شکایت از دندانپزشک را چگونه انجام دهیم؟

شکایت از دندانپزشک را چگونه انجام دهیم؟

22 اردیبهشت 1403
  /  
منتشر شده در مقالات
،
حقوق کیفری
،

اگر از خدمات دندانپزشکی و عملکرد پزشکتان ناراضی هستید، امکان اقدام قانونی علیه دندانپزشک را دارید؛ زیرا دندان‌ها عضوی حساس و آسیب‌پذیر هستند و ترمیم آن‌ها باید با دقت بالایی انجام شود؛ اما گاهی مواقع به دلیل غفلت پزشک یا عدم توانمندی وی ممکن است فرد دندان‌هایش را از دست بدهد، یا دندانش دچار آسیب جدی شود و دیگر قابل ترمیم نباشد.  

در صورتی که متوجه کوتاهی یا اشتباه دندانپزشکتان در روند درمان شدید؛ اما پزشک معالج به هیچ عنوان این موضوع را قبول نکرد، این امکان برایتان وجود خواهد داشت که از طریق مراجع قانونی نسبت به تنظیم شکایت علیه او اقدام کنید. در این مطلب نحوه شکایت از دندانپزشکان و مراحلی که جهت انجام این کار وجود دارد را مورد بررسی قرار داده‌ایم. 

مراحل شکایت از دندانپزشک 

مراحل کلی که برای شکایت از دندانپزشک در مراجع قانونی در نظر گرفته شده به صورت زیر است. 

۱. جمع‌آوری مدارک 

در قدم اول لازم است که مدارک پزشکی مانند پرونده پزشکی، عکس‌های رادیوگرافی، سوابق درمانی و… را آماده کنید. همچنین لازم است مدارک مربوط به هویت فرد مانند کارت ملی یا شناسنامه و مدارک مرتبط با پرداخت هزینه‌های دندانپزشکی مانند فیش‌ها و صورتحساب‌های پرداختی را جهت ارائه به مراجع قانونی تکمیل کنید. 

۲. انتخاب مرجع رسیدگی به شکایت 

برای شکایت از دندانپزشک می‌توانید این کار را از طریق دو مرجع قانونی انجام دهید. اولین گزینه پیش رویتان انتخاب کمیسیون تخصصی دندانپزشکی برای مطرح کردن شکایت است. این نهاد زیر نظر نظام پزشکی در هر استان فعالیت می‌کند و به شکایت‌های مربوط به عملکرد دندانپزشکان رسیدگی خواهد کرد. دومین گزینه‌ای که می‌توانید از طریق آن از دندانپزشکان شکایت کنید، مراجعه به مراجع قضایی مانند دادگاه‌های عمومی محل وقوع تخلف جهت طرح شکایت کیفری از دندانپزشکی است که مرتکب قصور پزشکی شده است. 

۳. طرح شکایت از دندانپزشک 

برای طرح شکایت در کمیسیون تخصصی دندانپزشکی باید به وب سایت نظام پزشکی استانتان مراجعه کنید. سپس فرم‌های مربوط به شکایت را تکمیل کرده و به همراه مدارک لازم به نظام پزشکی ارائه دهید. جهت طرح شکایت از دندانپزشکان در مراجع قضایی نیز باید به دادگاه عمومی و انقلاب محل وقوع تخلف مراجعه کنید. سپس تنظیم شکوائیه را انجام داده و مدارکتان را ضمیمه آن کرده و به دادگاه ارائه دهید. البته باید توجه داشته باشید که ثبت شکواییه با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی صورت خواهد گرفت.  

۴. رسیدگی به شکایت توسط مراجع قانونی 

پس از ارائه مدارک و دریافت شکایت توسط کمیسیون تخصصی پزشکی، کمیسیون مدارک و اظهارات فرد و دندانپزشک را مورد بررسی قرار داده و در نهایت رأی خودش را صادر می‌کند. رأی این کمیسیون می‌تواند شامل اخطار، توبیخ، جریمه نقدی، تعلیق یا حتی لغو پروانه فعالیت دندانپزشک مورد نظر باشد.  

پس از طرح شکایت در دادگاه نیز، این مرجع قضایی پرونده مدارک و اظهارات فرد دندانپزشک را بررسی کرده و سپس رأی نهایی خودش را صادر می‌کند. رأی قاضی می‌تواند شامل مواردی مانند محکومیت دندانپزشک به پرداخت دیه یا خسارت، تعلیق یا لغو پروانه فعالیت و یا صدور حکم حبس  برای دندانپزشک باشد. 

