط اول این است که رضایت فرد مورد معاینه باید گرفته شود. حتی اگر مراجع قضایی تقاضای معاینه بکارت کنند، رضایت فرد الویت انجام این کار است. در صورت عدم رضایت فرد، پزشک گواهی می‌کند که انجام معاینات تخصصی به دلیل عدم رضایت و همکاری فرد ممکن نبوده است.
  • شرط دوم این است که برای صدور گواهی بکارت حتما احراز هویت باید انجام بگیرد و عکس فرد بر‌ روی گواهی الصاق‌ شده و مهر زده شود.
  • شرط سوم این است که گواهی بکارت حتما باید به تقاضای فرد یا به دستور مقام قضایی صادر شود. پس صرف تقاضای همسر یا اقوام همسر مجوزی برای انجام معاینات به پزشک نخواهد داد.

گواهی بکارت حتما باید دارای تاریخ دقیق و روز و ساعت انجام معاینه باشد و همچنین در دو نسخه تنظیم گردد. هر دو نسخه باید به مهر و امضای پزشک برسد. یکی از نسخه‌ها نزد پزشک می‌ماند و دیگری صرفا به شخص متقاضی تحویل داده می‌شود. باید دانست که گواهی بکارت صرفا در مورد دخول واژینال بوده و معاینه مقعدی و کلورکتال صرفا توسط پزشکی قانونی انجام خواهد شد.

گواهی بکارت را از کجا می توان تهیه کرد؟

برای تهیه گواهی بکارت باید به پزشک متخصص (معمولا پزشک متخصص زنان و زایمان) رجوع کرد. البته این گواهی در مواردی که دادگاه به آن نیاز داشته باشد، توسط پزشکی قانونی صادر می‌شود. معمولا مرسوم است که دوشیزگان قبل از انجام ازدواج همراه مادر خود به پزشکان زنان مراجعه کرده و تقاضای صدور گواهی بکارت را دارند. همچنین اغلب متخصصین زنان از پذیرش دختران مجرد امتناع کرده و صرفا آنها را با همراه ویزیت می‌کنند.

آیا گواهی بکارت برای ازدواج لازم است؟

در هیچ کجای قوانین ایران الزامی برای تهیه گواهی بکارت برای انجام امر ازدواج دیده نمی‌شود. پس هیچ کس نمی‌تواند دختر را مجبور به این امر کند. البته در جوامع مختلف با توجه به عرف آن اجتماع، بسیاری از افراد ممکن است این گواهی را بگیرند تا از سخنان و تهمت‌های احتمالی خانواده همسر در امان بمانند. اگر دختر برای انجام این عمل مورد تهدید یا ضرب و شتم اطرافیان قرار گیرد، می‌تواند به مراجع قضایی شکایت کند.

عواقب نداشتن گواهی بکارت

باکره بودن دختر در فرهنگ و عرف ما نوعی کمال برای او به حساب می‌آید. با توجه به این که پرده بکارت اقسامی دارد که در برخی از آنها شاهد خونریزی هنگام آمیزش جنسی نخواهیم بود، افراد برای دفع هر گونه شبهه‌ای قبل از ازدواج، گواهی بکارت را از پزشک متخصص دریافت می‌کنند تا از مشکلات بعدی جلوگیری شود. البته این امر کاملا شخصی و غیرالزامی است و به طرفین ازدواج بستگی دارد.

نکته دیگری که ممکن است رخ دهد فسخ نکاح توسط مرد به دلیل باکره نبودن زن است. برای توضیح باید بگوییم گاهی در عقد شروطی به صراحت ذکر می‌شوند اما گاهی اموری به طور متعارف مورد توافق طرفین خواهد بود. مثلا متعارف است که پسر قبلا ازدواج نکرده باشد و دختر نیز باکره باشد. به همین دلیل اگر پس از وقوع ازدواج مشخص شود که زن باکره نبودن خود را مخفی کرده است،‌ مرتکب فریب و تدلیس مرد گشته و به همین دلیل مرد حق فسخ ازدواج را خواهد داشت. در این موارد که مرد مدعی باکره نبودن زن شده و قصد فسخ ازدواج را دارد،‌ وجود گواهی بکارت کار را برای زن راحت کرده و ادعای مرد به‌ راحتی رد می‌شود.

آثار گواهی بکارت در قانون ایران

گفتیم که گواهی بکارت گاهی اوقات به درخواست مقام قضایی توسط پزشکی قانونی صادر خواهد شد. این گواهی دارای آثاری است که در اینجا به اختصار آنها را برای شما توضیح خواهیم داد.

  1. اثبات وقوع تجاوز جنسی: پس از وقوع تجاوز جنسی بهترین کار مراجعه سریع به پزشکی قانونی است تا آثار وقوع جرم به شکلی رسمی ثبت و مدارک علیه تجاوزکننده جمع آوری گردد. این کار بهتر است ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت از وقوع جرم انجام گرفته و آثار آن محو نگردد. این گواهی در مورد از بین رفتن بکارت علاوه بر این که می‌تواند به محکومیت کیفری متجاوز کمک کند،‌ این امکان را فراهم می‌کند تا فرد دیه برداشته شدن بکارت خود را نیز از متجاوز بگیرد. همچنین با این کار به راحتی و به شکلی قانونی می‌تواند برای ترمیم پرده بکارت خود اقدام کند.
  2. حذف نام همسر از شناسنامه:‌ اگر زنی قبل از وقوع نزدیکی از همسر خود جدا شود، می‌تواند با ارائه مدارک مبنی بر باکره بودن خود و سایر مدارک موردنیاز، از ثبت احوال بخواهد تا با صدور شناسنامه المثنی ‌نام همسر سابق را از شناسنامه‌اش پاک کند. معمولا در هنگام وقوع طلاق، دادگاه برای روشن شدن ابعاد حقوقی ماجرا، زن را به پزشکی قانونی معرفی می‌کند تا تست بکارت در مورد او انجام شود. همین گواهی را بعدا می‌توان به اداره ثبت احوال ارائه کرده و نام همسر را از شناسنامه حذف کرد.
  3. نصف یا تمام بودن میزان مهریه زن:‌ یکی از مواردی که با گواهی بکارت زن مشخص می‌گردد،‌ میزان مهریه تعلق گرفته به اوست. اگر مشخص گردد زن و شوهر رابطه جنسی برقرار کرده‌اند و زن دیگر باکره نیست، ‌او مالک تمام مهریه خواهد شد و اگر مشخص شود که رابطه جنسی برقرار نشده است،‌ زن تنها نصف مهریه را می تواند بگیرد. بنابراین یکی دیگر از آثار گواهی بکارت در حقوق ایران، تعیین تمام یا نصف بودن مهریه زن خواهد بود.
  4. اذن پدر برای ازدواج:‌ می‌دانیم که دختر برای ازدواج نیاز به اذن و اجازه پدر خود دارد. البته مانند هر حکمی این حکم نیز استثنائاتی دارد. یکی از موارد استثنا جایی است که دختر بکارت خود را از دست داده باشد. البته با توجه به رای وحدت رویه‌ای که وجود دارد، نیاز نیست که از بین رفتن بکارت از راه مشروع بوده باشد. همچنین در مورد از بین رفتن بکارت در اثر حوادث مانند حوادث ورزشی نیز برخی معتقدند دختر کماکان باکره بوده و نیاز به اذن پدر خواهد داشت، اما برخی معتقدند که در این حالت دیگر دختر نیازی به اذن پدر ندارد. در هر حال این گواهی تست بکارت است که در این گونه موارد روشن خواهد کرد که فرد نیازمند اذن پدر هست یا خیر.

عواقب قانونی ترمیم بکارت

ترمیم بکارت علی‌رغم محدودیت‌های موجود در کشور، توسط برخی پزشکان انجام می‌شود و البته این امر توسط متخصص کاملا قابل تشخیص خواهد بود. اگر انجام این عمل به قصد فریب همسر باشد، علاوه بر این که بر اساس قانون مدنی به مرد امکان فسخ ازدواج را بر اساس تدلیس می‌دهد، طبق قانون مجازات اسلامی می‌تواند به حبس از ۶ ماه تا ۲ سال منجر گردد.

البته باید توجه داشت که برای جرم تلقی شدن این عمل، حتما باید نیت مجرمانه زن احراز شود. مثلا در جایی که بر اساس حادثه دختر دچار آسیب در پرده بکارت شده و سپس آن را ترمیم کرده،‌ دختر کماکان باکره است و این کار سبب تحقق جرم تدلیس یا فریب در ازدواج نخواهد شد.

سخن پایانی

گواهی بکارت گاهی به درخواست فرد پیش از ازدواج صادر می‌شود که البته این امر به فرهنگ و اعتقادات جامعه وابسته بوده و برخی صرفا برای جلوگیری از شبهه‌های آتی آن را انجام می‌دهند. البته مفهوم باکرگی در فقه و حقوق با مفهوم باکرگی در عرف متفاوت است. به عنوان مثال کسی که مورد تجاوز واقع شده از دید حقوقی دیگر باکره نیست ولی عرف کماکان او را باکره می‌داند. همچنین باید دانست که گواهی بکارت پیش از ازدواج لزوما به معنای سلامت جنسی فرد نبوده و صرفا  عدم رابطه جنسی از طریق واژن را اثبات می‌کند در حالیکه ممکن است زن رابطه جنسی مقعدی،‌ دهانی و یا نوازش جنسی را تجربه کرده باشد.  