نحوه شکایت از دندانپزشک 

روش‌های متنوعی برای شکایت از دندانپزشکان در نظر گرفته شده است. یکی از این روش‌ها تماس تلفنی با شماره اعلام شده توسط وزارت بهداشت جهت ثبت شکایت از دندانپزشک مورد نظر است؛ اما برای اینکه به شکایت فرد رسیدگی شود، باید متقاضی مدارک لازم را آماده کرده و از طریق نظام پزشکی یا دادسرای عمومی محل وقوع جرم نسبت به طرح شکایت و تنظیم شکوائیه اقدام کند. پس از آن نهاد قانونی مربوطه به شکایت مورد نظر رسیدگی خواهد کرد و نتیجه نهایی را اعلام می‌کند. 

سامانه شکایت از دندانپزشک تهران 

در صورتی که دندانپزشکی که به او مراجعه کرده‌اید مرتکب تخلف شده باشد، برای شکایت می‌توانید از طریق شماره تلفن ۱۹۰ که جهت ثبت شکایت از دندانپزشکان در نظر گرفته شده اقدام کنید. این شماره توسط مدیر کل بازرسی و رسیدگی به شکایات وزارت بهداشت اعلام شده. مرکز ملی پاسخگویی وزارت بهداشت این شماره را برای طرح شکایات شهروندان و مطرح کردن کلیه مسائلی که در حوزه اورژانس بهداشت و درمان دارو طرح سلامت وجود دارد در نظر گرفته است. 

توجه به این نکته ضروری خواهد بود که گزارش شکایت به صورت تلفنی به تنهایی کفایت نمی‌کند و شاکی برای رسیدگی به پرونده خودش باید از طریق مراجعه دادسرای ویژه جرائم پزشکی، دادسرای عمومی و… جهت احقاق حقوق خودش ثبت کند. پس از پیگیری شکایت، فرد می‌تواند رأی نهایی را دریافت کرده و به حق خودش برسد. 

شکایت از دندانپزشک بدون پروانه 

پروانه پزشکی یا پروانه طبابت، مجوز رسمی است که به پزشکان و متخصصان اعطا می‌شود تا بتواند خدمات درمانی تخصصی مربوط به پروانه‌شان را به بیماران ارائه دهند. در صورتی که فرد در طول درمان یا پس از آن متوجه شود که دندانپزشکی پروانه نداشته و بدون داشتن مجوز نسبت به ارائه خدمات اقدام کرده، با روش‌های ذکر شده قبلی می‌تواند از پزشک مورد نظر شکایت کند.  

به طور کلی، نحوه شکایت از دندانپزشک بدون پروانه با شکایت دندانپزشکان دارای پروانه تفاوتی ندارد. شاکی باید مدارک لازم را آماده کرده و با توجه به شرایطی که دارد به سازمان نظام پزشکی جهت طرح شکایت مراجعه کند. 

شکایت از دندانپزشک در نظام پزشکی 

نظام پزشکی مرجع تخصصی است که به دعاوی و امور مربوط به پزشکان و متخصصان رسیدگی می‌کند. با توجه به اینکه کارشناسان حوزه پزشکی از جمله کارشناسان و متخصصان دهان و دندان در این نهاد حضور دارند، بهتر است که فرد برای شکایت از دندانپزشک در قدم اول به سازمان نظام پزشکی که یک مرجع تخصصی است مراجعه کند. 

پس از طرح شکایت در این سازمان، دادستانی مرکز تشکیل شده و دادستان مربوطه دستور کارشناسی پرونده را به گروه کارشناسی ارائه می‌کند. کارشناسان سازمان نظام پزشکی ابتدا پرونده فرد را مطالعه کرده و پس از معاینه بیمار و ملاقات و دندان پزشک سعی می‌کنند که صلح میان طرفین را برقرار کنند.  

در صورتی که شاکی رضایت نداشته باشد یا موضوع شکایت به نحوی باشد که رسیدگی به آن ضروری باشد، رأی پرونده شکایت توسط کارشناسان اعلام شده و میزان خسارت وارده پرونده با اعلام کیفرخواست و صدور رأی به هیئت بدوی انتظامی ارجاع داده خواهد شد.  