سوالات متداول

۱. آیا گواهی بکارت برای ازدواج ضروری است؟

خیر.

۲. گواهی بکارت را از کجا بگیریم؟

پزشک متخصص یا پزشکی قانونی.

۴.۳/۵ - (۱۹ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

۷۵ دیدگاه ثبت شده
معصومه 8 شهریور 1402
پاسخ

سلام،من با نامزدم چند ماه پیش رابطه داشتم ،الان از هم جدا شدیم و ایشون میگن من از همون اول پرده بکارت نداشتم، آیا برای اثباتش میتونم مراجعه کنم به پزشک قانونی؟متوجه میشن که من فقط با یک نفر رابطه داشتم ؟

معصومه 2 شهریور 1402
پاسخ

سلام وقت بخیر اگ پرده حلقوی باشه برای رفتن ب پزشک قانونی متوجه میشن ک پرده از. اول وجود نداشته و رابطع داشتیم؟

لطفاً جواب بدیدددد

کارشناس حقوقی ترازو 2 شهریور 1402
پاسخ

سلام. مراجعه به پزشکی قانونی با در دست داشتن نامه از مرجع قضایی امکان پذیر است.

نسا 6 آذر 1402
پاسخ

سلام خیته نباشید

ناشناس 28 خرداد 1402
پاسخ

سلام
ایا پرده بکارت معلوم میشه چه روزی از بین رفته؟!
لطفا جواب بدیننن

کارشناس حقوقی ترازو 29 خرداد 1402
پاسخ

سلام
بستگی به مورد داره.

hasan 18 شهریور 1402
پاسخ

سلام خسته نباشید یعنی زمان از دست دادن پرده ی بکارت معلوم نمیشه چ موقعی بوده؟

ناشناس 22 خرداد 1402
پاسخ

سلام
اگر ارتجاعی باشیم و رابطه داشته باشیم آیا توی آزمایش معلوم میشود ک رابطه داشتیم یا فقط ارتجاعی بودن ذکر میشود؟؟

کارشناس حقوقی ترازو 25 خرداد 1402
پاسخ

سلام و وقت بخیر
اصلا اشاره ای به رابطه نمیشه.

ن 17 خرداد 1402
پاسخ

سلام وقت بخیر دادگاه برای من نوشته باکره آیا دیگه نیاز به نامه پزشک قانونی هست؟برای پاک کردن اسم همسر؟!

کارشناس حقوقی ترازو 25 خرداد 1402
پاسخ

سلام و وقت بخیر
خیر.

سیما 16 خرداد 1402
پاسخ

سلام وقت بخیر،ببخشید درنامه بکارت نوشته میشه چه روزی بکارت ازبین رفته؟

کارشناس حقوقی ترازو 17 خرداد 1402
پاسخ

سلام و وقت بخیر
اصولا خیر

ستی 6 خرداد 1402
پاسخ

سلام آیا در نامه سلامت ذکر می‌شود که فرد رابطه داشته است یا نه

کارشناس حقوقی ترازو 9 خرداد 1402
پاسخ

سلام و وقت بخیر
صرفا وجود یا فقدان بکارت قید میشه

خدیجه 10 اردیبهشت 1402
پاسخ

سلام با رفتن به پزشک قانونی مشخص میشه دقیقا چه کسی پرده بکارت رو زده؟؟لطفا جواب بدید ممنون

کارشناس حقوقی ترازو 11 اردیبهشت 1402
پاسخ

سلام و وقت بخیر
خیر

بدون نام 15 فروردین 1402
پاسخ

سلام و احترام
اگر پرده بکارت یا هایمن بدون رابطه از بین رفته باشه با مراجعه به پزشکی قانونی ثابت میشه که اون خانم باکره هست و بدون رابطه پرده بکارتشو از دست داده؟

لطفا پاسخگو باشید?

کارشناس حقوقی ترازو 16 فروردین 1402
پاسخ

سلام و وقت بخیر
اصولا خیر.

سجاد ياراحمدي 3 آبان 1402
پاسخ

چطوری میشه مشاوره بگیرم

مصطفی عبداللهی 20 فروردین 1403
پاسخ

سلام از طریق دکمه آبی تماس بگیرید در صفحه اول سایت اقدام کنید.

نسترن 26 بهمن 1401
پاسخ

سلام
من مجردم اگه خودم بخوام تنهایی برم دکتر برای چک پرده بکارت و هم چنین مقعد آیا دکتر انجام میدن؟؟؟
نمیتونم کسی از خانواده رو ببرم

کارشناس حقوقی ترازو 29 بهمن 1401
پاسخ

سلام
بله منع قانونی نداره.

zahra 5 آبان 1402
پاسخ

چیکار کردی تونستی کاری انجام بدی؟