نهاد انتظامی سازمان نظام پزشکی نیز  این امکان را دارد تا در صورت صلاحدید پرونده را مجدداً جهت بررسی به کارشناس هیئت بدوی ارجاع دهد. سپس کارشناسان با بررسی همه جوانب پرونده دوباره نظرشان را اعلام می‌کنند و رأی به طرفین دعوا ابلاغ خواهد شد. البته امکان تجدیدنظرخواهی رأی صادره برای طرفین محفوظ است. در صورت تجدیدنظرخواهی نیز مجدداً پرونده کارشناسی می‌شود و نتیجه نهایی به طرفین اعلام خواهد شد. 

شکایت از تعرفه دندانپزشکی 

ماده ۱۰ و ماده ۱۴ آیین‌نامه انضباطی رسیدگی به تخلفات و حرفه‌ای شاغلین پزشکی وابسته و سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران در مورد طرح پزشکان نیز اعمال می‌شود. بر اساس این قانون کلیه نهادهای پزشکی موظف به رعایت تعرفه‌های خاص بر اساس روابط مالی و اداری و فنی مندرج در آیین‌نامه مصوبه وزارت درمان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی خواهند بود.  

در صورتی که پزشکان تعرفه‌ای بیشتر از مبلغ تعیین شده را از متقاضیانی که به آن‌ها مراجعه می‌کنند دریافت کنند، این موضوع دریافت مال غیرقانونی و کلاه‌برداری تلقی می‌شود و پزشک خاطی موظف به عودت به مابقی مال است و پیامدهایی از جمله حبس از ۱ تا ۷ سال برای فرد خاطی به همراه خواهد داشت. سازمان نظام پزشکی صلاحیت نظارت به این موضوع را دارد  و کسانی که می‌خواهند از تعرفه‌های غیرمجاز پزشکان شکایت کنند می‌توانند با شماره ۱۹۰ که برای این موضوع اعلام شده در ارتباط باشند. 

حتما بخوانید:شکایت کلاهبرداری

مدارک لازم جهت شکایت از دندانپزشک 

اگر دندانپزشک مرتکب جرمی شده باشد، فرد برای شکایت از او باید حتماً مدارک لازم را آماده کند؛ زیرا شرایط شکایت از پزشکانی که اموری مانند ایمپلنت یا خدمات دندانپزشکی را ارائه می‌دهند با سایر پزشکان متفاوت است. از جمله مدارکی که شاکی برای اینکه ثابت کند تخلف پزشکی رخ داده و پزشک باید پاسخگو باشد باید ارائه دهد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد. 

  • مدارک هویتی و رمز عبور و نام کاربری سامانه ثنا 
  • متن شکوائیه تنظیم شده 
  • نامه پزشکی قانونی 
  • اسناد و مدارک ثابت کننده ادعای شاکی مانند تصاویر رادیولوژی و…  
  • فیش‌ها و صورتحساب‌های واریزی 

شکایت از دندانپزشک در دادسرا 

در صورتی که پزشک حین انجام درمان مرتکب اشتباهی شده باشد، یا اینکه کلاه‌برداری و فریب و حیله رخ داده باشد و دندانپزشک فرد را  وادار به پرداخت هزینه اضافه برای درمان‌های غیرضروری کرده باشد، بیمار می‌تواند از دندانپزشک شکایت کند.  همچنین در صورتی که دندانپزشک جعل اسناد کرده باشد و در پرونده پزشکی فرد اسناد جعلی وجود داشته باشد، متقاضی می‌تواند جهت شکایت از دندانپزشک در دادسرا اقدام کند. پرونده مربوط به مسایل پزشکی در دادسرای ویژه جرایم پزشکی مورد بررسی واقع خواهد شد.  

برای طرح شکایت از دندانپزشکی در دادسرا لازم است که مدارک هویتی و مدارک مربوط به هزینه‌ها و درمان را جمع‌آوری کرده و شکایتتان را تنظیم کنید. سپس باید مدارک و شکوائیه را به دادسرا ارائه دهید. پس از آن بازپرس پرونده فرد و دندانپزشک را برای تحقیقات تکمیلی احضار خواهد کرد. سپس رأی نهایی و قرار صادره می‌تواند شامل مواردی مانند منع تعقیب، بایگانی پرونده، احضار به دادسرا، قرار وثیقه یا بازداشت موقت پزشک باشد. 

شرط شکایت کیفری از دندان‌پزشک 

برای اینکه بتوان از دندان‌پزشک بابت انجام امور پزشکی‌ای که انجام داده است شکایت کیفری در دادسرا و سپس دادگاه کیفری انجام داد، دندانپزشک باید مرتکب قصور و یا تقصیر شده باشد. یعنی دندانپزشک باید در انجام وظایف پزشکی خود نسبت به بیمار دچار اهمال و یا کوتاهی شده باشد و یا نظامات و آیین‌نامه های پزشکی را مراعات نکرده باشد. در اینگونه موارد می‌توان اقدام به شکایت کیفری علیه وی کرد و بر اساس میزان خسارت ممکن است وی به جبران خسارت و یا دیه محکوم گردد.  

شکایت بابت کشیدن دندان سالم به جای دندان خراب  

اگر دندانپزشک بجای دندان خراب، دندان سالم را بکشد امکان شکایت از وی وجود دارد. بر اساس قوانین موجود این کار چون خطا و قصور پزشکی است می‌توان علیه دندانپزشک اقدام به شکایت کرده و وی محکوم به پرداخت دیه دندان خواهد شد.  

نمونه شکایت از دندانپزشک 

یک نمونه متن شکایت از دندانپزشک را در ادامه جهت شناخت بیشتر ارائه کرده‌ایم. 

ریاست محترم دادسرای….. 

با سلام و احترام، اینجانب………..، فرزند………..، شکایت خود از جناب آقای ………..،به شماره نظام پزشکی……….. را به شرح زیر و به استناد مدارک ضمیمه شده، خدمت آن مقام محترم، عرض می‌دارد و از آن عالیجناب، تقاضای رسیدگی و صدور حکم مقتضی، مورد درخواست است: 

در مورخ………..، بنده، با شکایت از درد دندان شماره ………..، به مطب جناب آقای ………..، مراجعه کردم و تجویز ایشان، کشیدن دندان و ایمپلنت کردن آن بود. پس از کشیدن دندان، به علت استفاده از مواد آلوده، لثه بنده، دچار عفونت از نوع………..شد و دکتر بدون توجه به عفونت و صرفاً با تجویز آنتی‌بیوتیک، اقدام به ایمپلنت دندان بنده کردند. این در حالی است که اقدام ایشان، از نظر تمامی متخصصین دهان و دندان، اشتباه و مطرود است. حال، لثه پایین بنده، دچار عفونت شدید شده و به تشخیص متخصصی باید عمل جراحی، ترمیم دندان‌ها و…….. انجام شود. 

سخن پایانی 

پزشک موظف است تا شرایطی را برای بیمارانش فراهم کند تا دردی که دارند درمان شود و بتوانند با بالاترین کیفیت ممکن خدمات پزشکی را دریافت کنند. در صورتی که به دندانپزشک مراجعه کرده‌اید و با مشکلاتی مانند شکستگی دندان یا از دست رفتن دندان به دلیل ترمیم ناقص یا غیر مواجه شده‌اید، این امکان برایتان وجود دارد که از پزشک معالجتان شکایت کنید.  

برای شکایت از دندانپزشک روش‌های مختلفی وجود دارد و هر کدام از این روش‌ها مراحل خاص خودشان را دارند. اگر می‌خواهید در این زمینه سریع‌تر به نتیجه برسید می‌توانید با یک وکیل پایه یک دادگستری جهت تنظیم شکایت و طی کردن مراحل آن مشورت کنید.  

وکیل کمکتان می‌کند تا بتوانید ادله خودتان را در کم‌کاری دندانپزشک ثابت کرده و بهترین نتیجه را از پرونده شکایت از دندانپزشکان به دست بیاورید. در واقع برای اینکه شکایت مردمی به نتیجه برسد و به آن‌ها ترتیب اثر داده شود، لازم است که یک فرد حاذق که درباره شکایت از پزشکان آگاه است در کنار شاکی حضور داشته باشد. 

سوالات متداول

چگونه از دندانپزشک شکایت کنم؟

بهترین روش طرح این شکایت مراجعه به دادسرای جرائم پزشکی است. البته از طریق دادگاه نیز می‌توان از جرائم پزشکی شکایت کنید.

برای شکایت از دندانپزشک به کجا مراجعه کنیم؟

شکایت از خسارات و کوتاهی دندانپزشکی از طریق سازمان نظام پزشکی یا ثبت شکوائیه از طریق دفاتر خدمات قضایی انجام می‌شود.

۳.۷/۵ - (۳ امتیاز)

دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *